Τα επιδημιολογικά στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα: «Σαρώνει» τους 18 έως 30 ετών η Omicron

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα: «Σαρώνει» τους 18 έως 30 ετών η Omicron

Στο 70% εκτιμάται η εγχώρια εξάπλωση της παραλλαγής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσακρή στο protothema.gr -  Νέοι και παραγωγικής ηλικίας τρία στα τέσσερα κρούσματα - Ανεβαίνει και ο αριθμός των νεότερων σε μηχανική υποστήριξη - Το 55% των 629 διασωληνωμένων ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών

meth32323
Με ρεκόρ 9.284 κρουσμάτων κορωνοϊού συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος εμβολιασμών με την επιχείρηση «Ελευθερία», το «κύριο όπλο» και «μοναδικό μέσο» όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ώστε ο πενταψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων που αναμένουν να αποτελέσει τον καθημερινό ρυθμό της διασποράς λόγω παραλλαγής Omicron, να επιβαρύνει το λιγότερο δυνατόν το σύστημα υγείας. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιου Τσακρή, στο protothema.gr, η εγχώρια εξάπλωση της παραλλαγής εκτιμάται στο 70%.

«Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται και από θλίψη για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν ή αρνήθηκαν την προσφορά του εμβολίου», σχολίασε κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για ένα σκληρό αριθμητικό δεδομένο της πανδημίας που αφορά την πλειονότητα από τους 15.943 θανάτους ασθενών με COVID-19 σε 365 ημέρες, μετά και τους 66 που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Προσοχή, τήρηση μέτρων, εμβολιασμοί και, ιδίως μετά από έκθεση σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου για μόλυνση από κορωνοϊό, έλεγχος ή και αποφυγή ει δυνατόν συνάντησης με ανθρώπους άνω των 60 ετών και «σίγουρα αν είναι ανεμβολίαστοι», ζήτησε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης για τις επόμενες ημέρες, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη διαφυγή του κινδύνου από την επικείμενη επικράτηση της παραλλαγής Omicron, τη μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας και τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών.

Μέτρα: Τι αλλάζει από 3 Ιανουαρίου

Από τις 3 Ιανουαρίου 2022 ενεργοποιείται το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός και με αρχική διάρκεια έως τις 16 του μήνα, αφενός γιατί η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι ανησυχητική, αφετέρου για να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές συρροές κατά την Πρωτοχρονιά με τη «μεταφορά της διασκέδασης και ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους σπιτιών», καθώς εξήγησε.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

- υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)

- ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για τη διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής που επί του παρόντος επιτρέπεται

Κλείσιμο
- χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

- υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

- αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

- τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

Νέοι και παραγωγικής ηλικίας 3 στα 4 κρούσματα

Τα μισά σημερινά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (4.038), με το Κέντρο των 1.264 νέων λοιμώξεων να ξεπερνά σταθερά πια την ισοπληθή σχεδόν Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.048 κρούσματα) και κάθε περιοχή της, πλην της Δυτικής Αττικής (125) και των Νήσων Αργοσαρωνικού (32), να καταγράφει υψηλότερη διασπορά -διπλάσια τουλάχιστον- από τις πλέον επιβαρυμένες της υπόλοιπης χώρας, όπως οι ΠΕ Αχαΐας (231) και Ηρακλείου (221).

Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αφορούν τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

Πολλοί είναι και οι νεότεροι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, με το 55% των 629 διασωληνωμένων σήμερα να ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών.

Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 300 (289) και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).

Παράλληλα, οι εξελίξεις τρέχουν και περισσότερα από 120.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 5 - 11ετών είναι πλέον διαθέσιμα στην πλατφόρμα για τον μήνα Ιανουάριο, μετά την επιβεβαίωση από τη Pfizer για τις παραδόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβος στο Mπάκιγχαμ για τις μετακινήσεις των πιο έμπιστων φρουρών της βασιλικής οικογένειας

«Nτροπή της»: Το ξέσπασμα της μάνας του δολοφονημένου Μπάμπη Λαζαρίδη κατά της Ηλιάδη

Πέθανε από κορωνοϊό αξιωματικός εν ενεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ