PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανησυχητικά τα στοιχεία του ΠΟΥ και σε παγκόσμιο επίπεδο

«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα - Ξεπερνά κατά 43% το επιτρεπτό ποσοστό!

«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα - Ξεπερνά κατά 43% το επιτρεπτό ποσοστό!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καισαρικές στη χώρα μας συνιστούν το 58% του συνόλου των τοκετών - Γιατί η καισαρική «αποθεώνεται» στην Ελλάδα;

«Υπέρβαση» της τάξεως του 43% καταγράφεται στις γεννήσεις με καισαρικές τομές που γίνονται στη χώρα μας σε σχέση με το επιτρεπτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή που είναι 15%.
 
Στην Ελλάδα το ποσοστό των τοκετών με καισαρική τομή, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ανέρχεται στο 58%. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ο μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της μαίας κυρίας Κωνσταντίνας Νούσια, το έτος 2015 η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας: το ποσοστό των καισαρικών τομών έφτασε το 77% (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥnet). Το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στη χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015…απογειώθηκαν στο 77%. Το 2016 το ποσοστό των καισαρικών έπεσε στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 58%. Tο ποσοστό αυτό «χαρίζει» προβάδισμα στην Ελλάδα και έναντι της γείτονος Τουρκίας, όπου οι καισαρικές τομές αποτελούν το 51% στο σύνολο των τοκετών.


Το θέμα των καισαρικών έχει βγει από τα σύνορα της χώρας, με τον ΠΟΥ να καταγράφει το 2016 σε πόρισμά του τους εντυπωσιακούς μελανούς αριθμούς αλλά και τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας που αποτυπώνονται και στο υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών. Διαπίστωναν πχ πως οι «μαύρες αμοιβές» είναι μεγαλύτερες στις περιπτώσεις του τοκετού με καισαρική τομή.
 
Πάντως, και στο τρέχον έτος οι καισαρικές τομές παραμένουν στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, παραθέτοντας τα στοιχεία για τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη περιορισμού της καταχρηστικής «νοοτροπίας» των μη ιατρικά απαραίτητων καισαρικών στην χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία (2016) που παραθέτει, στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν 3.795 τοκετοί, εκ των οποίων το 58% με καισαρική. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Σητείας πραγματοποιήθηκαν 14 τοκετοί, όλοι με καισαρική τομή!

 
Από το βήμα της Βουλής πέρυσι απαντώντας και πάλι σε επίκαιρη ερώτηση ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί ελέγχους στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, που έχουν υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών και αντικίνητρα σε γιατρούς, ασφαλιστικούς φορείς και τις άμεσα ενδιαφερόμενες. Ωστόσο, τίποτα ως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει.

 
Γιατί όμως η καισαρική τομή «αποθεώνεται» έτσι στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Καταρχάς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου πρέπει να διαχειρίζονται οι μαιευτήρες τα περιστατικά τοκετών. Σπανίως ακολουθούνται τα κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με το πότε ο τοκετός δεν προχωράει και πρέπει να γίνει καισαρική. Όταν ο γιατρός κρίνει ότι έχουν «περάσει» οι ημέρες, συστήνει την προκλητή έναρξη τοκετού, η οποία γίνεται σε ανώριμο τράχηλο και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα η καισαρική.

 
Επιπλέον, φαίνεται πως αυτός ο τρόπος τοκετού αποτελεί πλέον, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς και μαίες, σε πολύ βολική λύση. Καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια το πρόγραμμά τους και τους τοκετούς τους. Είναι προφανές πως ο φυσιολογικός τοκετός με την ξαφνική έναρξη του αλλα και την απρόβλεπτη διάρκειας του αφήνει στον…αέρα το πρόγραμμα όλων.

 
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία μητέρας και παιδιού, επηρεάζει δραστικά την τελική απόφαση του μαιευτήρα για τον τρόπο τοκετού: επιλέγει την καισαρική τομή στοχεύοντας στον ελάχιστο κίνδυνο για την επίτοκο και το μωρό. Εάν δε η έμμεση πίεση του γιατρού προς την ασφαλέστερη, κατ´ αυτόν, καισαρική τομή "συναντήσει" τους ενδοιασμούς και τον φόβο της γυναίκας για τον φυσιολογικό τοκετό, τότε η καισαρική τομή γίνεται μονόδρομος. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Φωτεινή 01/02/201809:03

Ξέρω περιπτώσεις που οι μανες ήθελαν σίγουρα φυσιολογικό τοκετό και τελικά ο γιατρός τα έφερε έτσι και τις έπεισε(χωρίς να υπάρχει πρόβλημα)και γέννησαν με καισαρική!Τελευταία φίλη μου αφού άλλαξε 5,6 γιατρούς βρήκε μια γυναικολογο για την οποία τώρα πίνει νερό στο όνομα της και γέννησε φυσιολογικά

Απάντηση
Αφγανή01/02/201805:08

Εμείς οι Αφγανές στην ηλικία των 22 ετών έχουμε 3-4 παιδιά και στην ηλικία των 44 έχουμε 9-16 εγγόνια. Και γεννάμε κανονικά, χωρίς καισαρική. Οι ελληνίδες κάνετε 1 παιδί μετά τα 40. Να γιατί σύντομα στην Ελλάδα η Αφγανική νεολαία θα έχει υπερδεκαπλάσιο πληθυσμό από την ελληνική νεολαία. Ζήτω οι Αφγανές γυναίκες!

Απάντηση
Dr. Mitsaras01/02/201802:29

Απο ότι διαβάζω σε έρευνες το ποσοστό θνησιμότητας στην περίπτωση γέννας με καισαρική κυμαίνεται απ 120% μέχρι και 400% σε σχέση με την φυσιολογική γέννα. Οι επιπλοκές όπως διάφορες χειρουργικές, αιμοραγίας ή τραυματισμού οργάνων είναι πολλαπλάσιες απο τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν στον φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου βλέπουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός δεν πάει καλά. Επίσης αυτό που διαβάζω είναι ότι τις περισσότερες σωστές αποφάσεις για καισαρική τις παίρνουν κατα τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και όχι απο πρίν. Περιπτώσεις όπου ο Γιατρός κρίνει την καισαρική 5 ημέρες ή και περισσότερο πρίν τη γέννα, λόγο κακής θέσης του εμβρίου, δεν ευσταθούν αρκετές φορές και γίνονται για άλλους λόγους. Αυτό διότι το έμβρυο στην πλειονότητα των περιπτώσεων παίρνει τη σωστή θέση για την έξοδο κατα τη διάρκεια του τοκετού. Τωρα σε αυτά που γράφω δεν ξέρω αν είμαι σωστός. Απλά αυτά διαβάζω σε επιστημονικά άρθα και τα παραθέτω επιλεκτικά.

Απάντηση
Αχόνευτος31/01/201817:54

Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος... Το ότι ταακωνεσαι και σε τέτοιο θέμα δείχνει την καταγωγή σας, δηλαδή ουδεμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Ντροπή σας. Μόνο βρισιές και κακίες παντού.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία