Για εδαφικό και εγγυήσεις συζήτησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Για εδαφικό και εγγυήσεις συζήτησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις θερινές διακοπές, κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο θέματα που συζητήθηκαν σήμερα

Για εδαφικό και εγγυήσεις συζήτησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί
Δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Για πρώτη φορά το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων από το 2004 οι δύο πλευρές συζήτησαν την εδαφική πτυχή του Κυπριακού και τις μελλοντικές εγγυήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ και εκτός από τον κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί στη συζήτηση μετείχαν οι διαπραγματευτές Α. Μαυρογιάννης και Ο. Ναμί

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, μπήκαν με τον κ. Ακιντζί στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί. Σημείωσε πως ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στην μια ή στην άλλη πλευρά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις θερινές διακοπές, κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο θέματα που συζητήθηκαν σήμερα. Ο κ. Αναστασιάδης αναχωρεί γύρω στα μέσα του Σεπτεμβρίου για την Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων ή των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο κ. Αναστασιάδης  είπε ότι διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν.

«Αυτό που έχω πει» σημείωσε «είναι ότι όλες, οι έστω και διαφορετικές, απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που, με επιφύλαξη βεβαίως, λέγω μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης»,  προσθέτοντας ότι μιλάμε για ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές.
Κλείσιμο

Σε άλλη ερώτηση αν μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν ο διάλογος συνεχιστεί, οι διαφορές μπορούν να σμικρυνθούν.

Εξάλλου σε παρατήρηση ότι εμφανίζεται αισιόδοξος, ο Κύπριος  Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μιλήσει για αισιοδοξία.

«Μιλώ» είπε «για μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης