Η Match Race Academy του ΝΟΕ στο «Spetses Classic Regatta» με το σκάφος του Mama Mia

Η Match Race Academy του ΝΟΕ στο «Spetses Classic Regatta» με το σκάφος του Mama Mia

Το «Tai Mo Shan» είναι ένα σκάφος της δεκαετίας του 1930 και έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2008 από την Χολιγουντιανή ταινία 

Η Match Race Academy του ΝΟΕ στο «Spetses Classic Regatta» με το σκάφος του Mama Mia
Το «Tai Mo Shan», ένα κλασσικό σκάφος της δεκαετίας του 30, εξασφάλισε  η  Match Race Academy του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος η πιο σύγχρονη ιστιοπλοϊκή ακαδημία της Ελλάδας για να συμμετάσχει στο Spetses Classic Regatta τον μοναδικό αγώνα για παραδοσιακά-κλασσικά σκάφη.

Το συγκεκριμένο σκάφος έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2008 αφού χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας «Mama Mia» που γυρίστηκε στις Σποράδες με τους Meryl Streep και Pierce Brosnan.



Χτισμένο το 1932, το «Tai Mo Shan» είναι ένα γρήγορο –παρά τους 30 τόνους που ζυγίζει- ketch 54 ποδών με πλούσια ιστορία. Η περιπετειώδης του ζωή ξεκίνησε με το παρθενικό του ταξίδι,  χωρίς μηχανή, από το Χονγκ Κόνγκ που ναυπηγήθηκε , στο Ντάρτμαουθ της Αγγλίας όπου πουλήθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Το 1936, εξοπλίστηκε για πρώτη φορά με μηχανή αφού και πάλι πέρασε σε χέρια ιδιώτη.   Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον Ατλαντικό, και καταφέρνοντας να περάσει ο πόλεμος χωρίς να αφήσει τα σημάδια του επάνω του, το σκάφος κατέληξε στην Μεσόγειο σχετικά πρόσφατα, το 2005, για μια γενική επισκευή στην Τουρκία. Κατασκευασμένο με διπλή προδιαγραφή από αυτή που όριζαν  για την εποχή οι Lloyds, το σκάφος συνεχίζει να είναι γερό και σε πολύ καλή κατάσταση.
Κλείσιμο



«Το σκάφος είναι πανέμορφο και πολύ ναυτικό. Πλέον το έχουμε φέρει σε μια κατάσταση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αγώνα. Μένει ακόμα να δούμε αν θα μπορέσουμε εμείς να προσαρμοστούμε στο πως έκαναν ιστιοπλοΐα πριν 80 χρόνια και να τρέξουμε σωστά τις κούρσες μας. Μέχρι τώρα πάντα πίστευα ότι στο άθλημά μας πρέπει κανείς να ακολουθεί την τεχνολογία και τις εξελίξεις, αλλιώς μένει πίσω.  Όντας πλέον στην τελική ευθεία για την συμμετοχή μας με το κλασσικό, και έχοντας ζήσει την φάση της προετοιμασίας, κατάλαβα ότι χωρίς καλή γνώση και του παρελθόντος δεν έχεις το δικαίωμα να λέγεσαι ολοκληρωμένος ιστιοπλόος» δηλώνει ο εκπαιδευτής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Άκης Τσαρούχης που έχει αναλάβει την επιμέλεια του εγχειρήματος: «Η Match Race Academy  του ΝΟΕ είναι το μοναδικό κέντρο στην χώρα μας που καλλιεργείται το Match Racing, η πλέον μοντέρνα τάση στην ιστιοπλοΐα. Η ένταση και το θέαμα που προσφέρει, προσελκύουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς ενώ το γεγονός ότι είναι μια από τις οικονομικότερες μορφές του αθλήματος της ιστιοπλοΐας το κάνουν να γνωρίζει παγκοσμίως μια πρωτοφανή άνθιση. Στο Match Race Academy, χρησιμοποιείται η ένταση του στενού συναγωνισμού που δημιουργείται ώστε ο μαθητής να μαθαίνει σωστά, γρήγορα και συναρπαστικά ιστιοπλοΐα!»


 
Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, είναι και ο διοργανωτής όμιλος του Spetses Classic Regatta.
 
Το πλήρωμα, όλοι μαθητές της ακαδημίας, προπονείται εδώ και καιρό και προσπαθεί να μάθει ένα σκάφος τελείως διαφορετικής λογικής από τα μοντέρνα σκάφη που έχει συνηθίσει. Ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει μικροεπισκευές στο σκάφος ώστε να είναι έτοιμο για την πρόκληση του Spetses Classic Regatta. H πλήρωμα αποτελείται από τους:
 
Γιάννης
Τσουμπανάς - Κυβερνήτης
Χρήστος
Σκλαβούνης - Ιδιοκτήτης
Έυη
Ξηρού
Βίλλυ
Ατταρτ
Ελισάβετ
Σπανού
Σταύρος
Καρέλος
Φαίη
Ντόντου
Γκόλφω
Μπέη
Ιωάννης
Ασημακόπουλος
Μαρία
Μεταξογέννη
Σταύρος
Κουρής
Ελένη
Κουνιάκη
Χάρης
Καλδής
Σοφία
Καλούμπαρη
Αγγελος
Παπαγεωργίου
 
Μαζί με την ομάδα θα συμμετέχει και ο εκπαιδευτής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Άκης
 
Η ομάδα, τελειώνει την φάση της προετοιμασίας την ερχόμενη εβδομάδα και αναχωρεί για τις Σπέτσες στις 16 Ιουνίου. Το Spetses Classic Regatta έχει φέτος ρεκόρ συμμετοχών και η δράση αναμένεται να είναι μοναδική.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης