Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω μελτεμιού

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω μελτεμιού

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ - Εξασθένηση από την Παρασκευή, πτώση θερμοκρασίας από την Κυριακή - Στο «κόκκινο» 10 ευρωπαϊκές χώρες στο χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 14 ετών

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω μελτεμιού
Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, περιμένουμε σήμερα Τετάρτη. Τις θερμές ωστόσο ώρες της ημέρας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ το βράδυ θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Στα επίπεδα των 37-39 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 35-36 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου. Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσει το μελτέμι στο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους στα επίπεδα των 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη 10/08/2017, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα οι μέγιστες θα κυμανθούν στα επίπεδα των 37-39 βαθμών. Αντίθετα, στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στους 36-37 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
Κλείσιμο

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες καταιγίδες, κυρίως στην Μακεδονία.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 22 έως 38 και κατά τόπους έως 39 βαθμούς Κελσίου

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Θεσσαλία και στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα την ημέρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 30 και στην Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα Ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 

Τον επικίνδυνο συνδυασμό που δημιουργεί η ενίσχυση των ανέμων στην Αττική, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 24ωρα επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως σημειώνει ο κίνδυνος ειδικά για την Αττική είναι «τεράστιος» μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Ενώ, όμως, στην ανατολικές και νότιες περιοχές το μελτέμι θα φέρει και μια ανάσα δροσιάς, η δυτική Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι καμίνι με θερμοκρασίες που θα φτάνουν κατά τόπους και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής:

Δυστυχώς αλλά ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα επιστρέψει πάλι αφού το μελτέμι θα ενισχυθεί και στο επίκεντρο θα βρεθεί η Αττική, η Εύβοια αλλά και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι οι εντάσεις των ανέμων στις παραπάνω περιοχές θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και ενδεχομένως ακόμη και τα 9 στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.

Το μελτέμι θα δροσίσει αλλά φοβάμαι για πυρκαγιές

Ναι μεν, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας αλλά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε απολύτως προσεκτικοί τις επόμενες 3 ημέρες διότι οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάζουν και ηπειρωτικές περιοχές εκτός από τις θαλάσσιες.

Στο επίκεντρο Αττική και Εύβοια

Συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το μελτέμι εμφανίζεται κατά διαστήματα ενισχυμένο. Και όταν λέω μελτέμι, εννοώ τους βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο η Αττική από αυτή την ενίσχυση των ανέμων, παρά τα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου. Σαφώς και θα πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι στο κεντρικό ειδικά Αιγαίο αλλά στο επίκεντρο θα βρεθούν η Αττική και η Εύβοια αλλά και όλες οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό της πράσινης καμπύλης. Επίσης στις περιοχές της νότιας Κρήτης, οι καταβάτες βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί, έως και 9 μποφόρ τοπικά.

Στον «φούρνο» η Δυτική Ελλάδα

Όταν το μελτέμι ενισχύεται, η Ελλάδα συνήθως χωρίζεται στα δύο. Στις μεν ανατολικές και νότιες περιοχές επικρατεί μια σχετική δροσιά ή καλύτερα δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και στις δε δυτικές και βόρειες περιοχές οι συνθήκες ως προς τις θερμοκρασίες είναι πολύ πιο δύσκολες. Αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά, που δυστυχώς οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας έχουν βιώσει ήδη πολύ αυξημένες τιμές στις θερμοκρασίες και θα χρειαστεί να κάνουν ακόμη για 3 ημέρες υπομονή. Σας δίνω τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο για το τριήμερο Τετάρτη έως και Παρασκευή, για να καταστεί σαφές αυτό που σας προανέφερα.

Εξασθένηση του μελτεμιού από την Παρασκευή

Σταδιακά θα εξασθενήσει ελαφρώς το μελτέμι μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα το Σάββατο να ανέβει εκ νέου η θερμοκρασία και στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας που μέχρι τότε θα δροσίζονται από τους ενισχυμένους βοριάδες. Άρα, στην Αττική για παράδειγμα, το προσεχές Σάββατο θα είναι πάλι δύσκολο, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 38-39°C.

Από την Κυριακή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα

Σας είχα ενημερώσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ότι ο αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας θα διαρκούσε σχεδόν μέχρι τον 15Αύγουστο. Και πράγματι, από την Κυριακή 13 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει γενικευμένη πτώση σε όλη την Ελλάδα και επομένως θα επανέλθουμε στις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, έχοντας αφήσει πίσω μας έναν καύσωνα μέτριας έντασης ως προς τις θερμοκρασίες αλλά πολύ μεγάλο ως πρός τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα.

Θα τα πούμε αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες αγαπημένοι μου φίλοι, απλά χρειάζεται όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες 72 ώρες. Δεν έμειναν και πολλά πράσινα τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή τη χώρα, ας μη τα κάψουμε και αυτά έστω και από αμέλεια. Να είμαστε υπεύθυνοι και να προσέχουμε το πράσινο και τις ομορφιές που μας παρέχει η Ελληνική φύση.  


Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βιώνει μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, με πάνω από δέκα χώρες να βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε κόκκινο συναγερμό, εξαιτίας του καύσωνα «Εωσφόρου», που πλήττει χώρες από τα Βαλκάνια ως την Ιβηρική χερσόνησο με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 46 βαθμούς.

Θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς, ξεκινώντας από την Αλβανία και φτάνοντας μέχρι και την Πορτογαλία, με τον καύσωνα να είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τα τελευταία 14 χρόνια.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, μαζί με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών. Η Ιταλία δοκιμάζεται επίσης από πυρκαγιές και μετρά τρεις νεκρούς. Ωστόσο, η Βόρεια Ιταλία πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες. Από την ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών μετά το παρατεταμένο κύμα καύσωνα επλήγη και η Αυστρία. Από τις σαρωτικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης επλήγησαν η Στίρια, το Σάλσμπουργκ και το Τιρόλο.

Πολωνία και Ουγγαρία ταλαιπωρούνται επίσης, από ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης