Οι απόρρητες εκθέσεις της CIA για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά το Σισμίκ

Οι απόρρητες εκθέσεις της CIA για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά το Σισμίκ

Σύμφωνα με τον αναλυτή Χάρι Ντινέλα, η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο θα ανατραπεί υπέρ της Άγκυρας

Οι απόρρητες εκθέσεις της CIA για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά το Σισμίκ
Μέρος της απόρρητης έκθεσης της CIA για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή τα γεγονότα με το Σισμίκ, το 1987, είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια, κυρίως ως προς το συμπέρασμα ότι η «συμφωνημένη» στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκδόθηκε το 1988, έναν χρόνο μετά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Το περιστατικό με το Σισμίκ οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.



Όπως ανέφερε η έκθεση του στρατιωτικού αναλυτή, Χάρι Ντινέλα, η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν δεδομένο ότι θα ανατραπεί μέσα σε μία δεκαετία, ήτοι μέχρι το 2000, καθώς η Ελλάδα δεν διέθετε και φυσικά δεν διαθέτει, τη δυναμική για να ακολουθήσει την Τουρκία σε επίπεδο εξοπλισμών. 
Κλείσιμο

Από την έκθεση της CIA δεν απουσιάζει και το θέμα της Κύπρου. Ο Χάρι Ντινέλα αναφέρει ότι η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών, καθώς η Ελλάδα να αναγκάζεται να ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη γειτονική χώρα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης