PROTOTHEMA

Περιβάλλον

SOS από τους επιστήμονες

Μελέτη προειδοποιεί: Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί δύο βαθμούς, η ξηρασία θα επιδεινωθεί σημαντικά

Μελέτη προειδοποιεί: Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί δύο βαθμούς, η ξηρασία θα επιδεινωθεί σημαντικά

Είναι ζωτικό η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, κάτι που αφορά άμεσα στην Ελλάδα ως χώρα ταυτόχρονα της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, καθώς η αυξημένη ξηρασία, εκτός των άλλων συνεπειών, θα προκαλέσει και περισσότερες πυρκαγιές

Η ξηρασία αυξάνεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, από τον ένα βαθμό περίπου που είναι σήμερα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.


Αυτό προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία είναι ζωτικό η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, κάτι που αφορά άμεσα στην Ελλάδα ως χώρα ταυτόχρονα της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, καθώς η αυξημένη ξηρασία, εκτός των άλλων συνεπειών, θα προκαλέσει και περισσότερες πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μανότζ Τζόσι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (έως το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά περισσότερη ξηρασία, αν όχι ερημοποίηση, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη των επιστημόνων -που έλαβε υπόψη της τις προβλέψεις από 27 διαφορετικά παγκόσμια κλιματικά μοντέλα- δείχνει ότι, αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί έως τον ενάμιση βαθμό, θα μειωθεί κατά πολύ η έκταση της Γης που θα υποστεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου, οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας, θα είναι η Νότια Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αυστραλία, όπου ζει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη μελέτη, με επικεφαλής τον Μπράιαν Μπέκατζ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι άνθρωποι μπορεί να είναι η βασική αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί για την αντιμετώπισή της.

Η γκάμα των επιθυμητών συμπεριφορών είναι μεγάλη: από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη μεγαλύτερη έμφαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για τα ιδιωτικά, έως τη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη σωστή μόνωση των σπιτιών. Είναι θέμα τόσο συλλογικό όσο και ατομικό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Να δικαιολογουμε και αεροψεκασμους04/01/201810:16

Το κλιμα διορθωνεται, οι ανθρωποι παθαινουν αεροψεκασμενο καρκινο

Απάντηση
Στου κουφού την πόρτα03/01/201800:55

Οσο θέλεις βρόντα, το sos δυστυχώς, απο πολλούς απο οτι βλέπουμε εκλαμβάνετε αρνητικά σαν συνωμοσία της νεας τάξης πραγμάτων, και οχι σαν πραγματικό επιστημονικό sos, με αποτέλεσμα αυτοί που το εκλαμβάνουν αρνητικά να επηρεάζουν και πολλούς που ήθελαν να συμβάλουν στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη, αφήνοντας ως μόνη έσχατη λύση στους διαχειριστές του, την δημιουργία του τρίτου παγκοσμίου πολέμου με σκοπό να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση με την κάθετη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως προτείνουν και οι κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια-Γεωργίας, που αναφέρουν οτι ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να μειωθεί στα 500 εκατομμύρια απο τα 7.5 δις που είναι τώρα. Μόνο ενας παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να το καταφέρει αυτό και είναι πολύ εύκολο να τον δημιουργήσουν με δήθεν παρεξηγήσεις και ψεύτικες λοιπές αιτίες. Ηδη μας μειώνουν οικονομικά και υγειονομικά αλλά η μείωση αυτή είναι χρονοβόρα και δύσκολα θα αποτρέψει την καταστροφή του οικοσυστήματος εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και των ρυπογόνων συνηθειών της. Ο πλανήτης έφτασε σε πληθυσμιακό κορεσμό, οπου αυτός ο υπερπληθυσμός, έφερε τον κορεσμό των φυσικών πόρων και με τις βασικές του ανάγκες για μετακινήσεις-θέρμανση με ορυκτά καύσιμα κλπ. και με τις αρνήσεις των περισσοτέρων να συμμορφωθούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έφτασε σε σημεία μη αναστρέψιμα που θα οδηγήσουν στην έσχατη αυτή απόφαση και κάποιοι είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί με πρόφαση άλλη αιτία...

Απάντηση
George02/01/201809:40

Σε κάποιους, όμως, δείχνουν το δάσος κι αυτοί δεν βλέπουν ούτε καν το δέντρο, αλλά το δάχτυλο.

Απάντηση
Κολοκύθια02/01/201809:36

Νεοταξίτικα παραμύθια. Ο ήλιος κανονίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία