Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η ποινική διαδικασία για το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα
Ενώπιον του εισαγγελέα εκδόσεων, στο Εφετείο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Πλέον, για τους οχτώ στρατιωτικούς έχει ξεκινήσει η ποινική διαδικασία για το θέμα της έκδοσής τους ή μη στη γειτονική χώρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει απαντηθεί το αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών προς τις τουρκικές για επιπλέον διευκρινίσεις επί του θέματος της έκδοσης των «8» στην Τουρκία.

Όπως είχε αποκαλύψει το το protothema.gr τον περασμένο Ιούλιο, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, διαπίστωσαν ελλείψεις στον φάκελο των Τούρκων, με αποτέλεσμα να ζητήσουν διευκρινίσεις για το σύνολο της υπόθεσης από τις τουρκικές αρχές. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το αίτημα τους δεν έχει απαντηθεί από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα οι τουρκικές αρχές ζητούν με εντάλματα την έκδοση των «8» για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.

Κλείσιμο
Ο εκ των δικηγόρων των «8» κ. Χρίστος Μυλωνόπουλο, αναφέρει ότι ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα, το αίτημα των Τουρκικών αρχών είναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου. «Ξεκινά μια διαδικασία ενώ γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία είναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής» ανέφερε ο κ. Μυλωνόπουλος.

Γενικότερα πάντως οι συνήγοροι των «8» έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοση των εντολέων τους στην Τουρκία, αναφέροντας πως στη γειτονική χώρα δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, επικαλούμενοι και τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ακόμη δεν έχει μεταφραστεί το ένταλμα σύλληψης τους.

Σε καθεστώς κράτησης


Πλέον, οι οχτώ στρατιωτικοί βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που ξεκίνησε για την εξέταση του αιτήματος της έκδοσης τους στην Τουρκία.

Μάλιστα, οι «8» αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις χθες μετά την κοινοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης επιτροπής ασύλου αλλά συνελήφθησαν εκ νέου διότι ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος τους οι τουρκικές αρχές. Έτσι σήμερα παρουσιάστηκαν ενώπιον της εισαγγελέως εκδόσεων για την εκτέλεση του εντάλματος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης