Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για την τρίτη δόνηση μεγέθους μεγαλύτερου των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τις τελευταίες 9 ημέρες - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη
Για τρίτη φορά τις τελευταίες εννέα ημέρες ταρακουνήθηκε το Κιλκίς από σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ. δυτικά της πόλης της Μακεδονίας.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα, είχε μικρό εστιακό βάθος - 4χλμ. - και έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη καθώς είχε και διάρκεια.

Κλείσιμο


Είχε προηγηθεί μια δόνηση 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 10 Νοεμβρίου και μια δόνηση 4 βαθμών στις 16 Νοεμβρίου.

Οι σεισμολόγοι μιλούν για μια σεισμική ακολουθία με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους.
Παπαζάχος για Κιλκίς: Φυσιολογική η σεισμική ακολουθία στην περιοχή

Φυσιολογική χαρακτήρισε τη σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία και είκοσι δύο (1:22) τα ξημερώματα, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
 
«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης