PROTOTHEMA

Ελλάδα

Συλλυπητήρια από Νίκο Βούτση και ΣΥΡΙΖΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ελένη Μπενά - Κελτεμλίδου

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ελένη Μπενά - Κελτεμλίδου

Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, ενώ η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Σε ηλικία 97 ετών άφησε την τελευταία της πνοή το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου. 


Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, ενώ η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, γεννήθηκε το 1920, σπούδασε Νομικά και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπαση του 1968 συντάχθηκε με το Γραφείο Εσωτερικού. Μεταπολιτευτικά έμεινε στην ΕΔΑ υπό τον Ηλία Ηλιού. 

Υπήρξε μέλος του ΕΑΜ από το 1941 και του ΚΚΕ από το 1942. Την περίοδο του Εμφυλίου καταδικάστηκε δις εις θάνατον, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου δήλωσε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε την Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, μια εξέχουσα μορφή της Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος, στην οποία πριν από λίγους μήνες αποδώσαμε το οφειλόμενο χρέος τιμής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Βουλής, ενώ και εκείνη μας τίμησε πολλαπλά όχι μόνο με την παρουσία της αλλά και με όσα είπε.

Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου ήταν η μόνη επιζήσασα από τις οκτώ γυναίκες που εξελέγησαν βουλευτές στη μεταπολεμική Βουλή μέχρι τη δικτατορία. Ο αγώνας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και την ισότιμη θέση της γυναίκας ήταν συγκινητικός, ακατάβλητος και συνεπής μέχρι την τελευταία της στιγμή, σε μια πορεία ζωής γεμάτη προσφορά και αυτοθυσία». 

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου, εξέφρασε με ανακοίνωση του και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Άκου ιστορική μορφή της αριστεράς 14/08/201709:00

Που είχε στόχο τη παράδοση της χώρας στο Στάλιν και δημιούργησε τον αλληλοσπαραγμό στην Ελλάδα όταν απέτυχαν τα σχέδια τους .

Απάντηση
papaki13/08/201723:04

Εφ οσον δινετε πολιτικη / ιδεολογικη υποσταση στο θανατο ενος ανθρωπου, σκαστε και φατε τωρα και το πολιτικο σχολιο: κομμουνιστης ισον εχθρος καθε εννοιας πατριδας, εθνους, ιδανικου και ελευθεριας. Αρα πρεπει ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ. Κατα τα αλλα, καλο παραδεισο...

Απάντηση
σύντροφος13/08/201722:00

Έχω μια απορία σύντροφοι. Όλα τα χρόνια οι κομμουνιστές είναι κατά της θρησκείας,του χριστιανισμού και άθεοι. Στο Τέλος τι την θέλουν την νεκρώσιμη ακολουθία; Να τους κάνουν μια πολιτική κηδεία και μετά να τους τσουβαλιαζουν και να τους ρίχνουν στην θάλασσα να τους τρώνε τα ψάρια. Δεν θα λείψουν σε κάνενα. Στην ζωή τους ζουν σαν κομμουνιστές και στον θάνατο σαν καλοί χριστιανοί. Η ανωμαλία δεν κόβεται...και είναι γένους αριστερού.

Απάντηση
Κάτων13/08/201721:44

Ε... Άι σιχτίρ με τις ιστορικές μορφές των κομμουνιστοσυμμοριτών επιτέλους. Μόνον αυτοί προσέφεραν και τι ακριβώς, διχασμό και εμφύλιο;;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία