Τρεις μάρτυρες καίνε τον Θωμά για τα Λέοπαρντ και τα ιπτάμενα ραντάρ

Τρεις μάρτυρες καίνε τον Θωμά για τα Λέοπαρντ και τα ιπτάμενα ραντάρ

Τι βγάζει η ταυτόχρονη έφοδος 100 Γερμανών αστυνομικών στα γραφεία της Λέοπαρντ στο Μόναχο και των 30 Ελλήνων στο σπίτι και το γραφείο του στην Αθήνα - Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος στη συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα"

Τρεις μάρτυρες καίνε τον Θωμά για τα Λέοπαρντ και τα ιπτάμενα ραντάρ
Σουηδός, στέλεχος της Ericsson: «Δώσαμε μίζες στην Ελλάδα»
Κατάθεση των πρώην αντιπροσώπων: «Μετά από μας ανέλαβε το λάδωμα ο Λιακουνάκος»
Η Ιντερπόλ αναζητά δικηγόρο του Λιακουνάκου
Ανοίγουν λογαριασμοί σε Μονακό και Μεγάλη Βρετανία της εταιρείας-κλειδί Interaction


Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι η κοινή συνισταμένη όλων των στοιχείων που προκύπτουν από τη δικαστική έρευνα για τις μίζες στην υπόθεση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 που παραγγέλθηκαν το 2003 και σ’ αυτή των ιπτάμενων ραντάρ τύπου Erieye που αγοράστηκαν από το υπουργείο Αμυνας το 1999. 

Στον λαβύρινθο με τις μίζες στα εξοπλιστικά η μία υπόθεση ανατροφοδοτεί την άλλη και η δικαστική έρευνα όσο περνά ο καιρός αποκαλύπτει λεπτομέρειες για συμβάσεις που ζημίωσαν τους Ελληνες φορολογούμενους με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, 100 Γερμανοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα γραφεία της KraussMaffei στο Μόναχο, ενώ παράλληλα και σε απόλυτο συντονισμό 30 Ελληνες «Ράμπο» έκαναν φύλλο και φτερό τα γραφεία και την οικία του Θωμά Λιακουνάκου (ακόμα και το υπόγειο), αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας στο πρόγραμμα προμήθειας των γερμανικών αρμάτων μάχης, που κόστισαν στο ελληνικό κράτος 1,7 δισ. ευρώ. Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας πήραν μαζί τους ακόμα και το προσωπικό ημερολόγιο της συζύγου του κ. Λιακουνάκου.  

Κλείσιμο
Ο Θωμάς Λιακουνάκος επιχείρησε να τον δωροδοκήσει με 600.000 ευρώ για το πρόγραμμα των Leopard και από το 1988 του είχε καταβάλει ακόμη 1 εκατ. ευρώ για διάφορα προγράμματα


Από τη Γερμανία, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», έχει φτάσει στις ελληνικές αρχές έγγραφο-φωτιά που υποδεικνύει πώς γίνονταν οι δωροδοκίες. «Είναι αυτονόητο ότι ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθεί μια βασική δομή για ενδεχόμενες αναγκαίες ωφέλιμες πληρωμές. Πρέπει να το αναλάβει η Axon (σ.σ.: εταιρεία ιδιοκτησίας του Θ. Λιακουνάκου), ο Παπαχρήστου (σ.σ.: πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαχρήστου, εκπρόσωπο της KraussMaffei, κατασκευάστριας των Leopard) και η Tredeco (σ.σ.: εταιρεία του Πάνου Ευσταθίου)», αναφέρεται σε έγγραφο του 1997 που εντοπίστηκε σε γραφεία γερμανικής εταιρείας. 

Σε ντοκουμέντο που βρέθηκε μετά την έρευνα των αστυνομικών στην οικία του Θ. Λιακουνάκου και στα γραφεία της εταιρείας Axon αποδεικνύεται -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- η ταύτιση του Θ. Λιακουνάκου με την offshore Interaction και τον Βρετανό δικηγόρο Πίτερ Κόλεριτζ, ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής της Interaction. Επισημαίνεται ότι για τον εντοπισμό του Π. Κόλεριτζ έχει κινητοποιηθεί η Ιντερπόλ.

Ο Σουηδός μάρτυρας

Τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται με έγγραφα τα οποία παρέδωσε στις δικαστικές αρχές ο Σουηδός Λις-Ολοφ Μάρτεν Νένζελ, πρώην στέλεχος της σουηδικής Ericsson, εταιρείας που το 1999 ανέλαβε το συμβόλαιο για την κατασκευή τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ Erieye, τα οποία κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 530 εκατ. ευρώ. 
Ο Λις-Ολοφ Μάρτεν Νένζελ εμφανίστηκε, στις 10 Ιουνίου του 2014, στο προξενείο της Ελλάδας στη Στοκχόλμη και παρέδωσε ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη ροή μαύρου χρήματος προς την Interaction, υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Λιβερία. 
«Γίνονταν πληρωμές από την εταιρεία Ericsson σε διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο, όπως ήταν και η Interaction, για διάφορα προγράμματα», αποκάλυψε ο κ. Νένζελ. 
«Γνωρίζω ότι γίνονταν κάποιες πληρωμές που δεν φαίνονταν στα ταμεία της εταιρείας, δηλαδή μυστικές πληρωμές μέσω Ελβετίας», κατέθεσε ο κ. Νένζελ και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω με ποιον επικοινωνούσε ο Μπέρτιλ Χάλστρομ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της Ericsson γι’ αυτά τα προγράμματα στην Ελλάδα, εκτός από τον Τούμπα (σ.σ.: πρόκειται για τον Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της Αεροπορίας και πρώην εκπρόσωπο της Ericsson) και τον Κόλεριτζ. Εγώ κατάλαβα από τον Κόλεριτζ και τον Χάλστρομ ότι γίνονται παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του συστήματος Erieye στην Ελλάδα».



«Η Ericsson μου ζήτησε να καταστρέψω τα χαρτιά αυτά, δηλαδή τα χαρτιά που σας προσκομίζω. Τα χαρτιά που υπήρχαν ήταν πάνω από τέσσερις βαλίτσες και εγώ, επειδή είναι παράνομο να καταστρέφεις έγγραφα, τα πήρα και τα έκρυψα. Αυτή τη στιγμή τα χαρτιά αυτά είναι στις ΗΠΑ και έχω αρχίσει να διοχετεύω τα περισσότερα στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η εταιρεία Interaction έδινε τα χρήματα αυτά σε άλλους. Εγώ δεν γνωρίζω σε ποιους κατέληγαν τα χρήματα, αλλά γνωρίζω ότι ήταν σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα», κατέθεσε ο Σουηδός.
Ο Νένζελ είναι παλαιό στέλεχος της σουηδικής Ericsson και εργαζόταν στην εταιρεία επί 32 έτη - συγκεκριμένα από το 1970 μέχρι το 2002.
Ο Νένζελ ορθά κοφτά ομολόγησε ότι η σουηδική Ericsson κατέβαλε μίζες για να αναλάβει την κατασκευή των τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ. 
«Οι πληρωμές αυτές, για την πώληση ραντάρ στην Ελλάδα, για τις οποίες σας προσκομίζω και τα έγγραφα ποσών ελβετικών φράγκων 9.587.953 και ελβετικών φράγκων 12.089.463, αφορούν παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του ραντάρ Erieye της Ericsson από την Ελλάδα», δήλωσε. Τα χρήματα αυτά, περίπου 18 εκατ. ευρώ για «ωφέλιμες πληρωμές», εκταμιεύτηκαν από την Ericsson προς την Interaction το έτος 2000, λίγο μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης δηλαδή και αφού η ελληνική πλευρά πλήρωνε κανονικά τις δόσεις για το Erieye στην κοινοπραξία Σουηδών - Βραζιλιάνων, σύμφωνα με όσα είχε συμφωνήσει με τους κατασκευαστές ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. «Δόθηκε η εντολή από την Ericsson να δοθούν παράνομα χρήματα στην Interaction», είπε ο Σουηδός κωδικοποιώντας το τι συνέβη στο παρασκήνιο της αγοράς των ιπτάμενων ραντάρ. Οπως κατήγγειλε ο Σουηδός, τα χρήματα έμπαιναν από λογαριασμό της μητρικής εταιρείας προς τον λογαριασμό του δικηγόρου Ρίτσαρντ Ρίτερ στη Ζυρίχη. Ο Σουηδός τόνισε: «Οπως βλέπετε, τα χρήματα ήταν πολλά. Ο Ρίτερ δεν επιθυμούσε να προβαίνει σε τόσο υψηλές πληρωμές. Υπήρχε όμως μεγάλη βιασύνη και δέχτηκε να το κάνει».


Η κατάθεση του Σουηδού


«Οι πληρωμές αυτές για την πώληση ραντάρ στην Ελλάδα, για τις οποίες σας προσκομίζω και τα έγγραφα ποσών ελβετικών φράγκων 9.587.953 και ελβετικών φράγκων 12.089.463, αφορούν παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του ραντάρ Erieye της Ericsson από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Νένζελ στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη

Καρφώνουν Λιακουνάκο

Εκτός από τα ενόρκως καταγγελλόμενα από το πρώην στέλεχος της Ericsson, το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα ακόμη δύο συγκλονιστικές καταθέσεις, οι οποίες ρίχνουν περισσότερο φως στην υπόθεση των εξοπλιστικών και ανασυνθέτουν τη διαδρομή των «ωφέλιμων πληρωμών» από την ώρα που οι μίζες έφευγαν από τα ταμεία της Ericsson στη Σουηδία για να διοχετευτούν σε κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα μέσω τραπεζών στην Ελβετία και αλλού. Στα έγγραφα της Ελληνικής Δικαιοσύνης που σχετίζονται με την υπόθεση, οι δικαστές που ερευνούν την υπόθεση εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι τα ποσά που διακινήθηκαν παρανόμως σε πολιτικούς και στρατιωτικούς ως μίζες -μόνο για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ- είναι τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πήρε από τη σουηδική Ericsson -την εταιρεία που κατασκεύαζε το ραντάρ του Erieye- ο 84χρονος Χρήστος Τούμπας, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Χρ. Τούμπας ήταν ο βασικός αντιπρόσωπος της σουηδικής Ericsson για λίγο καιρό, από τον Νοέμβριο του 1997 μέχρι τον Ιανουάριο του 1998, συνέχισε όμως να συνεργάζεται με το πρόγραμμα Erieye μέχρι την ολοκλήρωσή του. Από τις αρχές του 1998 ο Χρ. Τούμπας ανέλαβε υποδεέστερη θέση στην εταιρεία, διότι στο πρόγραμμα του ιπτάμενου ραντάρ μπήκε η εταιρεία Axon του Θ. Λιακουνάκου, αρχικά ως υπεύθυνη για το πρόγραμμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στη συνέχεια όμως ανέλαβε και το μάρκετινγκ του προγράμματος.



Ο Χρ. Τούμπας και ο γιος του, Νικόλαος Τούμπας, είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Πατέρας και γιος κατονομάστηκαν από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών ως οι έμποροι όπλων που τον δωροδόκησαν με το ποσό των 400.000 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι εισπράττοντας τα χρήματα αυτά ο Αντώνης Κάντας δεσμεύτηκε να μην προκαλέσει προβλήματα στη γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος των ιπτάμενων ραντάρ. Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά των ιπτάμενων ραντάρ, ενός συστήματος που δεν βρισκόταν εν λειτουργία αλλά σχεδιαζόταν από τη σουηδική Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer (προσέφερε το αεροσκάφος), προχώρησε ταχύτατα και με την «αμαρτωλή» μέθοδο της απευθείας ανάθεσης. «Οταν γίνουν απευθείας αναθέσεις, είναι δυνατόν να υπάρξουν επιρροές», παραδέχεται ο ίδιος ο Θ. Λιακουνάκος στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο «ΘΕΜΑ»... Με επιχείρημα ότι η προμήθεια του ιπτάμενου ραντάρ απαιτεί μυστικότητα, χωρίς να απαιτείται η τήρηση των διαδικασιών και με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, η ιδέα που εκφράστηκε από την Πολεμική Αεροπορία το καλοκαίρι του 1997 είχε «συμβασιοποιηθεί» στις αρχές του 1999. 

Σύμφωνα με τον Α. Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, ο Χρ. Τούμπας τού κατέβαλε το ποσό των 400.000 ευρώ σε τρεις δόσεις. Ο Χρ. Τούμπας, κατηγορούμενος στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, παραδέχτηκε ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2004 κατέθεσε από τον προσωπικό του λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το ποσό των 150.000 ευρώ στον Α. Κάντα, κάτι που έχει ήδη αποδειχτεί από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών. Τις άλλες δύο «δόσεις», ύψους 100.000 και 150.000 ευρώ, ο Χρ. Τούμπας δεν παραδέχεται ότι τις κατέβαλε στον Α. Κάντα. Αλλωστε από το λεγόμενο «follow the money», τη διαδικασία ανασύνθεσης της διακίνησης της μίζας δηλαδή, δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. 

Ο 84χρονος Χρ. Τούμπας δεν εξηγεί, ωστόσο, γιατί δέχτηκε να δώσει στον Α. Κάντα μίζα ύψους 150.000 ευρώ το 2004, ενώ -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- από τις αρχές του 1998 είχε συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση του Erieye, διότι τον πρώτο λόγο είχε αναλάβει η Axon του Θ. Λιακουνάκου. 
Η Δικαιοσύνη κατηγορεί τον Χρ. Τούμπα ότι πήρε από την εταιρεία Ericsson το ποσό τουλάχιστον των 5 εκατ. δολαρίων «για την παράνομη διακίνηση χρηματικών ποσών σε Ελληνες κρατικούς (πολιτικούς και στρατιωτικούς) αξιωματούχους». 
Ο Α. Τούμπας, στην αρχική του απολογία αλλά και στις δύο συμπληρωματικές του, προσπαθεί να ρίξει τα βάρη αλλού. Ο συνεργάτης της σουηδικής Ericsson υποστηρίζει ότι από τον Ιανουάριο του 1998 την προώθηση του προγράμματος των ιπτάμενων ραντάρ στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανέλαβε η Axon του Θ. Λιακουνάκου. «Ο ρόλος μου στην Axon υποβαθμίστηκε από τον Φεβρουάριο του 1998, οπότε ανέλαβε η Axon του κ. Λιακουνάκου», είπε ο Χρ. Τούμπας απολογούμενος. «Δεν γνωρίζω να σας πω αν δόθηκαν δώρα ή ωφελήματα σε επιτελείς του ΓΕΑ, ή σε κάποιον άλλον από τους ενδιαφερόμενους ή τους εμπλεκόμενους, είτε σε χαμηλότερο είτε σε υψηλότερο επίπεδο», απάντησε ο Χρ. Τούμπας στους ανακριτές. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Τούμπας, γιος του απόστρατου αξιωματικού και συνδικαιούχος του λογαριασμού από τον οποίο το 2004 εμβάστηκε το ποσό των 150.000 ευρώ στον Α. Κάντα. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι οι Σουηδοί συνέχιζαν να πληρώνουν τον Α. Κάντα -που είχε από καιρό απομακρυνθεί από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών-, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, δείχνει την «επαγγελματική» συνέπεια των Σουηδών. Δυστυχώς για τους Χρ. Τούμπα και Α. Κάντα, η ομερτά έσπασε όταν στους λογαριασμούς του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών βρέθηκαν οι μίζες. 

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) από το Ελληνικό Δημόσιο ο πατέρας μου ήταν πολύ στενοχωρημένος, διότι είχε παραγκωνιστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη σουηδική Ericsson από την εταιρεία Axon της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο κ. Λιακουνάκος», κατέθεσε ο επίσης κατηγορούμενος Ν. Τούμπας καρφώνοντας τον ιδιοκτήτη της Axon ως εγκέφαλο του προγράμματος Erieye. 

«Σας διευκρινίζω ότι από τη στιγμή που ο όμιλος Λιακουνάκου μπήκε στο πρόγραμμα, ο πατέρας μου παραγκωνίστηκε και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο», επανέλαβε στις δικαστικές αρχές ο γιος του αρχικού αντιπροσώπου των Σουηδών.  

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014, προσερχόμενος στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη, ο 84χρονος Χρ. Τούμπας ξεσπά: «Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου γι’ αυτούς που εισφέρουν έγγραφα στην ανάκριση με σκοπό να την αποπροσανατολίσουν σε βάρος μου και συγκεκριμένα αναφέρω το από 3/1/2000 και 10/1/2000 έγγραφο της Ericsson για καταβολές στην Interaction, σε συνδυασμό με την κατάθεση του Νένζελ ότι αυτά αφορούν παράνομες πληρωμές»! Με απλά λόγια, ενώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ο Χρ. Τούμπας δήλωνε άγνοια για το αν δόθηκαν μίζες προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια του ιπτάμενου ραντάρ στη σουηδική Ericsson, ξαφνικά στην τρίτη παρουσία ενώπιον της ανακρίτριας «έδωσε» την εταιρεία Interaction και παραδέχτηκε ότι για να υπογραφεί το συμβόλαιο των ιπτάμενων ραντάρ ενεργοποιήθηκε η δοκιμασμένη μέθοδος των «ωφέλιμων πληρωμών». 

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ελβετίας για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των Χρήστου και Νικολάου Τούμπα και να ανοίξουν πέντε λογαριασμοί τους. Παραλλήλως, αίτημα δικαστικής συνδρομής έχει σταλεί προς τις δικαστικές αρχές του Πριγκιπάτου του Μονακό για άνοιγμα λογαριασμών των Ρίτσαρντ Ρίτερ, Πίτερ Κόλεριτζ και της εταιρείας Interaction στις Republic National Bank of New York, Monaco Branch και Barclays. Αίτηση διεθνούς αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής έχει σταλεί και προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου για λογαριασμούς και εταιρείες των Χρήστου και Νικόλαου Τούμπα.


Ενδοξο παρελθόν, αβέβαιο μέλλον για τον όμιλο Λιακουνάκου

Στη σκιά του ένδοξου επιχειρηματικού παρελθόντος του κινείται σήμερα ο Θωμάς Λιακουνάκος. Οι μαγικές κινήσεις στον τομέα των οπλικών συστημάτων, οι ευκαιρίες στην αγορά των κατασκευών, οι εκδοτικές δραστηριότητες, ακόμη και η χρυσοφόρος όρνιθα των επιχειρήσεών του στον τομέα της υγείας δείχνουν πλέον να παρασύρονται στη δίνη της κρίσης. Τα δάνεια του άλλοτε κραταιού ομίλου Λιακουνάκου φημολογείται στην αγορά ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των τραπεζιτών. 

Φήμες τις οποίες δεν τις προσπερνά κανείς αβασάνιστα, αν διαβάσει τις οικονομικές καταστάσεις που εξέδωσε ο όμιλος για το α’ εξάμηνο του 2014: η Αxon Συμμετοχών, η holding εταιρεία του Θωμά Λιακουνάκου, είχε συνολικές υποχρεώσεις 451,9 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ήταν 88,1 εκατ. και παρουσίασε ζημίες 9,8 εκατ. Στα ταμεία της είχε 7,4 εκατ. ευρώ,
Οσον αφορά στη ναυαρχίδα του ομίλου, τη Euromedica, μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τις ζημίες των 10 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του έτους, όπως και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των 317,4 εκατ. ευρώ και τις μακροπρόθεσμες των 50,6 εκατ. Σίγουρα όμως θα σταθεί στις σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών που αναφέρουν ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της Euromedica ή ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές ή, τέλος, την επισήμανση ότι τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 60,3 εκατ. ευρώ και χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.




Θωμάς Λιακουνάκος:«Δεν υπάρχουν μίζες»

Ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων μιλάει στο «ΘΕΜΑ» 
για όλους και για όλα: τον Ακη και τον Κάντα, τον Καρατζαφέρη, τις έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του που, όπως υποστηρίζει, έγιναν με εντολή Γερμανών


των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα 


Λίγες ημέρες μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι και στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου αλλά και στο γραφείο του δικηγόρου του και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχεί η υπόθεση Καρατζαφέρη, ο επιχειρηματίας μιλά στο «ΘΕΜΑ». «Η έρευνα γίνεται επί παντός επιστητού. Εφυγε από τα Leopard και πέρασε στα Apache...», λέει περιγράφοντας το σκηνικό που εκτυλισσόταν για ένα 24ωρο μπροστά στα μάτια του, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα της Αστυνομίας έγινε κατόπιν εντολής από τη Γερμανία.

«Δεν φοβάμαι τη φυλακή»
«Κάποιος φοβάται όταν έχει κάνει κάτι. Στην περίπτωση του Κάντα, εγώ έχω εμπιστοσύνη στις Αρχές. Γιατί, πρώτον, ποτέ δεν τον είδα, δεύτερον, μπορούν να ελέγξουν αν πήγα ή δεν πήγα και, τρίτον, όταν είπε ότι άνοιξε την τσάντα και βρήκε ευρώ, τότε το ευρώ δεν υπήρχε»



 
Ο άνθρωπος που για περισσότερα από 30 χρόνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του οποίου οι εταιρείες από το 1996 έως και το 2003 έκλειναν συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, εκεί όπου όπως προκύπτει από τις ογκώδεις δικογραφίες οι μίζες δίνουν και παίρνουν, ισχυρίζεται ότι δεν δωροδόκησε ποτέ του. Σημειώνει δε ότι αν τον ρωτούσε ένας υπουργός ποια διαδικασία να ακολουθήσει για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, θα τον συμβούλευε να ακολουθήσει αυτό για την αγορά των Leopard. Μάλιστα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα ότι τον δωροδόκησε με 600.000 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν κανένας να περάσει την πύλη του υπουργείου με ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο ευρώ». «Το μυαλό μου πηγαίνει αλλού... Οτι μπορεί κάποιος να θέλει να κρύψει τον Α και γι’ αυτό κατηγορεί τον Β», αναφέρει. 
Ο κ. Λιακουνάκος, σχετικά με την υπόθεση του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» για το οποίο αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ, σημειώνει ότι «πράγματι το ελληνικό κράτος πλήρωσε 43 εκατ. ευρώ για κάτι που δεν πήρε, από την άλλη όμως κι εμείς χάσαμε 18 εκατ. ευρώ». 
Ο κ. Λιακουνάκος λέει πως ουσιαστικά εγκαταλείπει τον χώρο των εξοπλιστικών για να ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας και το real estate σε Αθήνα και Μύκονο. Στο δε ερώτημα αν φοβάται το ενδεχόμενο να μπει φυλακή, απαντά: «Οχι, δεν φοβάμαι. Κάποιος φοβάται αν έχει κάνει κάτι». 

- Την προηγούμενη Πέμπτη κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από εισαγγελική παραγγελία, πραγματοποίησε έφοδο στο γραφείο και το σπίτι σας. Τι έψαχναν; Βρήκαν κάτι; 
Εκ των υστέρων αυτό που έμαθα είναι ότι η έρευνα στην Ελλάδα έγινε μετά από εντολή που ήρθε από τη Γερμανία. Είπαν: «θα κάνουμε έρευνα στη Γερμανία, να κάνετε κι εσείς στην Axon και στον Λιακουνάκο». Οπότε έτσι έγινε και η έρευνα εδώ. Δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά από τη Γερμανία. 

- Και προφανώς αφορούσε στην ιστορία με τα Leopard...
Φαντάζομαι από τις ερωτήσεις που έκαναν ή από τα χαρτιά που πήραν ότι η έρευνα ήταν επί παντός επιστητού. Εφυγε από τα Leopard και πήγε στα Αpache και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφορά μια έρευνα τέτοιου είδους. Τους ρώτησα «τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνετε» και απάντηση δεν πήρα. Κατάλαβα ότι ψάχνουν κάτι. Ηρθαν στο σπίτι και ήταν πρωί. Να σημειώσω φυσικά ότι υπήρξε εκ μέρους τους μια πολύ ευγενική συμπεριφορά, μια που ήρθαν στο σπίτι κατά τις εννέα με εννέα και τέταρτο, ώρα δηλαδή που ο γιος μου είχε φύγει ήδη για το σχολείο. Βγήκα λοιπόν, τους είπα «καλημέρα», μου είπαν «έχουμε να κάνουμε έρευνα», τους καλωσόρισα και τους πέρασα στο σπίτι. Είχε πλάκα γιατί με ρώτησαν πού είναι το γραφείο μου. Λέω «ποιο γραφείο;» και τους δείχνω ότι δεν έχω γραφείο στο σπίτι, παρά μόνο ένα τραπέζι. Και τότε με ρώτησαν: «Πού είναι το κομπιούτερ;». Τους απάντησα ότι δεν έχω κομπιούτερ παρά μόνο στο γραφείο μου για να παρακολουθώ τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τρίτο τους ερώτημα αφορούσε τον σκληρό δίσκο. Τους είπα ότι αφού δεν υπάρχει κομπιούτερ δεν υπάρχει και σκληρός δίσκος. Το τέταρτο ήταν για το χρηματοκιβώτιο. Τους είπα ότι δεν έχω χρηματοκιβώτιο σπίτι. Αυτά που γράφονταν για χρηματοκιβώτια και τέτοια πράγματα είναι στη σφαίρα της φαντασίας του καθενός. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχε ένας καθωσπρεπισμός. Μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση. Εκαναν τη δουλειά τους οι άνθρωποι. Πήγαν στο δωμάτιο του παιδιού μου, είδαν ένα κομπιούτερ και τότε μου είπαν «να το βάλουμε μπροστά». Και τους λέω: «Θέλετε να το πάρετε μαζί σας να το ελέγξετε για να έχετε μια εικόνα;». Εκείνη την ημέρα είχα μερικά χαρτιά στο σπίτι από το γραφείο που αφορούσαν υποχρεώσεις μου, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού κ.ά. Τρέχοντα της ημέρας και του μήνα δηλαδή. Αυτά είχα στο σπίτι. 



- Τι λέτε να έψαχναν; Προφανώς κάτι για να συνδέσουν την έρευνα με τα Leopard; 
Κοιτάξτε, στη Γερμανία έχουν ένα πρόγραμμα. Αυτό με τα Leopard. Διότι θυμάμαι ιστορικά ότι, εδώ και 30 χρόνια, από το πρώτο πρόγραμμα που έγινε το 1981, δεν υπήρχε πρόγραμμα το οποίο να μην έχουμε περάσει από πάρα πολλούς και πολυποίκιλους ελέγχους. Και από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη και από τράπεζες της Ελλάδας και από εφορίες και από ΣΔΟΕ κ.λπ. Δηλαδή είναι κανόνας στη δουλειά μας και επειδή υπάρχει αυτή η ευαισθησία, ενώ τον οποιονδήποτε Ελληνα τον έχουν ελέγξει μία, δύο, τρεις, πέντε φορές, εμάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάς έχουν κάνει 138 ελέγχους. Αν έχετε κάποιο άλλο παράδειγμα αντίστοιχο να μου το δείξετε γιατί εγώ δεν έχω. Επίσης, αν ρίξετε μια ματιά πόσους Ελληνες έχουν ελέγξει εδώ και δεκαετίες ή και εικοσαετίες οι Αρχές με δικαστικές εντολές, που είναι λίγοι, θα δείτε ότι εμένα με έχουν ελέγξει. Με έχουν ελέγξει από τότε που ξεκίνησα μέχρι και σήμερα. Αρα δεν έχω πρόβλημα αν κάποιος με ελέγξει. Εχουν δικαίωμα οι Αρχές να ελέγχουν. Κι εγώ ξέρω, ως Ελληνας πολίτης, ότι είμαι υποχρεωμένος να με ελέγχουν. Αρα εδώ βρισκόμαστε. Τώρα, όσον αφορά στο πρόγραμμα το συγκεκριμένο, ελέγχθηκε από την Εισαγγελία το 2007. Αρα, παρόλο που είχε ελεγχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2007, με την καινούρια εντολή του Αρείου Πάγου προς τις εισαγγελίες που έλεγξαν όλα τα προγράμματα τα τελευταία 20 χρόνια, ξέρουμε ότι όλα ελέγχονταν και ελέγχονται μέχρι να είναι καθαρό το τοπίο. Αν είναι καθαρό, πηγαίνει στο αρχείο. Αν δεν είναι, πηγαίνει σε περαιτέρω έλεγχο. Αρα το πρόγραμμα αυτό ελέγχθηκε το 2007 και τώρα οι Αρχές το ανοίγουν για επανέλεγχο. Οι ελληνικές Αρχές, απ’ ό,τι γνωρίζω, πριν από έξι μήνες με έναν χρόνο ζήτησαν από τις αντίστοιχες γερμανικές, την Εισαγγελία του Μονάχου, να ελέγξει το πρόγραμμα. Αυτή η έρευνα λοιπόν έγινε και φαντάζομαι πως όταν τέλειωσε βγήκε μια έκθεση. Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ παράνομο και στη Γερμανία και σε εμάς εδώ. Ολα ήταν νόμιμα. Οπότε, δεδομένου ότι είχε γίνει αυτή η έρευνα, η ερώτηση που προκύπτει είναι τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και ξαναμπήκαν μέσα. Εδώ, ως Ελληνας πολίτης, έχω ένα παράπονο και αυτό είναι ότι ενώ στη Γερμανία τους είπαν «ερχόμαστε», εδώ έγινε ένα τελείως διαφορετικό πράγμα και σημειώνω ότι το εκφράζω σαν παράπονο για το πώς γίνεται αυτό στη χώρα μας, γιατί όταν κι εσείς ακούσετε ότι μπαίνουν σ’ ένα σπίτι, μπορεί να πείτε: «Τι έγινε, ρε παιδιά, κάποιος έχει κάνει κάτι;». 

- Χρονικά η έφοδος των Αρχών στο σπίτι και στο γραφείο σας συμπίπτει με την αποφυλάκιση Κάντα... 
Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει το ένα με το άλλο. 

- Στο παρελθόν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει καταθέσει για εσάς... 
Γι’ αυτά που έχει πει στο παρελθόν εμείς έχουμε απαντήσει. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωσή μας. Το γεγονός ότι είπε ψέματα είναι αναμφισβήτητο. Εγώ ανακοίνωσα ότι δεν πήγα, κάτι που μπορούν να ελέγξουν από το υπουργείο και, δεύτερον, αυτός είπε ότι πήρε ευρώ όταν δεν υπήρχε το ευρώ. Είναι, λοιπόν, σοβαρή αυτή η συζήτηση που κάνουμε; 

- Αναφέρεστε στο σακ βουαγιάζ με τις 600.000 ευρώ;
Δηλαδή μπορείτε να φανταστείτε κάποιον να πηγαίνει σε στρατιωτική υπηρεσία με σακ βουαγιάζ; Αλλά και να πας, πώς μπορείς να δώσεις ευρώ όταν δεν υπήρχε το ευρώ;

- Κάποιες εταιρείες μέσω υπόγειων διασυνδέσεων έδιναν μίζες για να μπαίνουν στο παιχνίδι. Εσείς βρεθήκατε ποτέ σε αυτή τη θέση;
Δηλαδή χρειάστηκε να πληρώσετε; Κάποιοι λένε ότι πίσω από τα εξοπλιστικά κρύβονται μίζες 3% και 5%. Ποια είναι η πραγματικότητα; Αυτό το παιχνίδι έχει σκληρούς όρους;
Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί είστε πρώτοι σε κυκλοφορία; Δηλαδή όταν κάποιος είναι πρώτος σε κυκλοφορία ή κάνει κάτι καλά ή είναι καλύτερος από κάποιον άλλο. Δεν λέω πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος, γιατί ορισμένες φορές αυτοί είναι κοντά όσον αφορά στις αποστάσεις. Σκεφτείτε, όμως, κάποιον που είναι πρώτος σε σχέση με κάποιον που είναι τελευταίος. Κάποιος λοιπόν που είναι πρώτος και λέτε εσείς ότι το κάνει καλά, σωστά λέτε, μια που διαλέγει οι υπηρεσίες του είτε να έχουν διάρκεια, είτε από την άλλη να γίνονται αρπαχτές. Εγώ δεν πιστεύω ότι ένας σοβαρός επιχειρηματίας όταν θέλει να έχει διάρκεια λειτουργεί με τη λογική της αρπαχτής. Αρα αυτό που πρέπει να δείτε είναι ότι σε κάθε χώρο υπάρχουν καλοί, κακοί και μέτριοι. Οταν εμείς, η εταιρεία η δική μας, συνεργάζεται για δεκαετίες με τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον πλανήτη, τα οποία εργοστάσια, αμερικανικά και ευρωπαϊκά, έχουν κάνει χιλιάδες ελέγχους προκειμένου να πάρουν μια εταιρεία να τους αντιπροσωπεύσει γιατί κινδυνεύουν και το προϊόν και τη φήμη τους, δεν διαλέγουν τυχαία. Αρα το μοντέλο της δικής μας της δουλειάς δεν είναι στη λογική του μοντέλου που περιγράψατε. 

- Αυτά που σας ρωτάμε δεν αποτελούν αυθαίρετα συμπεράσματα συντακτών, υπάρχουν σε καταθέσεις ανθρώπων που ήταν μέσα σε όλο αυτό το σύστημα: στο υπουργείο, πρώην ειδικοί γραμματείς, πρώην υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα. Γι΄αυτό λοιπόν ρωτάμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας: Χρειάστηκε να δωροδοκήσει ο κύριος Λιακουνάκος; Δωροδοκήσατε;
Αυτή την απάντηση την έχω δώσει ήδη μέσω της ανακοίνωσής μου. Να τη βάλετε, σας παρακαλώ. Θα σας απαντήσω ότι γι’ αυτή τη δουλειά την οποία κάνω, η ανάγκη που υπάρχει από τη μια μεριά είναι δεδομένη και από την άλλη το επάγγελμα του εμπορικού αντιπροσώπου είναι νόμιμο. Και είναι νόμιμο διεθνώς. Αρα, ένα εργοστάσιο όταν πηγαίνει σε μια αγορά και δεν την ξέρει, δεν γνωρίζει τη νομοθεσία, πώς να λάβει μέρος σε κάποιον διαγωνισμό; Χρειάζεται λοιπόν έναν ντόπιο που να έχει και γνώση αλλά και σωστή γνώμη. Και έτσι συνεργάζεται μαζί του. Αν διαβάσετε τις νομοθεσίες που λένε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε αυτό το αντικείμενο, θα καταλάβετε ότι όλα αυτά που διαβάζουμε μπορεί να έχουν μικρή ή μεγάλη απόκλιση. Τώρα, όμως, εδώ, στο αντικείμενο αυτό για το οποίο συζητάμε, στα δισεκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί από τη χώρα μας με ιδρώτα, γιατί αυτά τα λεφτά είναι από τη φορολογία των Ελλήνων, στο τέλος της ημέρας σ’ αυτό το οποίο αναφέρετε εσείς, το τρία, το πέντε και πόσο τοις εκατό λέτε, βάλτε πόσα λεφτά έχουν βρεθεί. Μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια πόσα έχουν βρεθεί; Βγαίνει το 1‰0; Αρα το 3% και το 5% που αναφέρεστε από πού βγαίνουν; 
- Εμείς σας ρωτάμε γιατί έχουμε έναν πρώην υπουργό στη φυλακή, άλλον έναν, τον Γιάννη Σμπώκο επίσης να είναι μέσα κ.λπ. Γεγονότα που δείχνουν ότι κάτι γίνεται. Αν δεν υπήρχε τίποτε απ’ όλα αυτά, μπορεί κάποιος να δεχτεί την άποψη ότι είναι όλα θεωρίες και φήμες.
 
Υπάρχουν όμως άνθρωποι στη φυλακή, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Οπως επίσης ότι έχουμε και έναν μεγαλοεπιχειρηματία, δηλαδή εσάς, να κατηγορείται για κακουργήματα, να έχει αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 
Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο θέμα εγώ δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για κανέναν άλλο παρά μόνο για τον εαυτό μου. Και επίσης να πω ότι η δουλειά που κάνουν οι Αρχές είναι εξαιρετική. Καλύτερη δεν γίνεται. Αρα αυτοί οι οποίοι έχουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε είναι οι Αρχές, τα δικαστήρια, οι εισαγγελείς. Αυτά που αφορούν εμένα τα έχω απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στις δύο ανακοινώσεις μου. Τώρα στο θέμα που αναφέρεστε για την υπόθεση του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», το γεγονός είναι ένα: εμείς για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε και εύχομαι να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό, να πάμε σε διαιτησία ένα πρόγραμμα όταν συναντήσαμε δυσκολία να το παραδώσουμε. Αυτό το δικαίωμα μας το δίνει και ο νόμος, αλλά και η σύμβαση. Τι συνέβη; Μετά από πέντε-έξι χρόνια διαδικασίας σε διαιτησία, ήρθε η απόφαση της διαιτησίας και είπε ότι έχουμε δίκιο. Εκ των υστέρων το πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, πηγαίνει σε δευτεροβάθμια βαθμίδα και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη. 43-2 ήταν η ψηφοφορία κι αν θυμάμαι καλά, έχει δίκιο η διαιτησία και έχει δίκιο η εταιρεία. Σε τρίτο βαθμό το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αμυνας είπαν «ναι, συμφωνούμε με την απόφαση και την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» κι έτσι το Δημόσιο μας επέστρεψε την εγγυητική επιστολή που είχαμε δώσει και μας έβγαλε και αποζημίωση 7,5 εκατ. ευρώ, 7.300.000 αν θυμάμαι καλά, που συνολικά ήταν 43 εκατομμύρια.

 - Αυτή είναι η ζημία του κράτους.
Η ζημία του κράτους είναι 43 εκατ. ευρώ. Πράγματι το κράτος πλήρωσε 43 εκατομμύρια για κάτι που δεν πήρε. Εμείς από την άλλη μεριά, από τα 35 εκατ. ευρώ που πήραμε ως προκαταβολή, ξοδέψαμε 61 εκατομμύρια, άρα από το πρόγραμμα αυτό, την αποζημίωση των 43 εκατομμυρίων, το Δημόσιο έχασε 43 εκατομμύρια κι εμείς 18 εκατομμύρια. Κι εμείς ζημιωθήκαμε. 

- Οταν λέτε ότι δεν μπορούσατε να το παραδώσετε τι εννοείτε;
Δεν είπα ότι δεν μπορούσαμε να το παραδώσουμε. Συναντήσαμε δυσκολία στον τρόπο που θα γινόντουσαν οι δοκιμές. Δηλαδή όταν πήγαμε να δοκιμάσουμε τα υλικά. Για να μην αναφερθώ σε επιτροπές... 

- Για να καταλάβουμε, επειδή δεν είμαστε και γνώστες, το προϊόν ήταν ελαττωματικό;
Αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν να βάλουμε τα μηχανήματα σε μια τεράστια περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα για να τα δοκιμάσουμε. Οι δικοί μας μηχανικοί είπαν στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «τα μηχανήματα αυτά για να τα δοκιμάσουμε εδώ, στον κάμπο, δίπλα σε εργοστάσιο της ΔΕΗ, κάνουν παρεμβολές. Αρα αν τα βάλουμε δίπλα στο εργοστάσιο θα υπάρξει πρόβλημα. Εσείς όταν πάτε να τα λειτουργήσετε δεν θα πάτε να τα βάλετε δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ». Με αποτέλεσμα να συναντήσουμε εκεί δυσκολία γιατί έλεγε «εγώ τα θέλω εδώ». Ετσι είδαμε τι λέει η σύμβαση ότι π.χ. αν δεν συμφωνείτε με την επιτροπή για το πού θα γίνουν οι δοκιμές, τότε πάτε στο δευτεροβάθμιο. Εκεί πήγαμε. Τώρα, στο τέλος της ημέρας, που δεν έγινε δεύτερη επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί, παρόλο που η πρώτη μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης συμφώνησε πώς θα γίνονται οι δοκιμές, ακύρωσαν αυτή την επιτροπή, δεν φτιάξανε ποτέ καινούρια, εμείς πληρώναμε και είχαμε ζημίες τεράστιες. 1,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο ήταν μόνο για εγγυητικές επιστολές, χώρια ότι έπρεπε να κρατάμε την παραγωγή μας ανοιχτή με 40 άτομα προσωπικό και χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα γίνουν δοκιμές, πότε θα κάνουμε την παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να πάμε στη διαιτησία. Εκ των υστέρων βρέθηκε ένας βουλευτής και πήγε στον Αρειο Πάγο και είπε ότι «το Δημόσιο έχασε». Ο Αρειος Πάγος το έστειλε στην Εισαγγελία και να το αποτέλεσμα. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα διότι δεν έχουμε κάνει κανένα λάθος και αυτό θα το αποδείξουμε. 
- Η οικονομική σας κατάσταση ποια είναι;
Αν χτυπήσει κάποιος το όνομά σας στο Google θα δει ειδήσεις για προβλήματα που αφορούν σε υπέρογκο δανεισμό.
Το θέμα των δανείων έχει να κάνει με το πόσο τοις εκατό το δάνειο έχει να κάνει με το περιουσιακό στοιχείο. Αρα αναφέρεστε στα δάνεια της Euromedica. Το επενδυμένο κεφάλαιο στη Euromedica είναι 738 εκατ. ευρώ. Οπότε, αν τυχόν χρωστάει η Euromedica για 68 μονάδες τα μισά λεφτά, στα λεφτά αυτά που χρωστάει πρέπει να αφαιρούνται αυτά που χρωστάνε της Euromedica. Αρα αν έχεις ένα σπίτι και σου έχει κοστίσει 100 και έχεις βάλει τα 50 δικά σου και έχεις δανειστεί και άλλα 50, είναι υγιής η σχέση; Η απάντηση είναι ναι, είναι υγιής η σχέση. Η υγεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει μέλλον ρόδινο. Διότι η εταιρεία, παρά την κρίση, είναι η μόνη που αυτή τη στιγμή χτίζει τρία νοσοκομεία. Και έχουμε βάλει μπροστά άλλα δύο. Αυτή τη στιγμή επενδύουμε σε αυτόν τον κλάδο και δεν υπάρχει άλλη εταιρεία να επενδύει. Χτίζουμε ένα νοσοκομείο στη Συγγρού, ένα στην Καβάλα και ένα στην Κέρκυρα. Και έχουμε δύο καινούρια που έχουν μπει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, το ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το άλλο στην Κοζάνη. Αρα η απάντηση στο ερώτημα «αυτός ο επιχειρηματίας τι κάνει;», είναι «επενδύει στην Ελλάδα». 

- Εχετε ρίξει όλο το επιχειρηματικό βάρος στον τομέα της υγείας. Με τα εξοπλιστικά έχετε σταματήσει να ασχολείστε;
Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχει δουλειά στα εξοπλιστικά, μη γελιόμαστε. Και δεν ξέρω αν θα υπάρξει και για τα επόμενα 10 χρόνια. 

- Με μια προσεκτική ανάγνωση της δικογραφίας βλέπουμε διάφορα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής να μπλέκονται σε ένα ξέφρενο γαϊτανάκι εκατομμυρίων. Στη δική σας την αντίληψη δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο, δεδομένης της μακρόχρονης πορείας σας στον χώρο; Με απλά λόγια, είδατε κάποιον να τα παίρνει;
Κοιτάξτε, η εντύπωση που έχω από αυτή τη δουλειά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τη δουλειά που έκανα, γιατί τα προϊόντα τα οποία είχαμε ήταν ό,τι καλύτερο. Δεν περηφανεύομαι ή μάλλον μπορώ να υπερηφανεύομαι διότι τα τελευταία προγράμματα για τα οποία συζητάμε τώρα δεν έχουν γίνει με απευθείας αναθέσεις. Αν με ρωτήσετε ιστορικά, από τη γνώση που έχω μέχρι σήμερα αποκτήσει, ποιο είναι το πιο σωστό, η πιο σωστή διαδικασία που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας για εξοπλιστικό πρόγραμμα, και αν με ρώταγε ένας υπουργός να τον συμβουλεύσω τι διαδικασία να ακολουθήσει, θα του έλεγα «πάρε τη διαδικασία που ακολουθήσατε στο πρόγραμμα των Leopard». 

- Δηλαδή, μετά τη μακρόχρονη πορεία σας στον χώρο αυτό μας λέτε ότι ο κόσμος της μίζας υφίσταται σε κάποιον άλλο πλανήτη; Πώς γίνεται αυτό; 
Νομίζω σας απάντησα αλλά θα ξαναπαντήσω. Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. 

- Πώς σχολιάζετε την περίπτωση Καρατζαφέρη; Τίθεται και ένα ερώτημα για το πώς ένας αρχηγός ενός μικρού κόμματος συνδέεται με μια προμήθεια 1,6 εκατ. ευρώ;
Δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγην. Μου είναι συμπαθής ο κ. Καρατζαφέρης και δεν θέλω να το πιστέψω. Πολλά από αυτά που διαβάζουμε απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι Αρχές που είναι αρμόδιες θα ελέγξουν όλα όσα καταγγέλλονται. 

- Μπορούσε ο κ. Καρατζαφέρης να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα;
Κανέναν και γι’ αυτό εκπλήσσομαι. Δεν μπορώ να δω σύνδεση. Από πού κι ως πού; Δεν έχω καταλάβει. Κάνω αυτή τη δουλειά δεκαετίες τώρα και δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Και δεν μπορώ να δω τον ρόλο και τη συνάφεια σε αυτή τη δουλειά με αρχηγό ενός οποιουδήποτε κόμματος. Θα σας ρωτήσω το εξής: μπορεί ένας οποιοσδήποτε, είτε είναι βουλευτής είτε αρχηγός κόμματος, την ώρα που βρίσκεται μια διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη, να πάρει τηλέφωνο κάποιον, να του πει κάτι και αυτός ο κάποιος που παίρνει την εντολή να την εκτελέσει; Εγώ από τη γνώση που έχω στο αντικείμενο αυτές τις δεκαετίες λέω ότι δεν γίνεται. 

- Δηλαδή σε έναν διαγωνισμό κάποιοι που τα έχουν πάρει, δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα τον κερδίσει;
Μιλάμε ιστορικά για χιλιάδες επιτροπές. Μιλάμε για 20 χρόνια. Το ότι έχουμε μερικά παραδείγματα μετρημένα στα δάχτυλα, ξέρετε πολλούς κλάδους στη ζωή μας που είναι τόσοι λίγοι σε τόσους πολλούς; Εσείς έχετε δει πολλά παραδείγματα αξιωματικών οι οποίοι να έχουν επηρεαστεί απ’ όλη αυτή την έρευνα που γίνεται; Τα περισσότερα παραδείγματα είναι αυτά ανθρώπων που φύγανε και καταγγέλλουν. Και ορισμένα παραδείγματα που δεν θέλω να τα ονομάσω, μετρημένα στα δάχτυλα, που είναι στην κατηγορία ότι... τώρα μη χαρακτηρίσω κάποιον ο οποίος βγαίνει και λέει «ήμουν στην υπηρεσία και δεχόμουν χρήματα...». Τέτοια ξεφτίλα... Τέτοια ξεφτίλα δεν την έχω ξαναδεί. 

- Αυτός ο άνθρωπος γιατί σας έχει στοχοποιήσει;
Δεν είμαι μάντης. Το μυαλό μου κάπου πηγαίνει, έχω δώσει και απαντήσεις, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι μπορεί κάποιος να θέλει να κρύψει τον Α και να κατηγορεί τον Β. Αλλά επειδή δεν είμαι σε θέση να αποδείξω κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το πω. Ούτε μπορώ να μπω στη φύση ενός τέτοιου ανθρώπου. 

- Με δεδομένο ότι ο φάκελος του «Ηλεκτρονικού Πολέμου» είναι ακόμα ανοιχτός και με όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια με τρανταχτά ονόματα να μπαίνουν στη φυλακή, φοβάστε;
Οχι, δεν φοβάμαι. Κάποιος φοβάται όταν έχει κάνει κάτι. Ας πούμε, στην περίπτωση του Κάντα εγώ έχω εμπιστοσύνη στις Αρχές. Και έχω κάνει ανακοίνωση που λέει ότι, πρώτον, ποτέ δεν τον είδα, δεύτερον, μπορούν να ελέγξουν αν πήγα ή δεν πήγα και, τρίτον, όταν είπε ότι άνοιξε την τσάντα και είπε πως βρήκε ευρώ, το ευρώ δεν υπήρχε. Ε, τι άλλο πιο γελοίο από αυτό το πράγμα; Είπε ότι του τα πήγα. Καταρχάς αυτός που με είδε να μπαίνω μέσα και να δίνω ταυτότητα δεν αναρωτήθηκε τι ήταν αυτή η τσάντα; Αυτό είναι γελοίο. Οι Αρχές όταν έκανα την ανακοίνωση γιατί δεν με φώναξαν; Τι άλλο πιο ξεκάθαρο να πεις από αυτό; Είναι ξεκάθαρο. Δεν τον ξέρω, δεν έχω πάει και έχει κάνει και λάθος με το ευρώ γιατί ευρώ δεν υπήρχε τότε. Τι να συζητήσουμε… 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης