Συνήγορος του Καταναλωτή: Όχι στην προμήθεια σε αναλήψεις ξένων νομισμάτων

Συνήγορος του Καταναλωτή: Όχι στην προμήθεια σε αναλήψεις ξένων νομισμάτων

Χρέωση προμήθειας ανάληψης ξένων τραπεζογραμματίων από καταθετικό λογαριασμό συναλλάγματος

Συνήγορος του Καταναλωτή: Όχι στην προμήθεια σε αναλήψεις ξένων νομισμάτων
Σύσταση σε τράπεζα να επιστρέψει σε καταναλώτρια το ποσό των 10 ευρώ απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχθηκε την αναφορά μιας καταναλώτριας η οποία διαμαρτύρεται για τη χρέωση προμήθειας ανάληψης ξένων τραπεζογραμματίων από λογαριασμό συναλλάγματος που διατηρούσε στην συγκεκριμένη τράπεζα κατά τη διάρκεια ισχύος των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η γυναίκα είχε προβεί στην εν λόγω τράπεζα πριν από μια δεκαετία σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου σε δολάρια Αμερικής. 

Στον λογαριασμό αυτόν είχε κατατέθει σε μετρητά το ποσό των 2.750 δολαρίων. Ωστόσο, όταν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 ζήτησε να κάνει ανάληψη από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ενημερώθηκε ότι εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να προβεί σε ανάληψη ποσού άνω των 420 ευρώ σε δολάρια, ενώ για την ανάληψη αυτή θα χρεωνόταν από την τράπεζα με σχετική προμήθεια ύψους 10 ευρώ. 

Αυτή η προμήθεια θα χρεωνόταν κάθε φορά που θα έκανε ανάληψη σε δολάρια, με βάση τον τιμοκατάλογο της τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο στον όρο 4.5 αναφέρεται ότι: «Ανάληψη ξένων τραπεζογραμματίων από λογαριασμούς συναλλάγματος του ιδίου ή άλλου νομίσματος: ποσοστό προμήθειας 0,40%, με ελάχιστο ποσό σε ευρώ 10». Μετά από όλα αυτά, η γυναίκα έκανε ανάληψη 400 δολάρια και χρεώθηκε από την τράπεζα με 10 ευρώ προμήθεια.
Κλείσιμο

Στη σύμβαση μεταξύ της γυναίκας και της τράπεζας ως σύμβαση ανώμαλης παρακαταθήκης, η πράξη ανάληψης του ποσού των 400 δολαρίων δεν δύναται να αξιολογηθεί νομικά ως αυτοτελής σύμβαση παροχής υπηρεσιών εκ μέρους της τράπεζας, δηλαδή ως αυτοτελής σχέση έναντι της αρχικής κατάθεσης του πελάτη, η οποία θα δικαιολογούσε και θα άφηνε περιθώρια για τη συνομολόγηση επιπλέον χρεώσεων. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, η ανάληψη χρημάτων, είτε σε λογαριασμό εθνικού νομίσματος (ευρώ) είτε σε λογαριασμό συναλλάγματος (δολάριο ΗΠΑ), αποτελεί μια αναγκαία υλική πράξη, η οποία υπηρετεί ως παρεπόμενη υποχρέωση τους όρους της αρχικής σύμβασης, χωρίς την οποία θα ετίθετο εκποδών ο ειδικότερος μηχανισμός λειτουργίας των τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών. Επομένως, η τράπεζα η οποία συμφώνησε με την καταναλώτρια στο άνοιγμα λογαριασμού σε δολάρια, με ταυτόχρονη σχετική κατάθεση ποσού 2750 δολαρίων σε φυσική μορφή, υποχρεούται βάσει του ανωτέρου συμβατικού μηχανισμού να αποδώσει το ποσό της αιτούμενης ανάληψης σε απόσβεση της ενοχής της αρχικής σύμβασης με την πελάτισσα, χωρίς η τελευταία να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνήγορος του Καταναλωτή απευθύνει σύσταση στην τράπεζα να επιστρέψει στην καταναλώτρια το ποσό των 10 ευρώ που έχει ήδη εισπράξει και να μην προβεί σε περαιτέρω χρέωση της επίμαχης προμήθειας.

Παράλληλα, καλεί την τράπεζα και την καταναλώτρια, να γνωστοποιήσουν στην Αρχή εγγράφως, εντός 10 ημερών, εάν αποδέχονται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση. Τέλος, αποφασίζει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα δεν αποδεχθεί τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα σύσταση, τότε ο Συνήγορος του Καταναλωτή δύναται να ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3297/2004 (ΦΕΚ Α΄ 259/23.12.2004 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης