Οι γιατροί καταγγέλλουν «γκρίζες ζώνες» και παγίδες στο νέο ωράριο εργασίας που προωθεί το υπ. Υγείας

Οι γιατροί καταγγέλλουν «γκρίζες ζώνες» και παγίδες στο νέο ωράριο εργασίας που προωθεί το υπ. Υγείας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά - Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών προειδοποιεί για προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και προχωρά σε κινητοποιήσεις

Οι γιατροί καταγγέλλουν «γκρίζες ζώνες» και παγίδες στο νέο ωράριο εργασίας που προωθεί το υπ. Υγείας
Στα άκρα οδηγεί το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών τις ήδη τεταμένες σχέσεις του ιατρικού κλάδου και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Με τον ντόρο από τις διαπιστώσεις (;) του αναπληρωτή υπουργού Υγείας,
Παύλου Πολάκη
πως το 80% των γιατρών παίρνει φακελάκι να μην έχει καταλαγιάσει ακόμη, οι Κρητικοί επικεφαλής της Αριστοτέλους, ο μικροβιολόγος Ανδρέας Ξανθός
και ο χειρουργός- εντατικολόγος κ. Πολάκης, κατέθεσαν τη Δευτέρα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ’  επείγοντος το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών. Την Τετάρτη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας στα νοσοκομεία κατά το διάστημα 11.00-15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Κλείσιμο
 
Οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών περιέχει «γκρίζες ζώνες» και παγίδες εις βάρος της εργασίας τους αλλά και της νοσοκομειακής λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας διότι αφενός δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας για τις -δραστικές- αλλαγές, αφετέρου διότι σε κάθε περίπτωση η κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν αιφνιδιαστική.
 
Το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση από τον περασμένο Μάιο – παρουσιάστηκε ως μια δραστική παρέμβαση για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. Στο…βάθος βεβαίως υπήρχε -και υπάρχει-  η επιβολή προστίμου εκατομμυρίων ευρώ συνεπεία της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για την καταπάτηση του 48ωρου ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας –τακτικό ωράριο και εφημερίες– των γιατρών και για τη μη καθιέρωση ελάχιστου ημερήσιου χρόνου αναπαύσεως ή ρεπό που να διαδέχεται άμεσα μία εφημερία. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, στην τελευταία συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός ανέφερε πως η εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
 
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Ενδεικτικά,  ως 12ωρη εργασία αναφέρεται στο νομοσχέδιο πως εννοούνται:

• οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,
• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στο χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία),
• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στο χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).
 
Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις σαράντα οκτώ (48) ώρες στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των εξήντα (60) ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια! 

Πρόκειται για την «επινόηση» του υπουργείου Υγείας προκειμένου να παρακάμψει το 48ωρο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι λόγω ελλείψεων ειδεικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από 60 έως και 90 την εβδομάδα. Με αυτή τη ρήτρα το υπουργείο «παρέκαμψε» την οδηγία και πέταξε το «μπαλάκι» της επιλογής για 48ωρη εβδομαδιαία εργασία ή μη στους ίδιους τους γιατρούς. 
 
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πως αυτό το μέτρο θεσπίζεται προσωρινά για λόγους καλής λειτουργίας και εξισορρόπησης του συστήματος, αλλά και για να δώσει «το πλεονέκτημα αύξησης των εισοδημάτων των ανωτέρω ιατρών στις δεδομένες συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών». Οι γιατροί πάλι μέσω των εκπροσώπων τους ανταπαντούν πως οι τριετείς… προσωρινές ρήτρες είναι  προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.
 
Επίσης, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις εφημερίες σε ενεργείς (στο νοσοκομείο) και ετοιμότητας (από το σπίτι) αλλά οι δεύτερες δεν υπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
 
«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θα έχουμε πιο ανθρώπινα ωράρια. Ο υπολογισμός του 48ωρου δε γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε 4μηνη βάση. Καθιερώνεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out). Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας» επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης