Με… διασύνδεση και όχι κλήρωση η εισαγωγή στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας

Με… διασύνδεση και όχι κλήρωση η εισαγωγή στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας

Μόνον 15 από τις 78 θέσεις θα κληρωθούν, καθώς οι υπόλοιπες με (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής θα καλυφθούν –κατ΄ εξαίρεση και αυτοδικαίως!- από τους μαθητές των Μαράσλειων Δημοτικών

Με… διασύνδεση και όχι κλήρωση  η εισαγωγή στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας
Μια ψυχρολουσία περίμενε τους γονείς που πίστεψαν τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία ώστε να διευκολυνθεί, μέσω της κλήρωσης, η εισαγωγή περισσότερων παιδιών που αποκλειόταν με το σύστημα των εξετάσεων που εφαρμόστηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ποια κλήρωση όμως; Οι «ίσες ευκαιρίες» και «το σχολείο για όλους», που ήταν τα επιχειρήματα τα οποία επικαλέστηκε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να καταργήσει τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πειραματικά, αποδεικνύεται πως δεν αφορούν το σύνολο των παιδιών. 

Κλείσιμο
Ας όψονται οι... εξαιρέσεις, που καθιέρωσε ο περίφημος «νόμος Μπαλτά», με τον οποίο οι περισσότερες θέσεις «καπαρώθηκαν» από τους «εκλεκτούς» και έμειναν μόνον κάποιες ελάχιστες για τους υπόλοιπους μαθητές που θα μπουν στην κλήρωση.

Έτσι, για παράδειγμα, στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, που λειτουργεί στην Πλάκα, προκηρύχθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν με κλήρωση, μόνο… 15 θέσεις, από τις 78 που ήταν πέρυσι. Κι αυτό καθώς, όπως έκπληκτοι πληροφορήθηκαν οι γονείς που ενδιαφέρθηκαν να πάνε τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο, το υπουργείο Παιδείας με μια πονηρή (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής που… παρεισέφρησε στις ρυθμίσεις που πρόσφατα πέρασαν άρον – άρον από τη Βουλή, θεσμοθέτησε την αυτοδίκαιη μεταφορά στο εν λόγω Γυμνάσιο των 57 μαθητών που αποφοιτούν φέτος από τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία της Μαρασλείου.

Για κάποιον -ακατανόητο στους μη μυημένους- λόγο τα Μαράσλεια Δημοτικά θεωρήθηκε ότι… «διασυνδέονται» με το Πειραματικό Γυμνάσιο της Πλάκας και οι μαθητές των πρώτων περνούν στο δεύτερο, χωρίς καν να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο και όσοι αποφοιτούσαν από τα δημοτικά της Μαρασλείου δεν είχαν κάποιο ειδικό προνόμιο. Διεκδικούσαν την εγγραφή τους σε Πειραματικό Γυμνάσιο με τις διαδικασίες που ίσχυαν για όλους τους άλλους μαθητές (κλήρωση ή εξετάσεις). 

Δικαίως, μάλλον, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Σχολείων με ανακοινώσεις τους πανηγυρίζουν για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους που κρίθηκε λόγω… «διασύνδεσης». Ή, μήπως, λόγω… «διασυνδέσεων»; Έτσι, τουλάχιστον υποψιάζονται πολλοί γονείς που βλέπουν τις θέσεις για τα δικά τους παιδιά να μειώνονται δραματικά επειδή κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους… ίσους.

Ακόμη κι εκείνοι που συμμερίστηκαν τις απόψεις του υπουργείου για την κατάργηση των εξετάσεων, αισθάνονται την αυταπάτη να πιστέψουν στις εξαγγελίες περί μεταρρυθμίσεων και ίσων ευκαιριών. Πολύ περισσότερο τα ίδια τα παιδιά που πήραν κι εκείνα μάθημά τους, βλέποντας πως υπάρχουν κάποιοι που, λόγω… διασύνδεσης, δεν χρειάζεται να είναι καν… «τυχεροί».

«Και εις ανώτερα στο υπουργείο…», αναφέρουν σε κείμενο διαμαρτυρίας που συνέταξαν και χλευάζοντας τη «στημένη», όπως τη χαρακτηρίζουν, διαδικασία, σημειώνουν: «Άντε στο μέλλον, με μία άλλη... διασύνδεση, εισαγωγή -αυτοδικαίως- στα Πανεπιστήμια…».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης