Αύριο η απόφαση του Άρειου Πάγου για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Αύριο η απόφαση του Άρειου Πάγου για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Τα πολιτικοδικαστικά σενάρια που είναι στο τραπέζι

Αύριο η απόφαση του Άρειου Πάγου για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Λιγότερο από ένα 24ώρο απομένει από την ετυμηγορία των αρεοπαγιτών, η οποία  αναμένεται να γνωστοποιηθεί αύριο επί έδρας και θα καθορίσει οριστικά την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών
που, μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, αυτομόλησαν  και  προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα τα  φώτα της δημοσιότητας των διεθνών και όχι μόνο μέσων ενημερότητας θα είναι αύριο στραμμένα στο Δικαστικό Μέγαρο του
Αρείου Πάγου
Κλείσιμο
.

Την  ίδια στιγμή, όσο ο χρόνος μηδενίζεται για το αναμενόμενο αυριανό «δια ταύτα» των αρεοπαγιτικών αποφάσεων, τόσο αυξάνονται και φουντώνουν τα πολιτικοδικαστικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 ή οι 6  ή οι 4  ή οι 2 Τούρκοι στρατιωτικοί στην
Τουρκία.

Τα σενάρια αυτά καλύπτουν όλες τις εκδοχές, χωρίς να αφήνουν απ' έξω ακόμη και αυτή την αναστολή έκδοσης οριστικών αποφάσεων.

Έτσι, το πρώτο σενάριο θέλει ο Άρειος Πάγος να μην εκδώσει  αύριο  οριστικές αποφάσεις, αλλά να   αναβάλει μέχρι οι Τουρκικές αρχές να στείλουν τα αναγκαία εκείνα στοιχεία προς συμπλήρωση των δικογραφιών (φακέλων). Στοιχεία  από τα οποία θα μπορέσουν οι αρεοπαγίτες να σχηματίσουν πλήρη και σαφή εικόνα των λόγων που εκζητούνται, ενώ παράλληλα να θεμελιώνονται  οι  κατηγορίες    που τους αποδίδονται και για  τις οποίες θα δικαστούν.

Ωστόσο, μέχρι να επανέλθουν οι αρεοπαγίτες επί του επίμαχου θέματος  και να αποφανθούν οριστικά για το αν  θα εκδοθούν ή όχι , οι 8 στρατιωτικοί θα κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Το δεύτερο σενάριο  που έχει καθαρά  πολιτικές διαστάσεις είναι η έκδοση  των 8 να λάβει τη μορφή της σαλαμοποίησης, έτσι ώστε με μια μεσοβέζικη λύση, από την μια πλευρά  να ικανοποιηθεί εν μέρει ο κ. Ερντοργάν αφού θα εκδοθούν κάποιοι από τους 8 και από την άλλη   να απελευθερωθούν εν μέρει τα χέρια της Κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια  το σενάριο αυτό θέλει να μην εκδοθούν οι 2 από τους 8 που έχουν το βαθμό του ταγματάρχη, αλλά να εκδοθούν οι 6 που έχουν χαμηλότερους βαθμούς ή το αντίστροφο. Δηλαδή, να μην εκδοθούν οι 6 και να εκδοθούν οι 2 ταγματάρχες.

Το δεύτερο αυτό σενάριο, αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τον συνδυασμό του  βαθμού  και τις ειδικότητας των 8 στρατιωτικών που έχουν. Και αυτό γιατί  από τους 8 οι 6 είναι πιλότοι ελικοπτέρων ανεξάρτητα από τον βαθμό που κατέχουν και οι δύο είναι μηχανικοί.  Από την πλευρά τους οι δύο μηχανικοί είναι υπαξιωματικοί.

Έτσι, δεν συνδυάζεται  και δεν συμπορεύεται ο βαθμός με την ειδικότητα που κατέχουν, ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η σαλαμοποίηση της έκδοσης ορισμένων μόνων στρατιωτικών.

Το τρίτο σενάριο είναι ότι αύριο δεν θα εκδοθούν οι αποφάσεις για όλους, αλλά μόνο για τους 4 και για τους υπόλοιπους η απόφαση  θα εκδοθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι στην πρώτη σύνθεση του Ποινικού Τμήματος συζητήθηκαν οι υποθέσεις δύο Τούρκων, στην δεύτερη σύνθεση άλλων δύο και στην τρίτη σύνθεση, τεσσάρων.

Πάντως, ανεξάρτητα αν κάποιο από τα σενάρια αυτά υλοποιηθεί, σε περίπτωση που οι αρεοπαγίτες αποφασίσουν την έκδοση κάποιον στρατιωτικών στην Τουρκία, το τελικό λόγο τον έχει η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού  Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Αυτός, θα αποφασίσει εάν θα συναινέσει ή όχι στην έκδοσή τους στην γείτονα χώρα. 

Μέχρι τώρα για τους 8 έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το  Συμβούλιο  Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Το ίδιο «σπάσιμο» των υποθέσεων έγινε και στο Άρειο Πάγο, όπου οι αναιρέσεις  συζητήθηκαν  σε τρία διαφορετικά Ποινικά Τμήματα με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.  

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος,  η Βασιλική  Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής, τάχθηκαν κατά τις έκδοσης των 8.
         
Μάλιστα,  εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση  που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία. Παράλληλα, επισήμαναν οι εισαγγελικοί λειτουργοί ότι από όλα τα έως τώρα στοιχεία και δεδομένα οι 8  δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην  Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης