Σημίτης: Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

Σημίτης: Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

Σημίτης: Στο υπουργείο σου γίνονταν τα μύρια όσα. Όφειλες να με ενημερώσεις, δεν ανέχομαι...
 - Άκης: Τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο - Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός που απέδωσε το πάρτι των εξοπλισμών στην κρίση των Ιμίων - Βενιζέλος: Από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου κρίθηκαν οι εκλογές του 2012

Σημίτης: Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου
Την βαριά καταγγελία ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί εποχής Τσοχατζόπουλου γίνονταν «τα μύρια όσα» εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καταθέτοντας σήμερα στη δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος έχει καταδικαστεί ότι λάμβανε μίζες για αγορές όπλων. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του να δωροδοκείται ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνοταν μίζες. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι δεν ήθελε να μειωθούν οι δαπάνες για την Άμυνα και απέδωσε το εξοπλιστικό «πάρτι» στην πίεση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίων, ενώ εξήγησε ότι η απόφαση για αγορές ρωσικών όπλων ελήφθη και για πολιτικούς λόγους. 

Την πεποίθησή του ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος κλητεύθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι άρχισε η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών, ενώ υπογράμμισε πως είχε εμπιστοσύνη στο σύστημα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν «το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια».

Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη θλίψη του αν, όπως τόνισε, οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας του.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσοχατζόπουλο λέγοντας ότι στο υπουργείο του «γίνονταν τα μύρια όσα» και πως ο πρώην υπουργός Άμυνας όφειλε να τον ενημερώσει.

Ενταση μεταξύ Σημίτη και συνηγόρων Άκη 

Οι τόνοι, πάντως, ανέβηκαν στο δικαστήριο λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι όταν το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

«Με καλέσατε για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα», είπε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

Ο κ. Σημίτης κουνώντας το δάκτυλο και εμφανώς ενοχλημένος απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.

«Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δεν έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν, κακώς τα έκανε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη του απάντησε: «Δεν υπέπεσε αλλά το ότι δεν υπέπεσε  στην αντίληψή μου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν».

Κάποια στιγμή δε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό για να του μιλήσει αλλά εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά και αποχώρησε από την αίθουσα.

«Στο υπουργείο σου γίνονταν τα μύρια όσα, όφειλες  να με ενημερώσεις»

«Όπως αποδείχθηκε από τη δίκη σε πρώτο βαθμό στο υπουργείο σου γίνονταν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις. Δεν ανέχομαι...».

Με αυτά τα λόγια που είχαν αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο κ. Σημίτης έκλεισε την κατάθεση του στο ακροατήριο όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με τις «χρυσές μίζες».

Νωρίτερα, τον λόγο έλαβε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός που θέλησε, όπως είπε, να θέσει κάποια ζητήματα υπόψη του κ. Σημίτη.

Ακης Τσοχατζόπουλος: Θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο, να πούμε εμείς οι δυο (.σ.σ εγώ και ο Σημίτης) ποιες είναι οι διαδικασίες. Μη μου βάζετε περιορισμούς κυρία πρόεδρε. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για τις ένοπλες δυνάμεις. Ορθώς ο κ. πρόεδρος είπε πως αυτό έγινε μετά τα Ίμια, διαπιστώθηκε τότε η ανάγκη ύπαρξης του.

Πρόεδρος: Πιο γρήγορα...

Ακης Τσοχατζόπουλος: Θα με αφήσετε να μιλήσω; Δεν είναι δυνατόν να είμαι υπό απαγόρευση! Θα πω εγώ τι θέλω όχι τι θέλετε εσείς.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζηγρας χωρίς όμως να ακουστεί σε όλη την αίθουσα το τι είπε.

Ακης Τσοχατζόπουλος: Να φροντίσετε κ. πρόεδρε για τους πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα. Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κύριε πρόεδρε εισηγήθηκα εγώ;

Κ. Σημίτης: Ναι.

Ακης Τσοχατζόπουλος: Ναι έχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις από τα επιτελεία! Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει δωροδοκία. Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία.

Τότε ο κ.  Σημίτης οργισμένος είπε στον άλλοτε σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ:

«Όπως αποδείχτηκε από την πρωτοδίκη δίκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονταν τα μύρια όσα, όφειλες να με ενημερώσεις... δεν ανέχομαι».

Ακης Τσοχατζόπουλος: Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, ενώ έλεγε αυτά τα λόγια, ακολουθούσε από πίσω τον κ. Σημίτη που αποχωρούσε από την αίθουσα!

«Ο Άκης δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα»

Στην κατάθεσή του, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης πως δεν θα έπρεπε να σταματήσουν τα προγράμματα επενδύσεων. 

«Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία αφού έγινε», είπε ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Είχα εμπιστοσύνη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια» 

«Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα με τελευταίο επίπεδο τον πρώην υπουργό», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

«Δεν γνωρίζω αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε... αυτά αποκαλύφθηκαν πολύ μετά», είπε ακόμη ο κ. Σημίτης, παρουσία της Βίκυς Σταμάτη, η οποία επανέκαμψε στη διαδικασία έπειτα από πολύ καιρό, για πρώτη φορά δε μετά την απόδρασή της.

«Δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο ο Τσοχατζόπουλος... ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πρόεδρος: Πείτε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Κ. Σημιτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΕΑ ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

«Οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων» 

Ο κ. Σημιτης αναφέρθηκε στα γεγονότα των Ιμίων για να επισημάνει ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε η χώρα να πάρει 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Στην κατάθεσή του ο κ, Σημίτης ανέφερε επίσης: «Συγκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ πρoτάθηκε αναβολή της υλοποίησης νέων εξοπλισμών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, αφού έγραφαν «όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλιπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 (σ.σ. πρόκειται για τις επίδικες συμβάσεις)

Κ. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Κ. Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Για παράδειγμα απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. 

«Κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής»

Στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας του, όταν στόχος του όπως είπε, ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα.

Πολιτική αγωγή: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Τσαχατζόπουλο;

Κ. Σημίτης: Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση και γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το «νούμερο 2» στο ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο κ. Σημίτης στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στα υποβρύχια, τονίζοντας: «Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιαδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».

Για τον πρώην υπουργό και κατηγορούμενο ο Κ. Σημίτης ανέφερε στο δικαστήριο:  «Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διάρκειά της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το '76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των TOR-Μ1 ο κ. Σημίτης ανέφερε πως για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το μόνο θέμα που τέθηκε ήταν αν αυτό ήταν συμβατό  με άλλα όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό διότι, όπως είπε ο κ. Σημίτης, ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, πλην όμως όπως συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής».

«Το ΤΟΡ - Μ1 αγοράστηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι», είπε.

Πολιτική Αγωγή:  Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

Κ. Σημίτης: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε για παράδειγμα το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισήγηση για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

Κ. Σημίτης: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν; 

«Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου»

«Αν είχα διαπιστώσει παρατυπίες θα είχα επέμβει. Ήμουν αυστηρότατος κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είχα επέμβει και είχα αποπέμψει δυο υπουργούς», είπε ο κ Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει υποπέσει τίποτα στην αντίληψή του περί παρατυπίας.

«Μίλησα για δωροδοκία με βάση την πρωτόδικη απόφαση και αν έγιναν  τέτοια πράγματα είναι αθλιότητες και είναι ντροπή», επανέλαβε ο κ. Σημίτης.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε στο δικαστήριο πως οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ ήταν καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1. 

Εισαγγελέας: Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας;

Κ. Σημίτης: Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας. 


Βενιζέλος: Από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου κρίθηκαν οι εκλογές του 2012
«Εγώ δεν είμαι τόσο αθλητικός τύπος κύριε πρόεδρε όσο ο κ. Σημίτης, θα χρειαστώ καρέκλα....».

Τα παραπάνω ανέφερε ξεκινώντας την κατάθεση του στο ακροατήριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζελος, ο οποίος άρχισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι να καταθέτει στο ακροατήριο για την υπόθεση των «χρυσών μιζών», λαμβάνοντας τη σκυτάλη των καταθέσεων από τον Κώστα Σημίτη.

Παρούσα στη αίθουσα του δικαστηρίου είναι μάλιστα και η κόρη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνόδευε από το πρωί τον πατέρα της στο δικαστήριο.

Στην κατάθεση του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου έφθειρε πολιτικά το κόμμα του για να επισημάνει στη συνέχεια πως δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις!

«Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα,μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά! Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχής τους. Με λύπη για  παράδειγμα που για άλλη υπόθεση δικάζονται στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στην κατάθεσή του πως το κόστος για το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ήταν μεγάλο.

«Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπουργός. Η παράταξη μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται. Εσείς δικάζετε την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά,κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι εκλογές του 2012», ήταν τα λόγια του.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επισημαίνοντας ότι ευτυχώς που υπάρχει το Σύνταγμα, διότι αλλιώς κάθε πολιτική απόφαση μπορεί να μετατραπεί σε ποινική. 

Μιλώντας για την προμήθεια των υποβρυχίων -όχι της επίδικης σύμβασης αλλά μεταγενέστερης- ο κ Βενιζέλος ανέφερε πως όσα έχουν αναφερθεί -ότι δηλαδή γέρνουν κλπ- είναι ψευδή. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για το αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του οι δηλώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου περί σχεδίου εξόντωσής του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Στην αντίληψή μου έχει υποπέσει σχέδιο εξόντωσης του ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της δωροδοκίας στα εξοπλιστικά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ανέφερε ακόμη: «Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριο σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Αιχμές Βενιζέλου για τα αεροσκάφη των 500 εκατ.δολαρίων
«Μετείχα σε μια συνεδρίαση από τις επίμαχες κατά την οποία το ΚΥΣΕΑ που επανεπιβεβαίωσε τη σύμβαση των υποβρυχίων. Παρεμπίπτουσα γνώση έχω βέβαια και για την εξεταστική επιτροπή. Ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με το νόμο, με ευθύνη του ΥΠΕΘΑ», είπε και πρόσθεσε: «Μετά από δική μου παρέμβαση προηγείται πλέον από το 2010 η σύμφωνη γνώμη  της αρμοδίας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου. Παραδόξως, αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στη διάσημη δημοσιογραφικά υπόθεση με τον εκσυχρονισμό των 5 αεροσκαφών από την νυν κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Πρόεδρος: Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ;

Ευάγγελος Βενιζέλος:  Πράγματι η εισήγηση του υπουργού είναι αποτέλεσμα πολλών εισηγήσεων επιτελείων, χωρίς την παρουσία του υπουργού, συμβουλίων και επιτροπών. 

Πρόεδρος: Ενόψει αυτού είναι δυνατή η δωροδοκία;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Θα απαντήσω ρητορικά. Η σχολική εφορία του νηπιαγωγείου που θέλει κιμωλία μπορεί να δωροδοκηθεί; Αν θέλει μπορεί κατά τη γνώμη μου. Για προμήθεια 200 ευρώ μπορεί να πάρει παράνομα 20 ευρώ. Το θέμα είναι αν υπάρχει ηθική προδιάθεση. Μπορείς όμως να κάνεις προμήθειες τεράστιες και να μην γίνει τίποτα. Εδώ έχει αποδειχτεί δωροδοκία σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί να έχει συμβεί σε επίπεδα τέτοια εν γνώσει του υπουργού ή εν αγνοία του. Μπορεί δηλαδή, μπορεί και όχι.

Στη συνεχεία η υπεράσπιση του  Άκη Τσοχατζόπουλου υπέβαλλε ερωτήσεις στον κ. Βενιζέλο.

Λ. Κοτσαλής (εκ των συνηγόρων υπεράσπισης): Στο άκουσμα της δίωξης σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου αιφνιδιαστήκατε;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δυστυχώς  δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Υπήρχαν πληροφορίες... επικοινωνιακά και δημοσιογραφικά. Και λυπήθηκα πάρα πολύ

Ο Ε. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την κατάθεσή του μιλώντας για την εμπλοκή της συζύγου του πρωην υπουργού, Βίκυς Σταμάτη.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Γκούντρουν Μολντενάουερ, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το αν η εντολέας του και πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου, αλλά και η νυν σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, είχαν τέτοιες εξουσίες ώστε να ασκούν επιρροή στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν νομιζω ότι στα θέματα αυτά θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Όποιος όμως, φέρει την υπογραφή, έχει πολιτική και ποινική ευθύνη. Στην σφαίρα της πολιτικής υπάρχει και συλλογική ευθύνη».

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, να ρωτήσει σχετικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την ερώτηση, προκαλώντας την αναστάτωση συνηγόρων, με το Φραγκίσκο Ραγκούση να επιμένει: «Σήμερα είδατε μια γυναίκα να έρχεται για ένα αίτημα, ήθελα να το υποβάλω, διότι δεν ήξερα ποιά θα είναι η κατάστασή της αύριο. Δεν το έκανα. Θέλω την άποψη ενός ανθρώπου που δεν είναι τυχαίος, για την επικοινωνιακή καταιγίδα που την τρίχα την κάναμε τριχιά, να πει μια γνώμη για την κατάσταση της Βίκυς Σταμάτη».  













Αντίθετα, η πλευρά του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα ο συνήγορος του κ. Ιωάννης Παγορόπουλος θεωρεί ότι η κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ και η κατάθεση των συγκεκριμένων προσώπων θα βοηθήσει το δικαστήριο στην ανεύρεση της αλήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης