Τα πρωτοσέλιδα που έγραψαν ιστορία

Τα πρωτοσέλιδα που έγραψαν ιστορία

Από το Βατοπέδι μέχρι τον Παπακωνσταντίνου, από τον Ρουσόπουλο και τις βίλες του μέχρι τις μίζες του Ακη, από το σκάνδαλο της Siemens στην περίοδο Καραμανλή, στα μαύρα χρόνια του μνημονίου και στα σχέδια για «παράλληλο νόμισμα», η εφημερίδα πρωτοστατεί σε αποκαλύψεις

Τα πρωτοσέλιδα που έγραψαν ιστορία
 

Τα παλάτια του Ακη Τσοχατζόπουλου

Ο μύθος του Ακη Τσοχατζόπουλου διαλύθηκε. Η αδυναμία του όμως στα σπίτια δεν μπορούσε να κρυφτεί όπως τα χρήματα μέσα στις δαιδαλώδεις διαδρομές των δεκάδων offshore. Το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» φρόντισε να δώσει αρκετή ύλη στην έρευνα των ανακριτών παρουσιάζοντας τις... αδυναμίες του Ακη στο real estate.


Κλείσιμο




Ποιοι έθαψαν τη λίστα Λαγκάρντ

Το θέμα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC ήταν άλλη μία επιτυχία του «Πρώτου Θέματος». Το φέραμε πρώτοι στη δημοσιότητα και αναδείξαμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα τόσο τις φορολογικές αρχές όσο και τους πολιτικούς που επέδειξαν απίστευτη ολιγωρία. Φωτίσαμε κυρίως τις λαθροχειρίες που έγιναν στην αρχική λίστα με την αφαίρεση ονομάτων συγγενών του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο επίλογος αυτής της πράξης γράφεται τις τελευταίες μέρες στο Ειδικό Δικαστήριο, με τον πρώην υπουργό να αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα. Οι υπόλοιποι, όμως, της λίστας απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο και δεν έχουν πληρώσει μία.

Η περιήγηση στα παλαιότερα πρωτοσέλιδα του «Πρώτου Θέματος», ή καλύτερα επεισόδια από το περίπλοκο και πολύπλευρο δράμα του ελληνικού έθνους, είναι εδώ. Τα συναισθήματα που προκαλούν τα θέματα και οι τίτλοι επανέρχονται ακέραια και χτυπούν με την ίδια δύναμη κρούσης που είχαν όταν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά.

Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοσέλιδο της 2ας Μαΐου 2010, με τον ανατριχιαστικά προφητικό τίτλο «Σώζεται η Ελλάδα, χάνονται οι Ελληνες». Η μνημονιακή περιπέτεια είχε ήδη αρχίσει, μαζί με την αγωνία για το μέλλον της χώρας - και η κατάσταση, παρά την παρέλευση μιας ολόκληρης πενταετίας, θα δικαιολογούσε, δυστυχώς, ακόμη και την επανάληψη του τίτλου, ή το ίδιο συναίσθημα, κάτι ανάμεσα σε θυμό, πίκρα και απόγνωση. 

Τα δυσοίωνα και επώδυνα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως απότοκο των μνημονιακών συμβάσεων με τους δανειστές της χώρας ανήκουν σαφώς σε εκείνα τα θέματα που με κάποιον τρόπο είχαν μόνιμη παρουσία σε μια μακρά σειρά από πρωτοσέλιδα του «Πρώτου Θέματος». Ο «Φάκελος Μνημόνια» περιλαμβάνεται σαφώς στα 10 κορυφαία θέματα που απασχόλησαν την εφημερίδα κατά την προηγούμενη δεκαετία, έστω και εάν ήταν η ευρύτερη κοινωνική σημασία τους που επέβαλε τις σχετικές αναφορές στο πρωτοσέλιδο και όχι πάντα οι αποκαλύψεις, δηλαδή οι δημοσιογραφικές πρωτιές και επιτυχίες, στις οποίες το «ΘΕΜΑ» κατεξοχήν ειδικεύεται.

Καθώς όμως το ένα ζήτημα διαπλέκεται με κάποια άλλα, επηρεάζει και διαμορφώνει το γίγνεσθαι, προκύπτουν «συμπτώσεις», όπως αυτή του φύλλου της 12ης Ιουνίου 2011. «Οργή λαού για τα νέα μέτρα» είναι ο εύγλωττος τίτλος και ο έκδηλος πόνος, εφόσον επρόκειτο για άλλη μια δόση δηλητηρίου που προτεινόταν στον ελληνικό λαό. Το στοιχείο που καθιστά ξεχωριστό το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο είναι το πορτρέτο στο φόντο: ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο ως ένας από τους βασικούς υπευθύνους για τους κρίσιμους μνημονιακούς χειρισμούς, αλλά ως μετέπειτα πρωταγωνιστής μιας από τις πιο βρώμικες ιστορίες που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της σύγχρονης Ελλάδας, την παραποίηση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Μια υπόθεση που ανέδειξε από την αρχή το «Πρώτο Θέμα» και την παρακολουθεί μέχρι σήμερα με επανειλημμένες αποκαλύψεις, καθώς η λίστα Λαγκάρντ αποτυπώνει τη βαθύτερη παθογένεια της πολιτικής - τουλάχιστον όπως την εννοούν όσοι δεν θα δίσταζαν να αλλοιώσουν ενοχοποιητικά στοιχεία, όσοι θα έπαιζαν την τιμή και την υστεροφημία τους σε μια ζαριά.
Σώζεται η Ελλάδα, χάνονται οι Ελληνες

Οι σχετικοί τίτλοι δεν χρειάζονται καμία περαιτέρω επεξήγηση: «Ετσι έθαψε τη λίστα Λαγκάρντ», «Wanted - Απ’ το αφτί στο Ειδικό και τον Κορυδαλλό», «Μας είπαν “κάτω τα μολύβια” στη λίστα Λαγκάρντ» κ.λπ. Προηγουμένως, βέβαια, στην προ λίστας περίοδο της αλαζονείας του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απασχολήσει το «ΘΕΜΑ» - και ιδού πώς: «Τα 36 ψέματα Παπακωνσταντίνου», «Κρύβει το οικογενειακό αυθαίρετο», «Επαιζε τένις την ώρα του Eurogroup», «Πάγωνε τα πρόστιμα της ξαδέλφης» κ.ά.

Εάν ένας από τους σεσημασμένους ως «κηπουρούς» του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταλάμβανε χώρο σε κάποια από τα πρωτοσέλιδα του «ΘΕΜΑτος», θα ήταν αδικία εάν δεν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η εφημερίδα παρακολούθησε την κατάπτωση του ΓΑΠ, η οποία ενίοτε περιβαλλόταν από διεθνή αέρα, εξ ου και ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Ο Γιώργος κερδίζει 1 εκατ. δολάρια από τη συμφορά μας» (παραδίδοντας σεμινάρια ηγεσίας σε όλο τον κόσμο), ενώ σε παλαιότερα φύλλα το «Πρώτο Θέμα» είχε προειδοποιήσει «Γιώργο, αλλάζεις ή βουλιάζεις» και είχε αποκαλύψει τον πανικό που έκρυβε η έμπνευσή του όταν: «Πρότεινε την Ελσα (Παπαδημητρίου) για πρωθυπουργό». Στο ασύλληπτων διαστάσεων σκάνδαλο γύρω από τις μίζες που, όπως έκρινε τελικά το δικαστήριο, λάμβανε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, το «Πρώτο Θέμα» έδωσε ξεχωριστή έμφαση με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις. Τα οικεία πρωτοσέλιδα ανέγραφαν: «Είναι πολλά τα σπίτια, Ακη», «Βρήκαν 8 εκατ. ευρώ στην κόρη του Ακη», «Θα πάει ο Ακης φυλακή;», «Ρε Σμπώκο, φέρε πίσω τα 80 εκατ. ευρώ» κ.ο.κ.

«Εφάμιλλη» με τις κολοσσιαίες μίζες Τσοχατζόπουλου και Σία ήταν η πολύκροτη υπόθεση Siemens - Μιχάλη Χριστοφοράκου, άλλη μια μαύρη σελίδα στο συλλογικό βιογραφικό της ελληνικής πολιτικής - και μάλιστα σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή της με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Ηταν κι ο Λιάπης στο lear jet της διαπλοκής», «Συνήγορος του Χριστοφοράκου η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού» ήταν δύο από τα πρωτοσέλιδα του «ΘΕΜΑτος» που ανέδειξαν την έκταση της διάβρωσης και της διαφθοράς.

Ο τίτλος «Βατοπέδι: Κι αυτοί τρώνε, πίνουν και... ευλογούν», τον Απρίλιο του 2009, συνόψιζε, θα έλεγε κανείς, οτιδήποτε είχε ειπωθεί ήδη ή θα μπορούσε να ειπωθεί στο μέλλον για μια υπόθεση που αμαύρωσε την υπόληψη της κοσμικής Εκκλησίας, εφόσον το σκάνδαλο αφορούσε ανθρώπους που κινούνταν σε μια «κιβωτό ορθοδοξίας» όπως είναι μια αγιορείτικη μονή. Εάν όμως η αναζήτηση για τη σωτηρία της ψυχής ξεστράτισε στην υπόθεση Βατοπεδίου, στον τομέα της υγείας οι επιτήδειοι βρήκαν τον δρόμο -κυριολεκτικά υπογείως- να γεφυρώσουν δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, φυσικά με το αζημίωτο: «Ντυνάν - Ερυθρός, το μεγάλο ριφιφί» - μία ακόμη από τις μεγάλες αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος». 

Ο κλάδος της υγείας, πολύπαθος και ταλαιπωρημένος στην Ελλάδα, νοσεί, όχι όμως όσο η εθνική οικονομία. Το πρωτοσέλιδο της 24/11/2013 έφερνε στο φως τα «G-notes», μία ακόμη παρακαμπτήρια εκδοχή, ρεαλιστική υποτίθεται και εναλλακτική, του κινδύνου αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο τίτλος του «Πρώτου Θέματος» έλεγε «G-notes: Παράλληλο νόμισμα πρότειναν στην Ελλάδα!» και αναφερόταν στην επιρροή που φαινόταν να ασκούν αμερικανικά think tanks στην οικονομική σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτοτε, πάντως, ουδείς γνωρίζει εάν τα G-notes ήταν ένα εργαστηριακό πείραμα ή μια υλοποιήσιμη πρόταση.

Εάν όμως θέλει κάποιος να περιεργαστεί τις ακραίες αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας -και δη όπως διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια-, θα μπορούσε απλώς να εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση δύο πρωτοσέλιδα του «Πρώτου Θέματος»: το ένα αφορά στην απίστευτη ρεμούλα της «εναλλακτικής ΔΕΗ», της εταιρείας Energa, με τον τίτλο «Σκάνδαλο Energa: Τρώγανε το χαράτσι στον Μαζωνάκη». Το δεύτερο, στον ακριβώς αντιδιαμετρικό πόλο της κοινωνικής πραγματικότητας, ανακοίνωνε «Το success story του Πακιστανού: Ελληνίδες δουλεύουν για 3 ευρώ την ώρα». Και έτσι, με αυτό τον εθνικά ατιμωτικό τρόπο, το νήμα του Top-10 των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα στα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του «Πρώτου Θέματος» συναντά την άκρη απ’ όπου ξεκίνησε η παρούσα, εν πολλοίς τυχαία, αναδίφηση: την επάρατη κρίση και τις θλιβερές της παρενέργειες. Ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη λίστα -και όχι απαραιτήτως σε μία δεκαετία από τώρα, αλλά ακόμη και στο Top-11 της επόμενης χρονιάς- τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας θα απασχολούν μόνο ευοίωνα και αισιόδοξα θέματα.






To αυθαίρετο στη Βραυρώνα

Είχε εκπέσει από το αξίωμα του «τσάρου της Οικονομίας» που τον οδήγησε στο ΔΝΤ και για να τον παρηγορήσει ο Γ. Παπανδρέου τον τοποθέτησε υπουργό Περιβάλλοντος. Ο προστάτης του περιβάλλοντος και των αυθαιρεσιών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε κι άλλους «σκελετούς στην ντουλάπα του»: ένα αυθαίρετο σπίτι μέσα στο δάσος στην περιοχή της Βραυρώνας χωρίς τις σχετικές άδειες. Φυσικά ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα και «έδωσε» στεγνά την ίδια του τη μητέρα φορτώνοντάς της τις αυθαιρεσίες!




Ο Σμπώκος, ο Ακης και οι μίζες

Την ώρα που ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τον Ακη και η πρόσβασή του στις offshore και τις τράπεζες περιορίστηκε, χωρίς όμως να περιοριστούν οι απαιτήσεις της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, ο πρώην ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ πίεζε τον πρώην συνεργό του Γ. Σμπώκο. Με μια δραματική αλλά και απειλητική επιστολή που παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα», απαιτούσε να του επιστρέψει πάραυτα 80 εκατ. ευρώ που του είχε ενθυλακώσει. Στις πιέσεις δεν φαίνεται να ενέδωσε ο Σμπώκος. Το γιατί ίσως να του το εξηγεί μέχρι σήμερα στο «ευαγές ίδρυμα» του Κορυδαλλού όπου φιλοξενούνται αμφότεροι! Και, σύμφωνα με τις δηλώσεις Βλαστού, «τα λιγούρια τρώνε το συσσίτιο της φυλακής γιατί δεν έχουν μία για delivery», σε αντίθεση με τον ίδιο που προσέχει τη διατροφή του!





H βίλα-πρόκληση του Ρουσόπουλου

Η αποκάλυψη της βίλας του Θόδωρου Ρουσόπουλου, πανίσχυρου τότε υπουργού Επικρατείας του Κ. Καραμανλή, στο Καπανδρίτι ανέτρεψε την εικόνα του «σεμνά και ταπεινά» που προσπαθούσε να εμφυσήσει στα στελέχη του ο πρωθυπουργός. Μια βίλα-πρόκληση με πισίνα και ιδιωτικό γήπεδο τένις, που δημιούργησε μεγάλη δυσφορία σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και ουσιαστικά σήμανε τη σταδιακή αποκαθήλωση του ισχυρού Ρουσόπουλου.




Η ομπρέλατου Θόδωρου

Η επιτομή της ρήσης «μια φωτογραφία ισούται με 1.000 λέξεις». Ο αστυνομικός προστατεύει τον τότε υπουργό Ρουσόπουλο από τη βροχή, κρατώντας του την ομπρέλα. Η θύελλα που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση αυτής της Λουδοβίκειας φωτογραφίας δεν λέει να κοπάσει μέχρι σήμερα. Το είδαμε πρόσφατα και στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προτίμησε να γίνει «παπί» παρά να του κρατήσει κάποιος ομπρέλα. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κράτησε ο ίδιος την ομπρέλα του φιλοξενώντας μάλιστα κάτω από αυτήν και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου!






Ο Χριστοφοράκος και το σκάνδαλο Siemens

Το όνομα του Μιχάλη Χριστοφοράκου απασχολεί τον δημόσιο βίο μέχρι σήμερα. Ο εκ των βασικών ενορχηστρωτών του σκανδάλου της Siemens, με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο στις πλάτες του από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, κατάφερε και διέφυγε στη Γερμανία όπου ζει μέχρι σήμερα χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει. Το «Πρώτο Θέμα» τον ξετρύπωσε στο Μόναχο και τον φωτογράφισε, ωστόσο τα εντάλματα σύλληψής του παραμένουν ανενεργά καθώς οι Γερμανοί τον προστατεύουν καλά.




Ο Λιάπης με το lear jet της διαπλοκής

Ηταν η εποχή της μεγάλης ισχύος του πρωθυπουργικού ξαδέλφου Μιχάλη Λιάπη. Τότε ακόμα δεν είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις τους και ο Κ. Καραμανλής τον είχε τοποθετήσει υπουργό Μεταφορών. Το αξίωμα και η εμπιστοσύνη που του έδειξε όμως δεν τον εμπόδισαν να ταξιδεύει με το lear jet του Χριστοφοράκου με πρόσχημα κάποιον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, απολαμβάνοντας και όλα τα «παρελκόμενα» ενός χλιδάτου ταξιδιού στην Αυστρία! Το «Πρώτο Θέμα» έκανε πάλι την αποκάλυψη. Ομως, όση φαντασία κι αν έχουμε, ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την εξέλιξη: από το lear jet στις πλαστές πινακίδες του τζιπ του και τις χειροπέδες για να γλιτώσει τα τέλη κυκλοφορίας!





To σκάνδαλο στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Οι αμαρτίες του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» του Ερυθρού Σταυρού πολλές. Το «Πρώτο Θέμα» ξεσκέπασε αρκετές από αυτές καθώς και όλα τα μέσα που μετέρχονταν ο πρόεδρός του Μ. Μαρτίνης ο οποίος μετά πολλών κόπων και βασάνων εξέπεσε  του αξιώματος και τώρα δίνει τον αγώνα  του με τη Δικαιοσύνη.




Η Σουζάνα του Τόμσεν

Δεν του αρκούσε που κατέστρεψε τις ζωές 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, ήθελε να το «γλεντήσει» κι από πάνω. Ετσι ο πολύς Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ φρόντισε τις πολυήμερες απουσίες από τη γυναίκα του να τις γεμίσει με... ελληνικό χρώμα. Και για να ξεφεύγει το μυαλό του από τα μνημόνια, βρήκε τη λύση στην αγκαλιά μιας Ελληνίδας «συνεργάτιδας», της Σουζάνας. Να όμως που το «Πρώτο Θέμα» έχωσε κι εκεί τη μύτη του!




Οι βουτιές του Γιώργου

Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη παραδώσει την κυβέρνηση στον Λ. Παπαδήμο κι έτσι έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του (όχι πως δεν είχε κι όταν κρατούσε την τύχη της χώρας στα χέρια του). Ετσι ο ρεπόρτερ μας Φρίξος Δρακοντίδης φόρεσε το μαγιό του και βούτηξε στα νερά της πισίνας μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αρνήθηκε και μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί του. Το μόνο που δεν πέρασε από το μυαλό του είναι ότι ο συν-κολυμβητής του ήταν από το «Πρώτο Θέμα»!(Τώρα που το ξανασκέφτομαι, και πολλά άλλα δεν περνούσαν από το μυαλό του, αλλά δεν είναι της παρούσης.)




Η Porsche του Νίκου Παπανδρέου

Η επίσημη δουλειά του είναι συγγραφέας. Στην Ελλάδα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι συγγραφείς που βιοπορίζονται από τις πωλήσεις των βιβλίων τους. Εκτός κι αν κάποιος ανήκει στη δυναστεία της οικογένειας Παπανδρέου, όπως ο Νίκος. Τότε, και με αδελφό πρωθυπουργό, φαίνεται πως είναι εύκολο και απόλυτο λογικό να διαμένεις σε μεζονέτα 520 τ.μ. και να κυκλοφορείς με Porsche cabrio. Απλά υπάρχει μια δυσκολία να το δικαιολογήσεις όταν σε συλλαμβάνει ο φακός του «Πρώτου Θέματος»!





Τα ομόλογα του κουμπάρου

Εκείνη την εποχή ήταν διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα ο Δ. Μηλιάκος και κουμπάρος του τότε πρωθυπουργού. Η φαεινή του ιδέα, όμως, να τοποθετήσει 767 εκατ. ευρώ της τράπεζας σε δομημένα ομόλογα προκάλεσε τεράστια ζημιά στο πιστωτικό ίδρυμα και τεράστια κέρδη και προμήθειες στην εταιρεία που ανέλαβε το deal. Το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε το σκάνδαλο και ξετύλιξε στη συνέχεια τον μίτο της Αριάδνης με όλα τα Ταμεία που είχαν επιλέξει τις μεθόδους Μηλιάκου.





Το G-notes δεν ήταν πλάκα

Το G-notes ως παράλληλο νόμισμα πρωτακούστηκε σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα με ομιλητές από τις ΗΠΑ αλλά και τη συμμετοχή του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι το εξέλαβαν ως μια ακαδημαϊκή ιδέα από τις πολλές που παράγουν τα διάφορα think tanks ανά την υφήλιο. Ακόμα κι εμείς το νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα και δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι αυτό το σενάριο θα παρέμενε ενεργό ως ενδεχόμενο ακόμα και στις μέρες μας, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να δώσουν μια πολιτική διέξοδο στο πρόβλημα της Ελλάδας. Ελπίζουμε να παραμείνει ως μια ανεφάρμοστη θεωρία και ότι δεν θα χρειαστεί να ανατρέξουμε για τις λεπτομέρειες στα πρακτικά του συνεδρίου που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.




To success story του Σαμαρά

Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση Σαμαρά ξεδίπλωνε το success story της. Μια φωτογραφία-γροθιά στο στομάχι, όμως, ήρθε να καταδείξει για άλλη μια φορά τη μαύρη μοίρα και τις ανείπωτες στιγμές που περνάει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ελληνίδες που για να ξεφύγουν από τον μακρύ κατάλογο της ανεργίας αναγκάζονται να δουλεύουν για 3 ευρώ την ώρα σε εργοδότη Πακιστανό στο κέντρο της Αθήνας. Και μετά άρχισε το ξεθώριασμα του success story, για να έρθουν πιο απειλητικά τα μαύρα σύννεφα.




Αναταράξεις

Από το πολύ πρόσφατο παρελθόν ο προφητικός τίτλος «Προσδεθείτε». Ηταν λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Εκτοτε οι πολλές αναταράξεις δικαιώνουν τον τίτλο και η φωτεινή ένδειξη παραμένει αναμμένη.




Τους «έφαγαν» τα κομματικά δάνεια

Οι εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς Γρ. Πεπόνης και Π. Μουζακίτης είναι αλήθεια ότι προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη και άνοιξαν πολλούς αμαρτωλούς φακέλους της δημόσιας διαφθοράς. Ηταν η εποχή που μεσουρανούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι εισαγγελείς όσο ασχολούνταν με υποθέσεις που δεν άγγιζαν ευθέως το πολιτικό σύστημα δεν ενοχλούσαν. Μόλις όμως έπιασαν τον φάκελο με τα οικονομικά και τα δάνεια των κομμάτων, έλαβαν άνωθεν την εντολή «κάτω τα μολύβια» και έκτοτε το θέμα οδηγείται βήμα-βήμα προς τη λήθη, όπως και τόσα άλλα.




«Κολλημένοι» με τα σπίτια

Hταν Μάης του 2010, λίγο μετά το Καστελόριζο και πριν ακόμα καταλάβουμε τι μας περιμένει με την αίτηση διάσωσης στο ΔΝΤ. Τα σκάνδαλα όμως είχαν σωρευτεί από την προηγούμενη περίοδο από τον έλεγχο τόσο των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας όσο και του «Πρώτου Θέματος». Ενα πρωτοσέλιδο με βαριά οσμή από την Εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens, για υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, για τα σπίτια Σιούφα στο Κολωνάκι, αλλά και για το παλάτι με θέα την Ακρόπολη του ζεύγους Τσοχατζόπουλου. Κάποιοι τα χαίρονται ακόμα, ενώ κάποιοι άλλοι τα... αναπολούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης