Σχεδόν 1.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στην Ελλάδα

Σχεδόν 1.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στην Ελλάδα

Περιμένουν να στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους - Πάνω από το 20% κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο 

Σχεδόν 1.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στην Ελλάδα
Μεγάλους κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία διατρέχουν σχεδόν 1.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι ΜΚΟ Praksis, «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Save the Children». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέγραψαν τα παιδιά που έχουν αφιχθεί στη χώρα μας δίχως τους γονείς τους, πραγματοποιώντας έλεγχο σε hot spot, καταυλισμούς και αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 1.487 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν να στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους. Περισσότερα από το 20% των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Επίσης, από τη διαδικασία της προκαταγραφής προέκυψε ότι 1.225 ασυνόδευτα παιδιά ζουν στους καταυλισμούς της ενδοχώρας. «Οι συνθήκες στους καταυλισμούς αυτούς δεν είναι αξιοπρεπείς, ενώ επίσης επικρατεί μεγάλος συνωστισμός», παρατηρεί η έκθεση και συνεχίζει: «Αρκετά ασυνόδευτα παιδιά ζουν απροστάτευτα μαζί με ενήλικο πληθυσμό, εκτεθειμένα σε κινδύνους κακοποίησης, εκμετάλλευσης και σε κυκλώματα διακίνησης, ενώ έχουν καταγραφεί απειλές και προσβολές σεξουαλικής φύσης σε μερικούς από τους καταυλισμούς».

Οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της κράτησης και της αβεβαιότητας στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία αυτών των παιδιών και καλούν τις Αρχές να παρέχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής και να βελτιώσουν το ρυθμό της καταγραφής, μετεγκατάστασης και επανένωσης με τις οικογένειές τους επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης