Κάθε μέρα και χειρότερα στην Ειδομένη: Λασπόνερα, κρύο, εντάσεις και άρρωστα παιδιά

Κάθε μέρα και χειρότερα στην Ειδομένη: Λασπόνερα, κρύο, εντάσεις και άρρωστα παιδιά

Ανθεί και πάλι το παρεμπόριο - Έκλεισε de facto η Βαλκανική οδός - Κανένας πρόσφυγας δεν έχει περάσει στα Σκόπια εδώ και 3 μέρες

Κάθε μέρα και χειρότερα στην Ειδομένη: Λασπόνερα, κρύο, εντάσεις και άρρωστα παιδιά
Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη, τίποτα απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες
που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα.

Κλείσιμο
Μάλιστα, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο σημείο κατά εκατοντάδες και άλλοι άνθρωποι που, αν και έχουν πληροφορηθεί ότι η ροή έχει σταματήσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή» σε περίπτωση που αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.



Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως η σημερινή είναι η χειρότερη ημέρα εδώ και καιρό, ενώ κάποιοι άλλοι αρχίζουν να συζητούν πως ίσως στην Τουρκία να ήταν καλύτερα...



Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Χθες επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και σήμερα άλλα 100, πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα το πρωί, ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό ήταν διάσπαρτος με αυτοσχέδιους πάγκους όπου πωλούνταν από λουκουμάδες προς ένα ευρώ, μέχρι ψωμί, ρύζια, ξηρούς καρπούς, πατάτες και τσιγάρα! Αυτοκίνητα Ι.Χ. με κάθε λογής εμπόρευμα στους χώρους αποσκευών, βρίσκονται σταθμευμένα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης.



Πριν από λίγες μέρες, κλιμάκιο της ΔΟΥ Κιλκίς είχε διενεργήσει ελέγχους, βεβαιώνοντας παραβάσεις σε καντίνες, αλλά μετά την αποχώρησή του, οι παράνομοι πάγκοι ξαναστήθηκαν διαφημίζοντας την πραμάτειά τους με ταμπέλες γραμμένες στα αραβικά.

Ενδεικτικό του βαθμού της απελπισίας που επικρατεί στην περιοχή είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός την Τετάρτη οι οποίες δείχνουν μετανάστες και πρόσφυγες να χτυπούν ο ένας τον άλλο για ένα κομμάτι ψωμί.

Ένταση μεταξύ μεταναστών στην Ειδομένη - Φωτογραφία από Reuters







Εκλεισαν de facto τη «βαλκανική οδό» για τους πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους, τα Σκόπια κρατούν το πέρασμα κλειστό για όλους εδώ και τρία 24ωρα, ενώ ακόμα και χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν να χτίζουν φράχτες. Η Ουγγαρία, που «πρωτοστάτησε» στο στήσιμο συρματοπλεγμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα κατασκευάζει... τάφρο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα περνάει κανείς στο έδαφός της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» παραμένει από τα μεσάνυχτα κλειστή για όλους τους πρόσφυγες. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα αναγνωρίζει στη Σλοβενία το δικαίωμα να κάνει χρήση της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών του Σένγκεν στα σύνορα της, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και μην επιτρέποντας τη διέλευση πολιτών τρίτων χωρών που δεν αιτούνται ασύλου. 
(αναλυτικά εδώ)

Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων: «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Παράλληλα, για τρίτη ημέρα σήμερα, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου αυτού -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι' αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης