PROTOTHEMA

Ελλάδα

Αρχισαν πάλι οι αυξημένες ροές

Γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται πάλι οι βάρκες από την Τουρκία

Γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται πάλι οι βάρκες από την Τουρκία

Μόνο το περασμένο τετραήμερο έφτασαν πάνω από 560 άτομα - Οι απειλές της Άγκυρας προς την Ευρώπη και ο καλός καιρός ευνοούν τους δουλέμπορους που αναλαμβάνουν και πάλι δράση

Οι μειωμένες εώς μηδαμινές αφίξεις προσφύγων για μήνες ολόκληρους από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν, μαζί με τον βαρύ χειμώνα που έπληξε τη χώρα μας.


Η άνοιξη δεν ήρθε μόνη της, αλλά μαζί με νέες ροές προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί με την περαιτέρω βελτίωση του καιρού. 


Οι προσελεύσεις προσφύγων και μεταναστών παρέμειναν τη Δευτέρα για τρίτη μέρα αυξημένες, συγκριτικά με αυτές των περασμένων μηνών, καθώς οι αφίξεις στην Χίο το Σαββατοκύριακο ήταν 230 άτομα και στην Λέσβο ξεπέρασαν τις 100. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 81 συνολικά αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τους 56 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στην Λέσβο και τους 25 στην Χίο, που για πρώτη φορά έχει ξεπεράσει τη Μυτιλήνη σε αριθμό φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα ανέρχεται σε 62.434 άτομα.

Στελέχη των διωκτικών αρχών δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που τον Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω υπηρεσίας, στη διάρκεια του μήνα Μαρτίου υπήρξαν επεμβάσεις της σε 19 περιστατικά και στην επιστροφή στην Τουρκία 759 ατόμων που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά. Από αυτά τα περιστατικά τα τέσσερα αφορούν το τετραήμερο από το πρωί τη Πέμπτης μέχρι και σήμερα. Στη διάρκειά τους συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Πάντως, στην εξίσωση πρέπει να μπει και η στάση της Τουρκίας. Οι απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν στο πλαίσιο της διπλωματικής διαμάχης της με τη Ευρώπη, πιθανότατα ξεκίνησαν να γίνονται πράξεις με τη μονομερή καταπάτηση της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Χαρακτηριστική είναι η ειρωνική τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απείλησε ότι η χώρα του ενδέχεται να αφήνει να φεύγουν για την Ευρώπη 15.000 ανθρώπους. «Δεν εννοούσα πρόσφυγες αλλά παράνομους μετανάστες», δήλωσε ο Σοϊλού υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν σε όσους προσπαθούν ούτως ή άλλως να φτάσουν σε άλλες χώρες δια θαλάσσης.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ απο χτες κιολα!!!!!21/03/201715:56

....ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΙΑΝΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ!!!!.......ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;;;;;;;

Απάντηση
Πρώnν τoξότns vυν X.Α. 21/03/201712:04

Εεε ρε γλέντια... θα έχουμε τα κύματα των λαθρoμεταvαστών, που θα έρxovται καvovικά από την Toυρκία, θα έχxoυμε και εκατovτάδες χιλιάδες λαθρoμεταvάστες να επιστρέφουν από όλες τις γωvιές της Eυρώπns λόγω εφαρμoγής του Δoυβλίvoυ ΙΙ. Kαι αν ο πλnθυσμός των παράτυπωv από την Toυρκία είναι σχεδόν... τυxαίος, αυτός από την υπόλoιπn Eυρώπη θα απoτελεiται απoκλειστικά από εγκλnματικά στoιχεiα, μαxαιροβγάλτες, τzιχαvτιστές, βιαστές και το κακό συναπάντnμα, των οπoiων η αίτnση ασύλoυ δεν θα εγκρivεται, ασxέτως της καταγωγής τους, εξαιτiας της εγκλnματικής δράσεώς τους. H όλη κατάστασn. όπως εivαι λογικό, πρoκαλεί μικτά συvαισθήματα. Tρόμo στους Έλλnvες των οπoiων οι γειτovιές και τα σxoλεία θα πλnμμυρίσoυν από λαθρoμεταvάστες και... φαγoύρα στα xέρια των "αλλnλέγγυωv", αφoύ ως γvωστόν τα "αvθρωπιστικά" κovδύλια πάvε "με το κεφάλι".

Απάντηση
ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 21/03/201711:50

ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΡΕ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ !! ΑΡΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ . ΑΣΧΕΤΟΙ .ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!

Απάντηση
93% και δεν περιγράφω άλλο21/03/201711:41

Και τζαμιά θα τους φτιάξετε, και μπούργκα θα βάλετε στις γυναίκες σας και τσιμουδιά δεν θα βγάλετε! Γιατί αλλιώς θα σας πουν ξενοφοβικούς ρατσιστές φασίστες χρυσαυγίτες!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία