Υπ. Δικαιοσύνης: Παραπάνω από όσα ξέρουμε τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη

Υπ. Δικαιοσύνης: Παραπάνω από όσα ξέρουμε τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη

Ειρήνη Γιανναδάκη: Στην Ελλάδα μέσα σε 40 χρόνια ψηφίστηκαν 250 φορολογικοί νόμοι, 3.450 νόμοι και 115.000 υπουργικές αποφάσεις, ενώ στην Αμερική μέσα σε 250 χρόνια ψηφισθήκαν 10 φορολογικοί νόμοι

Υπ. Δικαιοσύνης: Παραπάνω από όσα ξέρουμε τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όχι μόνο συμφώνησε απόλυτα, αλλά υπερθεμάτισε τον κατάλογο των προβλημάτων που απασχολούν τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τους δικαστές.

Τον κατάλογο των προβλημάτων παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αιχμές που άφησε η κυρία Γιανναδάκη για τα δρώμενα στο χώρος της Δικαιοσύνης και της πολιτικής.

Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη, τόνισε ότι από τη Μεταπολίτευση (1975) μέχρι σήμερα, δηλαδή σε 40 χρόνια, ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νόμοι, 3.450 νόμοι και 115.000 υπουργικές αποφάσεις, όταν στην Αμερική μέσα σε 250 χρόνια ψηφισθήκαν 10 φορολογικοί νόμοι.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι τα παραδείγματα και τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης που ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνης Γιανναδάκη είναι αντιπροσωπευτικά της καταστάσεως που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στα προβλήματα που αναφέρθηκαν έχουν προστεθεί και νέα.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι στο Κοινοβούλιο θα κυριαρχήσουν οι αρχές της διαβούλευσης και ακρόασης, όπως και ο διάλογος. Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι πυξίδα της Βουλής θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού της  η πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται και δεν θα προωθηθούν πολιτικές που θα αποφέρουν πλήγματα στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κλείσιμο

Από την πλευρά τής Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κόμματός του, αλλά και του ίδιου, για τις εξαγγελίες κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄) και την τροποποίηση του ρατσιστικού νόμου.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την αντίθεσή του για το σημείο εκείνο των προγραμματικών δηλώσεων του διαδόχου υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, που αναφέρει ότι: «Θα γίνει διάλογος με όλους, ακόμα και με τους κουκουλοφόρους, γιατί χωρίς διάλογο έρχεται βία».

Επίσης, κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης απήφθηναν χαιρετισμό από το Ποτάμι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Μαυραγάνης.

Από την πλευρά των δικαστών και των δικηγόρων χαιρετισμό απήφθηναν, μεταξύ των άλλων, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, η γενική επίτροπός των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη-Ανδρειωτέλλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.
 
 
Τα προβλήματα
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Κρίσιμα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης εξακολουθούν να είναι επώδυνα ανοικτά και πιεστικά. Παρά τα βήματα που έγιναν, δεν λύθηκαν πολλά από τα βασικά προβλήματα που συνθέτουν ένα αναποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο αντανακλά στο δικαζόμενο πολίτη».

Το γεγονός και μόνο ότι από τον προϋπολογισμό του 2015 μόνο 561 εκατ. ευρώ (0,36%) αντιστοιχούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε η κυρία Γιανναδάκη, «προκαλεί ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για την πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε αδυναμία στην πιο δύσκολη στιγμή να λειτουργήσει αποτελεσματικά» και συνέχισε η πρόεδρος της Ένωσης: «Αν όμως σε ένα κράτος δικαίου, ο πολίτης δικαιούται να απαιτεί και να έχει αποτελεσματική δικαιοσύνη. Αν η Δικαιοσύνη ήταν και παραμένει αναπόσπαστη από τη Δημοκρατία. Αν η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος είναι και διακηρύσσεται  ως προϋπόθεση για την οικονομική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη  στη χώρα μας, τότε, η υιοθέτηση από την Πολιτεία μας, αλλά και από τους δανειστές της των μέχρι σήμερα προσεγγίσεων που αφορούν στις διαστάσεις του προβλήματος, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τακτική υψηλού κινδύνου».


Πολυνομία
Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Γιανναδάκη για την πολυνομία που υπάρχει στην Ελλάδα και έκανε ένα ενδιαφέροντα παραλληλισμό με τα τεκταινόμενα στην Αμερική που δείχνει μια χαώδη διαφορά.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε: «Η εκάστοτε κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί τη δύναμη της σε μια ακατάπαυστη παραγωγή νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που κάποτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, συχνά εφαρμόζονται για λίγο και μετά καταργούνται και συνήθως όταν εφαρμόζονται ευνοούν κάποια μερίδα πολιτών αλλά ταυτόχρονα βλάπτουν άλλη. Στη χώρα μας γνωστοί κανόνες του παιχνιδιού είναι μάλλον άγνωστοι ή τουλάχιστον αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά που είναι το ίδιο σαν να είναι άγνωστοι. Διάβαζα ότι  στις ΗΠΑ από το 1775 που σήμανε η ανεξαρτησία μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 250 χρόνια, ψηφίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν μόνο 10 φορολογικοί νόμοι. Στην Ελλάδα από το 1975 που σήμανε η μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή μόνο σε 40 χρόνια, ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις. Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για τις διατάξεις αυτές εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι».

Σε άλλο σημείο, η κυρία Γιανναδάκη, τόνισε: «Με τροπολογίες καταργήθηκαν απροσχημάτιστα αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων και αμφισβητήθηκαν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξοργίστηκαν  υπουργοί  οικονομικών  επειδή «οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δημοσιονομικές συνέπειες»  και  μας διευκρίνισαν ότι «η Δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική», συνειδητά παραγνωρίζοντας ότι οι πράξεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας συνέχονται κατ΄ ανάγκη με το συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας που είναι  έργο της δικαστικής λειτουργίας. Εμείς  τουλάχιστον έτσι  ξέρουμε ότι λειτουργεί στις δημοκρατίες η διάκριση των λειτουργιών. Αν έχει κανείς καλύτερη ιδέα να την καταθέσει».


Εκκρεμείς υποθέσεις
Όπως ανέφερε η κυρία Γιανναδάκη στα Διοικητικά  πρωτοδικεία, μέχρι τη 31-12-2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 356.498 από τις οποίες οι φορολογικές, που φαίνεται να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι 67.678.

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας  λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό των φορολογικών υποθέσεων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων με άλλα αντικείμενα εκκρεμούν από το 2009.

Στα Εφετεία την ίδια ημερομηνία οι  εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 47.593 από τις οποίες οι 13.382 είναι φορολογικές. 

Κλείνοντας η κυρία Γιανναδάκη επισήμανε: «Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είναι μεγάλος. Η αποσυμφόρηση όμως των δικαστηρίων δεν επιτυγχάνεται με δικονομικές αλλαγές όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τριμελή σε μονομελή σύνθεση ή με αυταρχικές αλλαγές στους κανονισμούς των δικαστηρίων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης