Στους 13 οι νεκροί από την γρίπη και 44 ασθενείς σε ΜΕΘ

Στους 13 οι νεκροί από την γρίπη και 44 ασθενείς σε ΜΕΘ

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας

Στους 13 οι νεκροί από την γρίπη και 44 ασθενείς σε ΜΕΘ
Με ταχύτητα κινείται ανοδικά το κύμα της γρίπης, όπως μαρτυρούν οι ασθενείς αλλά και οι νεκροί που προστίθενται συνεχώς στο πέρασμά του.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη και τώρα την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδίως στα άτομα με χρόνιες παθήσεις που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Άλλοι τέσσερις άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω των επιπλοκών της νόσου ανέρχεται πλέον σε 13.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα καταγράφηκαν νέα 16 κρούσματα της νόσου θέτοντας σε συναγερμό τους ειδικούς και σε ό,τι αφορά το σκέλος της εξάπλωσης της γρίπης στην κοινότητα όσο και αναφορικά με τη διαθεσιμότητα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, σήμερα νοσηλεύονται 44 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη στις ΜΕΘ του ΕΣΥ. Από αυτούς, τουλάχιστον το 70% είναι ηλικίας κάτω των 60 χρόνων.
 
Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 200 κρεβάτια σε ΜΕΘ είναι ουσιαστικά ανενεργά, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Από τον περασμένο Οκτώβριο που είχαν λήξει οι συμβάσεις των νοσηλευτών και των γιατρών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάλυψε τα κενά. Την περασμένη εβδομάδα και μετά την... τρομακτικά μακρά λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ που έφτασε σχεδόν τους 80 ανακοινώθηκε εσπευσμένα συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών για παραχώρηση 40 κλινών για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχέθηκε δε ότι θα προκηρύξει τις θέσεις για 400 επαγγελματίες υγείας μέσα στον Φεβρουάριο, με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την κάλυψή τους να μετατίθεται τον Μάρτιο -και σε κάθε περίπτωση μετά την κορύφωση της εφετινής επιδημίας γρίπης.

 
Απροστάτευτοι έναντι των ιών της γρίπης οι Έλληνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει και έχουν καταλήξει, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.
 
Οι ειδικοί για μία ακόμη φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης