Ένας León... με βλέμμα στο μέλλον!

Ένας León... με βλέμμα στο μέλλον!

Συνοδευόμενος από μια κολεκτίβα πολυοργανιστών σε παρασύρει με την μουσική του σε άλλες εποχές, χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του σήμερα

Ένας León... με βλέμμα στο μέλλον!
Είναι ένας από τα νέα, ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα ονόματα της Archangel, της δισκογραφικής εταιρείας που μας σύστησε την Μόνικα, τους Ska Bangies και τους Xaxakes. Ο León, κατά κόσμον Τιμολέων Βερέμης, μπορεί να κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Futrue» μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, βρίσκεται όμως μέσα στη μουσική από όταν ήταν ακόμα 6 ετών.

Έχει γεννηθεί στο Λονδίνο, μεγαλώσει στην Αθήνα και σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία του Λος Άντζελες. Για τον 24χρονο León τίποτα δεν είναι τυχαίο. Διαθέτει άφθονο ταλέντο, γράφει μόνος τα τραγούδια του και είναι έτοιμος να κατακτήσει την ελληνική μουσική σκηνή με ήχο ιδιαίτερο, μιας και στα περισσότερα τραγούδια χρησιμοποιεί γιουκαλίλι -μουσικό όργανο από την Χαβάη- και στίχους βγαλμένους από την καθημερινότητα.

Κλείσιμο
Ο νεαρός τραγουδοποιός, συνοδευόμενος από μια κολεκτίβα πολυοργανιστών, ίδιας ηλικίας με εκείνον, σε παρασύρει με την μουσική του σε άλλες εποχές, χωρίς φυσικά να χάνει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του σήμερα, ενώ παντρεύει τέλεια στοιχεία της ποπ, ροκ, αλλά και φολκ μουσικής. Μεγάλο του όνειρο είναι να μπορεί να ταξιδεύει με την μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο... προς το παρόν «οργώνει» ολόκληρη την Ελλάδα!



-Μόλις πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο σου άλμπουμ. Πως αισθάνεσαι γι' αυτό;
Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία γιατί ήταν κάτι που δούλευα για έναν περίπου χρόνο και τώρα βλέπω το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

-Ο τίτλος του είναι «Futrue». Πως προέκυψε;
Είναι αναγραμματισμός της λέξης Future. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον σαν όνομα. Στην αρχή κατά λάθος, αλλά μετά σκέφτηκα τι μπορεί να σημαίνει. Δεν ξέρω όμως πως ακριβώς να το εξηγήσω.

-Μπορεί να είσαι ο βασικός τραγουδιστής, όμως η παρέα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύστησέ μας τα υπόλοιπα παιδιά.
Είναι πολυμελές το σχήμα, όμως είναι άλλα τα άτομα που έπαιξαν στον δίσκο και άλλα τα άτομα που παίζουν τώρα. Μεταβάλλονται. Αυτή τη στιγμή τύμπανα παίζει ο Θοδωρής Βρανάς, μπάσο ο Κωνσταντίνος Δαδούσης ή ο Στέλιος Φραντζής, κιθάρα ο Γιάννης Παραμυθιώτης, η Nalyssa Green ακορντεόν, φωνητικά και θέρεμιν, Ζωή Λίαν πλήκτρα, μελόντικα και φωνή, Νεφέλη Λιούτα βιολί και φωνή, Τζίμ Σταρίδας τρομπόνι, Σωτήρης Πέπελας τρομπέτα.

-Αρκετά άτομα. Πως βρεθήκατε όλοι μαζί;
Στην ουσία είναι ένα σόλο πρότζεκτ, δηλαδή γράφω τη μουσική και τους στίχους και θεωρητικά πλαισιώνομαι από κάποιους μουσικούς. Δεν ήθελα όμως αυτοί οι άνθρωποι να είναι απλά εκτελεστές.

-Εσύ τους επέλεξες;
Ναι, τους διάλεξα έναν - έναν. Διάλεξα αυτούς τους ανθρώπους επειδή εκτός από καλοί μουσικοί μου άρεσαν και σαν προσωπικότητες και αυτό ήθελα, να φτιάξω ένα κλίμα παρέας. Πολλούς τους γνώριζα μόνο επαγγελματικά και στη συνέχεια τους γνώρισα προσωπικά.



-Αν και είσαι αρκετά νέος ήδη κυκλοφορεί το πρώτο σου άλμπουμ. Εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο που σίγουρα έχεις, πιστεύεις ότι βοήθησε και λίγο η τύχη;
Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα βοηθάει και η τύχη, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω μόνο σε αυτό, γιατί ξέρω ότι έχω δουλέψει πάρα - πάρα πολύ. Τυχαία είναι ίσως κάποια πράγματα, όπως το ότι με βρήκε η δισκογραφική.



-Αλήθεια, πως σε ανακάλυψε η Archangel;
Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω ακριβώς πως. Αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Θα άκουσαν κάποια πράγματα... Παίζω από παλιά, αρκετά παλιά, αλλά πιο underground. Οπότε δεν είμαι καινούριος στο χώρο. Είμαι καινούριος ως León, σαν σόλο.

-Πως θα χαρακτήριζες τη μουσική σου;
Είναι ποπ μουσική, με στοιχεία επηρεασμένα και από την ελληνική, αλλά και από μουσικές από όλο τον κόσμο.

-Από που θα έλεγες ότι αντλείς έμπνευση για τα τραγούδια σου;
Μουσικά, σαν ήχους, από την δυτική ποπ-ροκ, αλλά και από ελληνικά ακούσματα. Για τους στίχους από πολλά πράγματα. Κοινωνικά θέματα, προσωπικά βιώματα... οτιδήποτε μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης.



-Τα πρότυπά σου ποια είναι πάνω στη μουσική;
Από ξένα συγκροτήματα μου αρέσουν πολύ οι Talking Heads, ο David Bowie και από τους πιο σύγχρονους οι Arcade Fire. Από έλληνες πιο έντεχνα πράγματα, παλιοί συνθέτες όπως Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Λοΐζος. Από σύγχρονους μ' αρέσει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.

-Αν σου ζητούσα να κάνεις έναν μικρό απολογισμό της ζωή σου μέχρι σήμερα. Τι θα μου έλεγες;
Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος και εκτιμώ πολύ όπως έχει έρθει η ζωή μου. Αν και έχουν υπάρξει και άσχημες στιγμές, όπως στις ζωές όλων των ανθρώπων, συνολικά θα έλεγα ότι είμαι ένας άνθρωπος τυχερός και ευτυχής.

-Η μουσική πότε μπήκε στη ζωή σου;
Έπαιζα από 6 ετών, έκανα μαθήματα, θεωρία, αρμονία, πιάνο, κλασική κιθάρα κλπ. Επίσης, η μητέρα του καλύτερού μου φίλου είναι η Μαρία Φαραντούρη και ήμουν αρκετά δίπλα της και έμαθα πολλά.

-Που έχεις γεννηθεί;
Έχω γεννηθεί στο Λονδίνο, αλλά έχω ζήσει εδώ τα περισσότερα χρόνια. Στο Λονδίνο έχω πάει και για σπουδές, και έναν χρόνο στο Λος Άντζελες.



-Πως ήταν η ζωή σου στο Λος Άντζελες;
Ήταν φοβερά! Έμενα στο Hollywood, γιατί εκεί ήταν το σχολείο μου. Είναι μουσικό σχολείο, το Musicians Institute και πήγα με υποτροφία εκεί. Έχει κάποια πολύ ωραία μέρη το Λος Άντζελες.



-Έκτοτε πως συνέχισε η μουσική σου διαδρομή;

Έγραφα πολλά κομμάτια και έπαιζα με το παλιό μου συγκρότημα που λέγεται «Mimosa's Dream» που η μουσική τους είναι πιο ροκ, αλλά είμαι με τους κολλητούς μου, οπότε είναι πιο οικογενειακό. Μετά μάζεψα τα κομμάτια, διάλεξα τους ανθρώπους για να φτιάξω την μπάντα και μετά έγιναν οι ηχογραφήσεις με την Archangel.

-Το γιουκαλίλι πότε το γνώρισες;

Πρώτη φορά έπαιξα όταν ήμουν στο Λος Άντζελες, γιατί είναι ένα μουσικό όργανο που προέρχεται από την Χαβάη και είναι σχετικά κοντά. Κόλλησα μετά με αυτό γιατί μπορούσα να το μεταφέρω όπου ήθελα, που είναι πολύ σημαντικό. Όπου πήγαινα ταξίδι, βόλτα, βουνό, οπουδήποτε το έπαιρνα μαζί μου. Είναι πολύ ωραίο και όταν συνοδεύεται με φωνή.

-Το πρώτο σου τραγούδι, που είναι και αυτό με το οποίο σε γνώρισε το ευρύ κοινό, έχει τίτλο «To The Children Of Tomorrow». Ποιά ήταν η έμπνευσή σου γι' αυτό το τραγούδι;
Το τραγούδι το έγραψα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2009. Σκεφτόμουν τη γενικότερη κατήφεια που υπάρχει στη γενιά μας που είναι πολύ έντονη και στον ήχο και στη μουσική, και ήθελα κάτι το οποίο να είναι δυνατό και χαρούμενο και να επηρεάζει τους ανθρώπους θετικά.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά του αύριο;
Ανοιχτά μυαλά. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο ρατσισμός σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή να μην αποκλείουμε ανθρώπους για το οτιδήποτε, κάτι που γίνεται πάρα πολύ στην Ελλάδα. Ακόμα πολύ βασικό είναι να αντιδράνε δημιουργικά... να υπάρχει αντίδραση στο σύστημα, αλλά αυτό πρέπει να σε πηγαίνει και στο επόμενο στάδιο, που να μην είναι η καταστροφή, αλλά η δημιουργία.



-Το τελευταίο διάστημα η αντίδραση πηγάζει κυρίως από την οικονομική ανέχεια των ημερών. Εσύ πως τη βιώνεις;
Εφόσον οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα, προφανώς και στα μέρη που παίζεις είναι πιο δύσκολο να έρθουν να σε δούνε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την δισκογραφία. Φυσικά είναι κάτι που με στεναχωρεί πολύ, γιατί πολλοί άνθρωποι υποφέρουνε και δεν είναι βέβαια αυτοί που ευθύνονται γι' αυτό, αλλά οι πιο φτωχοί. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι μέσα σε όλα τα αρνητικά υπάρχει και κάτι θετικό, ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία σε πολλά πράγματα. Όλα αυτά τα χρόνια γινότανε η λαμογιά της λαμογιάς σε όλα τα επίπεδα. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει.



-Αν είχα την δυνατότητα να σε χρίσω Θεό για μια ημέρα. Ποιο θα ήταν το ένα και μοναδικό πράγμα που θα άλλαζες, πρώτον στον πλανήτη, μετά στην πόλη σου και τέλος στον εαυτό σου.
Ωραία ερώτηση. Στον πλανήτη θα άλλαζα την πείνα, να μην υπάρχει πια. Στην πόλη θα άλλαζα το χρώμα, δηλαδή θα έβγαζα το γκρίζο και το μαύρο και θα τα έβαφα όλα χρωματιστά. Σε μένα... είναι πολλά που θα άλλαζα (γέλια). Θα ήθελα να είμαι χαρούμενος με λίγα πράγματα, να μου αρκούν τα λίγα.



-Ως γνωστόν, η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της» και όπως μου είπες πιο πριν, έχεις ζήσει στο εξωτερικό. Θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο να φύγεις ξανά για να κάνεις καριέρα μόνιμα εκεί;
Κοίτα, σαν μέρος για να ζω μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσα να ζήσω και στο Λος Άντζελες. Θα ήθελα όμως να μείνω εδώ και να προσφέρω ότι μπορώ, γιατί άμα φύγουμε όλοι...



-Τώρα τι άλλο ετοιμάζεις;
Το Σάββατο που μας πέρασε ήμουν στην Πάτρα με την Μαριέττα Φαφούτη και μετά έχω δυο live στο ΚοοΚοο στο Γκάζι, τις Τετάρτες 16 και 23 Μαρτίου.



-Πως φαντάζεσαι το μέλλον σου;
Θα ήθελα να μπορώ να ταξιδεύω με τη μουσική. Ιδανικά θα ήθελα να έχω σαν βάση την Ελλάδα και να μπορώ να κάνω τουρ σε διάφορα μέρη του κόσμου για συναυλίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά αυτό είναι το όνειρό μου.




Το πρώτο άλμπουμ του León με τίτλο “Futrue” κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Archangel, ενώ το ΚοοΚοο Live Music Bar βρίσκεται Ιάκχου 17 στο Γκάζι (τηλ: 210 3450930).





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης