Συνταγματική η συγκρότηση Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών με συμμετοχή δικαστών

Συνταγματική η συγκρότηση Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών με συμμετοχή δικαστών

Αποφάνθηκε η Ολομέλεια ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι οι δικαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές, θα μετέχουν ενδεχομένως μελλοντικά στην σύνθεση των Διοικητικών Εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων

Συνταγματική η συγκρότηση Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών με συμμετοχή δικαστών
Συνταγματική και νόμιμη είναι η συγκρότηση  των Ανεξάρτητων Επιτροπών  Προσφυγών και δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές η συμμετοχή σε αυτές εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών των Διοικητικών Δικαστηρίων αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου με δύο αποφάσεις της.

Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις των σωματείων Ελληνικό  Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών, οι οποίες αμφισβητούσαν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης (συγκρότησης) των νέων ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄  αριθμ. 1237 και 1238/2017 αποφάσεις της έκρινε ότι επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα (άρθρο 89) μετέχουν στις εν λόγω επιτροπές εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο 4375/2016.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι δεν   αντίκειται στο άρθρο 90 του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4375/2016  που προβλέπει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων, που μετέχουν στις ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, τοποθετούνται από τον γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό γιατί δεν πρόκειται για τοποθέτηση   δικαστικού λειτουργού σε   δικαστήριο.

Παράλληλα, αποφάνθηκε η Ολομέλεια ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι οι δικαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές, θα μετέχουν ενδεχομένως μελλοντικά στην σύνθεση των Διοικητικών Εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των επιτροπών αυτών.
Κλείσιμο

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχαν παραπεμφθεί λόγω σπουδαιότητας οι δύο αυτές υποθέσεις από την αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης