Σεισμοί και δονήσεις στο ηφαίστειο Κάτλα: Έτοιμος να εκραγεί ο Ισλανδός «γίγαντας»;

Σεισμοί και δονήσεις στο ηφαίστειο Κάτλα: Έτοιμος να εκραγεί ο Ισλανδός «γίγαντας»;

Δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από τέσσερα Ρίχτερ, νωρίς τη Δευτέρα, συγκλόνισαν τον κρατήρα του Κάτλα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας

Σεισμοί και δονήσεις στο ηφαίστειο Κάτλα: Έτοιμος να εκραγεί ο Ισλανδός «γίγαντας»;
Η Ισλανδία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ηφαίστειο του μικρού νησιωτικού κράτους, παρουσίασε τις μεγαλύτερες δονήσεις από το 1977.

Δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από τέσσερα Ρίχτερ, νωρίς τη Δευτέρα, συγκλόνισαν τον κρατήρα της Κάτλα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Αυτό ακολουθήθηκε από τουλάχιστον 10 δονήσεις στο ηφαίστειο, που υψώνεται 1.450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στη νότια ακτή του νησιού του Βορείου Ατλαντικού. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Η Κάτλα εξερράγη τελευταίες φορές το 1955 και το 1999. Καμία από αυτές τις φορές δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να σπάσει τον πάγο που καλύπτει τη δέκα χιλιομέτρων έκτασης καλντέρα του.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της ήταν πίσω στο 1918, όταν εκτόξευσε στάχτη για περισσότερο από πέντε εβδομάδες.
Κλείσιμο

Μια έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, το 2010 προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων σε όλη την Ευρώπη υπό το φόβο ότι τα σωματίδια σαν γυαλί που σχηματίζεται από τη λάβα μπορεί να λιώσουν σε κινητήρες αεροσκαφών και τουρμπίνες.

Ιστορικά, το Eyjafjallajokull έχει γίνει γνωστό πως «ξεσπά» ένα ή δύο έτη πριν από την Κάτλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης