Με το «έτσι θέλω» ο Πολάκης ξανανοίγει τα χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου

Με το «έτσι θέλω» ο Πολάκης ξανανοίγει τα χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου

Από τον περασμένο Δεκέμβριο όπου μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κατέληξε μια 41χρονη και νόσησαν άλλοι τέσσερις ασθενείς, τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά, με τους αρμόδιους να αναζητούν την αιτία των μοιραίων μετεγχειρητικών επιπλοκών 

Με το «έτσι θέλω» ο Πολάκης ξανανοίγει τα χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της λειτουργίας των χειρουργείων. Με μια σειρά από μεθοδεύσεις και πρακτικές που παραπέμπουν στην καλύτερη περίπτωση σε ασυνέπεια και ανακολουθία, ο κ. Πολάκης έδωσε εντολή να ανοίξουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου, αδιαφορώντας πλήρως για τις αντίθετες επιστημονικές εισηγήσεις των φορέων, συμβουλίων και αρχών.
 
Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Δεκέμβριο όπου μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κατέληξε μια 41χρονη και νόσησαν άλλοι τέσσερις ασθενείς, τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά, με τους αρμόδιους να αναζητούν την αιτία των μοιραίων μετεγχειρητικών επιπλοκών είτε στη πιθανή διαρροή τοξικών αερίων από την κεντρική παροχή ιατρικών αερίων του χειρουργείου είτε σε νοσοκομειακή λοίμωξη.
 
Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στο νοσοκομείο Ζακύνθου και την πολύωρη σύσκεψη γιατρών και διοίκησης υπό τον κ. Πολάκη όπου αποφασίστηκε, η αίθουσα μαίευσης να παραμείνει κλειστή έως ότου αποστειρωθεί από τα νοσοκομειακά μικρόβια και τα χειρουργεία να λειτουργήσουν σταδιακά με φορητές μπουκάλες αερίων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας για την κεντρική παροχή αερίων, ο κ. Πολάκης διέταξε να ανοίξουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου χρησιμοποιώντας την κεντρική παροχή αερίων.

Παράλληλα, και σπεύδοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, ενδεχομένως και τις αρνήσεις των γιατρών να χειρουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, με έγγραφο του ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας -το οποίο όπως επισημαίνει έχει τον χαρακτήρα του «εντέλλεσθαι»-  μετακινεί τους δύο χειρουργούς του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και έναν αναισθησιολόγο από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και τους υποχρεώνει να ενισχύσουν τον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου Ζακύνθου.
Κλείσιμο
 
Η επίμαχη σύσκεψη για τα χειρουργεία
 Στη σύσκεψη που έγινε κατά την επίσκεψη του κ. Πολάκη στο νοσοκομείου Ζακύνθου στις 22 Μαρτίου, παρουσία του Επιστημονικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των χειρουργείων με φορητές μπουκάλες  αερίων. Για την ακρίβεια υιοθετήθηκε η άποψη των γιατρών και του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι η αίθουσα μαίευσης θα παραμείνει κλειστή έως ότου αποστειρωθεί από τα νοσοκομειακά μικρόβια και έως ότου εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι είναι ασφαλής και αποστειρωμένη. Επίσης, εισακούστηκαν οι γιατροί που ζήτησαν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία σταδιακά με φορητές μπουκάλες αερίων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας για την κεντρική παροχή αερίων του χειρουργείου.
 
Μία εβδομάδα αργότερα η απόφαση άλλαξε άρδην – και όχι επειδή άλλαξαν τα δεδομένα από τα αποτελέσματα των ελέγχων και από τις εισηγήσεις των αρμοδίων, αλλά επειδή άλλαξε…γνώμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας!
 
Με απόφαση της 27/3/2017 της Διοικήτριας του Γ.Ν. Ζακύνθου εντέλλονται οι Διευθυντές του Χειρουργικού τομέα και του Αναισθησιολογικού, καθώς επίσης οι  Ιατροί και Νοσηλευτές να προβούν στην επανέναρξη των χειρουργείων. Μάλιστα όπως αναφέρει η απόφαση της Διοικήτριας, ο κ. Πολάκης αποφάσισε τον… τρόπο που θα γίνεται η παροχή αερίων στα χειρουργεία.
 
«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, την Επιτροπή που ο ίδιος διόρισε, η οποία υποτίθεται ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και έδωσε ρητή εντολή επαναλειτουργίας των χειρουργείων. Ρητές εντολές που αποτυπώνονται στα έγγραφα και τις αποφάσεις του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και της Διοικήτριας του Γ.Ν. Ζακύνθου. Εκτός από Υπουργός του κου Τσίπρα είναι και Μηχανικός, Λοιμωξιολόγος, Χημικός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ανέδειξε το θέμα των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου.
 
Οι «εντολές» του κ. Πολάκη για τα χειρουργεία
 Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, για την παροχή ιατρικών αερίων στην αίθουσα Μαίευσης ο κ. Πολάκης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και η διοικήτρια του νοσοκομείου αποφάσισαν να χρησιμοποιείται η κεντρική παροχή σε όλο το μήκος της.
Για την παροχή ιατρικών αερίων στις αίθουσες των Γενικών Χειρουργείων και το Ορθοπεδικό οι φιάλες θα εγκατασταθούν στον κεντρικό διάδρομο των χειρουργείων, όπου θα συνδεθούν στον πίνακα διανομής ιατρικών αερίων των αιθουσών. Για διάστημα ενός μηνός θα χορηγούν ιατρικά αέρια στο τμήμα του δικτύου από τον πίνακα διανομής έως τις λήψεις των κεντρικών στηλών παροχής ιατρικών αερίων της κάθε αίθουσας, όπου και θα συνδεθούν τα αναισθησιολογικά μηχανήματα. Δηλαδή από τον πίνακα διανομής ιατρικών αερίων έως τις αίθουσες των χειρουργείων που είναι 60 μέτρα θα χρησιμοποιείται η κεντρική παροχή, η οποία φωτογραφίζεται ως η πιθανή αιτία του θανάτου της 41χρονης και των άλλων τεσσάρων μετεγχειρητικών επιπλοκών (διαρροή τοξικών αερίων).
 
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας για την διενέργεια ελέγχων διατυπώνει σοβαρές παρατηρήσεις στους ελέγχους που αφορούν στα δίκτυα παροχής ιατρικών αεριών και διαπιστώνει εκκρεμότητες στους ελέγχους (προσομοίωση αναισθησιολογικών μηχανημάτων, έλεγχος τοξικότητας ιατρικών αερίων, αποκατάσταση προβλημάτων στον κλιματισμό κ.α.
 
Το «εντέλλεσθαι» στους γιατρούς
 Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις από το υπουργείο Υγείας δεν σταμάτησαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό των χειρουργείων, αλλά επεκτάθηκαν και στο ανθρώπινο δυναμικό.
 
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «για να εκβιάσουν το Επιστημονικό Συμβούλιο, τους χειρουργούς και τους αναισθησιολόγους του Γ.Ν. Ζακύνθου που αρνούνται να θέσουν σε κίνδυνο νέες ζωές ασθενών, μετακινούν στο Γ.Ν. Ζακύνθου, δύο  χειρουργούς ιατρούς από το Γ.Ν. Κυπαρισσίας και έναν Αναισθησιολόγο από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων».
 
Με την απόφαση μετακίνησης των δύο χειρουργών ιατρών του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, κλείνει ο χειρουργικός τομέας και τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Μάλιστα μετακινείται και ο Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής του Γ.Ν. Κυπαρισσίας.
 
Αξίζει να αναφερθεί πως η μετακίνηση γίνεται χωρίς αίτημα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Το φιρμάνι που υπογράφει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση των τριών γιατρών από άλλα νοσοκομεία προς εκείνο της Ζακύνθου, είναι τουλάχιστον προκλητικό ως προς το ύφος που υιοθετεί. «Σας επισημαίνουμε πως το έγγραφο έχει τον χαρακτήρα του «εντέλλεσθαι» και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους. Σας εφιστούμε την προσοχή για την άμεση και ορθή εφαρμογή του» αναφέρεται στο έγγραφο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης