Αεροπορικές εταιρείες: Πουλάνε αεροπλάνα για να μη χρεοκοπήσουν!

Αεροπορικές εταιρείες: Πουλάνε αεροπλάνα για να μη χρεοκοπήσουν!

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων είχαμε εκ νέου στον χώρο της διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας μετά και την πρόσφατη εκτίμηση της διεθνούς ένωσης ΙΑΤΑ πως οι συσσωρευμένες ζημίες των 230 μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών-μελών της θα υπερβούν τα 6 ή και τα 7 δισ. δολάρια έως το 2010!

Αυτή τη φορά μάλιστα η είδηση της δραστικής μείωσης του στόλου των αεροσκαφών της United Airlines, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας του κόσμου, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία από τη στιγμή που η περί ης

Αεροπορικές εταιρείες: Πουλάνε αεροπλάνα για να μη χρεοκοπήσουν!

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων είχαμε εκ νέου στον χώρο της διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας μετά και την πρόσφατη εκτίμηση της διεθνούς ένωσης ΙΑΤΑ πως οι συσσωρευμένες ζημίες των 230 μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών-μελών της θα υπερβούν τα 6 ή και τα 7 δισ. δολάρια έως το 2010!

Αυτή τη φορά μάλιστα η είδηση της δραστικής μείωσης του στόλου των αεροσκαφών της United Airlines, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας του κόσμου, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία από τη στιγμή που η περί ης ο λόγος εταιρεία -ακόμα και τώρα- φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά μεγάλης ανταγωνίστριάς της! Κάτι που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα όρια της φημολογίας και έχει προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις (πρώτα με την US Airways, διαδικασία που ναυάγησε μόλις προ 4 ημερών και έπειτα με την Continental, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη!).

Συγκεκριμένα, η United Airlines ανακοίνωσε πως θα μειώσει τον στόλο της κατά 70 αεροσκάφη (64 Boeing 737 και 6 Boeing 747) μέχρι τα τέλη του 2009. Κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση του υπό διαχείριση στόλου της εταιρείας κατά περίπου 10%, αφού η United «πετάει» σήμερα 735 αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας ανάλογης μείωσης κατά 30 αεροσκάφη που είχε ληφθεί προ μηνών, ενώ θα συνδυαστεί και με περικοπές δρομολογίων, μείωση του προσωπικού κατά 1.100 άτομα και κυρίως με το κλείσιμο της θυγατρικής της εταιρείας «χαμηλού κόστους», της Ted Airlines.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικούντων την εταιρεία, οι περικοπές σε εργαζόμενους, δρομολόγια και αεροσκάφη θα οδηγήσουν σε μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου κατά 76% τους επόμενους μήνες.

Πάντως η κίνηση αυτή της United Airlines δεν είναι πρωτόγνωρη για τις ΗΠΑ. Ηδη ανάλογες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει τόσο η Delta Airlines, η οποία «καθήλωσε» προς μηνός 90 αεροπλάνα και περιέκοψε 3.000 θέσεις εργασίας, όσο και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, η American Airlines, η οποία ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου πως θα περικόψει δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού κατά τουλάχιστον 12% φέτος!

Παράλληλα, τα «λουκέτα» στις μικρότερες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν τέλος! Ηδη από τις αρχές της χρονιάς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους οι εταιρείες Silverjet, Oasis Hong Kong Airlines Ltd., Columbus, Skybus Airlines Inc. και Frontier Airlines.

Τέλος, σε κρίσιμο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται πλέον και η Alitalia. Ο ιταλικός κρατικός αερομεταφορέας, ο οποίος αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας τα τελευταία χρόνια, ίσως τελικώς καταλήξει στα χέρια της κοινοπραξίας Air France - KLM.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της γείτονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε μεν αντιταχθεί ευθύς εξαρχής στο ενδεχόμενο εκποίησης της εταιρείας και είχε απορρίψει την πρόταση της γαλλο-ολλανδικής κοινοπραξίας ως απαράδεκτη. Κατόπιν προχώρησε σε μια κίνηση που εξόργισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών: ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 320 εκατ. ευρώ, στην παραπαίουσα εταιρεία.

Κλείσιμο

Η βρετανική British Airways ήδη κατέθεσε προσφυγή στην Κομισιόν για την κίνηση αυτή, η πίεση στον Ιταλό πρωθυπουργό έγινε ασφυκτική και πλέον ο ίδιος φέρεται έτοιμος να αποδεχτεί τη... μοίρα της Alitalia!

Αυτό τόνισε και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όταν χαρακτήρισε την Air France ως «μια καλή λύση για την Alitalia»...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης