Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την καθιέρωση της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την καθιέρωση της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας

Η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) για ποινικές υποθέσεις είναι δικαστική απόφαση με σκοπό την πραγματοποίηση ερευνών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την καθιέρωση της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας
Πέρα από το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ήδη ισχύει οσονούπω τίθεται  σε εφαρμογή   και η  Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας σε ποινικές υποθέσεις, που καλύπτει όλο το φάσμα της ποινικής διαδικασίας, όπως είναι   πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς,  άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών,   εικονοτηλεδιασκέψεις, τηλεφωνικές  διασκέψεις, προσωρινή μεταγωγή προσώπων, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο  υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανάρτησε σε δημόσια  διαβούλευση νομοσχέδιο για  «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις».
          
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) είναι δικαστική απόφαση ή απόφαση την οποία επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ («κράτος έκδοσης») με σκοπό την εκτέλεση ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος μέλος («κράτος εκτέλεσης») για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων».
          
Η ΕΕΕ μπορεί να έχει ως αντικείμενο κάθε ερευνητικό μέτρο, περιλαμβανομένης της λήψης αποδεικτικών στοιχείων τα οποία βρίσκονται ήδη στην κατοχή των αρμόδιων αρχών ενός Ευρωπαϊκού  κράτους.
         
Παράλληλα, μπορεί στο πλαίσιο της ΕΕΕ να ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να χορηγηθούν  πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς και   λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ  μπορεί να ζητηθεί και η άρση του  απορρήτου τηλεπικοινωνιών (τηλεφώνων, διαδίκτυο, κ.λπ.). Επίσης, είναι δυνατή η εξέταση μάρτυρα ή πραγματογνώμονα με εικονοτηλεδιάσκεψη ή άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση ή με   τηλεφωνική διάσκεψη.
Κλείσιμο
         
Ακόμη, προβλέπεται η  προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτό που κρατείται, με σκοπό την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Η προσωρινή μεταγωγή εκτελείται υπό την προϋπόθεση της επανόδου του μεταχθέντος εντός οριζόμενης   προθεσμίας.
         
Ειδικότερα, η  ΕΕΕ εκδίδεται:
«α) στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας που κινείται από δικαστική αρχή ή μπορεί να κινηθεί ενώπιόν της για αξιόποινη πράξη βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης 
β) στο πλαίσιο διαδικασίας που κινούν διοικητικές αρχές, όταν αυτή αφορά πράξεις που τιμωρούνται βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης ως παραβάσεις κανόνων δικαίου και όταν η απόφαση της διοικητικής αρχής μπορεί να οδηγήσει σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις 
γ) στο πλαίσιο διαδικασίας που κινούν δικαστικές αρχές, όταν αυτή αφορά πράξεις που τιμωρούνται βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης ως παραβάσεις κανόνων δικαίου και όταν η απόφαση της δικαστικής αρχής μπορεί να οδηγήσει σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις και
δ) σε συνάφεια με τις διαδικασίες των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄, οι οποίες αφορούν αξιόποινες πράξεις ή παραβάσεις που μπορούν να στοιχειοθετήσουν την ευθύνη ή να επισύρουν την τιμωρία νομικού προσώπου στο κράτος έκδοσης».
         
Αρμόδια αρχή για την έκδοση της ΕΕΕ στην Ελλάδα είναι:
α) κάθε δικαστική αρχή αρμόδια για τη λήψη ή συγκέντρωση των αποδείξεων και
β) κάθε άλλη αρμόδια αρχή, η οποία   ενεργεί ως ανακριτική αρχή, υπό τον όρο ότι η ΕΕΕ που εκδίδεται από αυτή επικυρώνεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
           
Τέλος,  προβλέπεται ότι οι αρχές που ασχολούνται με  την εκτέλεση ΕΕΕ πρέπει να τηρούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της (απόρρητο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης