Απαλλακτικός ο εισαγγελέας για τους 11 από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Απαλλακτικός ο εισαγγελέας για τους 11 από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Πρόκειται για τρεις υποθέσεις που εκδικάζονται στο δικαστήριο και τρία διαφορετικά βουλεύματα 

Απαλλακτικός ο εισαγγελέας για τους 11 από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»
«Η παραδοχή του βουλεύματος πως όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα» ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας στην πρότασή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκεί όπου συνεκδικάζονται οι δικογραφίες για τα τρομοδέματα σε πρεσβείες αλλά και οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν μετά τις εφόδους των διωκτικών αρχών σε σπίτια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

Πρόκειται για τρεις υποθέσεις που εκδικάζονται στο δικαστήριο και τρία διαφορετικά βουλεύματα (207, 208 και 209/2012) που έχουν εκδοθεί. Η πρώτη δικογραφία αφορά στα 14 «βομβοδέματα», με παραλήπτες τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, το δικαστήριο της Χάγης, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται συνολικά 11 άτομα. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσάκαλο, Γιώργο Νικολόπουλο, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργο Καραγιαννίδη, Γεράσιμο Τσάκαλο, Παναγιώτης Αργυρού, Μιχάλη Νικολόπουλο, Αλέξανδρο Μητρούσια, Γιώργο Πολυδώρου, Όλγα Οικονομίδου και Χαρη Χατζημιχελάκη.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά στις συλλήψεις σε διαμερίσματα του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Αγρινίου και της Νέας Σμύρνης. Στο εδώλιο για την υπόθεση αυτή κάθονται οι: Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Σακκάς, Στέλλα Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης, Δημήτρης Μιχαήλ, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Γιώργος Πολυδώρου και Όλγα Οικονομίδου.

Η τρίτη δικογραφία αφορά στο διαμέρισμα του Βόλου για την οποία δικάζονται συνολικά 9 άτομα και συγκεκριμένα οι: Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Όλγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Αναγορεύοντας σήμερα στο δικαστήριο – που συνεδριάζει σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού- ο κ. Μπάγιας ζήτησε την απαλλαγή της πλειονότητας των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση η πλειονότητα των κατηγορουμένων.
Κλείσιμο

Για τη συγκεκριμένη πράξη ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο έξι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Γ. Τσάκαλος, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς, και Στ. Αντωνίου.

Επιπλέον, στην αγόρευσή του ο κ. Μπάγιας ζήτησε να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια) και παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς όπως είπε «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».

Ο εισαγγελέας τάχθηκε ακόμη υπέρ της αθώωσης για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου. «Δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ενα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης. «Για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Μπάγιας και προσέθεσε: «Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο – το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο – την ενοχή των κατηγορουμένων για την υπόθεση των τρομοδεμάτων μόνο για ένα αδίκημα (κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις).

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα ο κ. Μπάγιας ζήτησε την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Τέλος, ζήτησε την καταδίκη του Κ. Μαυρόπουλο για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης