Τρία σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο «μικροσκόπιο» των δανειστών

Τρία σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο «μικροσκόπιο» των δανειστών

Τα τρία αυτά σενάρια, περιγράφονται σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, και κάνουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και το πρωτογενές της πλεόνασμα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα

Τρία σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο «μικροσκόπιο» των δανειστών
Οι πιστωτές της Ελλάδας αξιολογούν τρία σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα περίοδο δανειοδότησης της χώρας.

Τα τρία αυτά σενάρια, περιγράφονται σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, και κάνουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και το πρωτογενές της πλεόνασμα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα επιττύχει ανάπτυξη της τάξεως του 1,3% μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή της πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτά τα μεγέθη θα μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό κάτω του 60% το 2060.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που είναι και το πιο απαισιόδοξο, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 2060 θα έχει εκτιναχθεί στο 226% του ΑΕΠ, καθώς υποθέτει ετήσια αύξηση μόλις 1% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ξεπερνούν ετησίως το 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, τέλος, κινείται ανάμεσα στα δυο πρώτα, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί με ακριβή στοιχεία

Εάν επιβεβαιωθεί το πρώτο, αισιόδοξο σενάριο εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καθόλου (ή θα χρειαστεί ελάχιστη) ελάφρυνση του χρέους της, ενώ στο δεύτερο σενάριο, ασφαλώς θα απαιτηθεί μια γενναιόδωρη αναδιάρθρωσή του.
Κλείσιμο

Ενώ η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει από τις διαφωνίες μεταξύ των βασικών πιστωτών σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται.

Στο επίκεντρο του αδιεξόδου βρίσκεται η απροθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο διάσωσης, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το χρέος της χώρας, που ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ (353 δισεκατομμύρια δολάρια) θα γίνει βιώσιμο. Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, η οποία αντιστέκεται στις διευθετήσεις του ελληνικού χρέους, δεν θα διαθέσουν νέα κονδύλια μέχρις ότου το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η Αθήνα χρειάζεται την επόμενη δόση βοήθειας ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του δανείου της τον Ιούλιο.

Μια παγκόσμια συμφωνία για το ελληνικό χρέος "είναι εφικτή και είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Γαλλία Inter radio την Κυριακή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης