Αξιωματούχος ευρωζώνης: Δόση «γιοκ» χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Δόση «γιοκ» χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Εξήγησε πώς η δόση μπορεί να «σπάσει» σε υπο-δόσεις ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - Προϊδέασε για... μακρά νύχτα στις 22 Μαΐου, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και να εγκριθεί από ορισμένα Κοινοβούλια, αλλά και υπονοώντας ότι μπορεί να μεσολαβήσει ένα έκτακτο Eurogroup, αν δεν έχουμε συμφωνία την Δευτέρα 

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Δόση «γιοκ» χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ικανή και αναγκαία συνθήκη καθίσταται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου, όχι μόνο αυτό να προχωρήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά ακόμα και για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αυτό ξεκαθάρισε, σε δηλώσεις του υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αξιωματούχος της
ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών, περιγράφοντας τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και το τι θα πρέπει να αναμένουμε στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαΐου -και προσδίδοντας, ασφαλώς, έναν «δραματικό» τόνο στις εξελίξεις.

Κλείσιμο
Όταν το ΔΝΤ έχει το DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους) θα είναι σε θέση να ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα (MEFP). 

Παρ' όλα αυτά, επιχειρώντας να «αποδραματοποιήσει» την κατάσταση, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε οκτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων. 

Σημείωσε ακόμη ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, που ήταν αρκετή η κατ' αρχήν συμφωνία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ταμείου.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε επακριβώς τα εξής: «Για να γίνει η εκταμίευση, το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Η εκταμίευση μπορεί να σπάσει σε δόσεις άμεσα συνδεδεμένες με το timing των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη εκταμίευση (σ.σ.: εννοεί στην πρώτη υποδόση, εφόσον αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα, ώστε να ξεκλειδώσει η ροή πρώτα από την ευρωπαϊκή πλευρά). Δεν θα δοθούν χρήματα, έως ότου το ΔΝΤ πει "ναι επί της αρχής ότι θα συμμετάσχει". Ούτως ή άλλως μεσολαβούν οκτώ εβδομάδες μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή χρέους. Είναι αρκετός χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία και κατόπιν αυτή να κατατεθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, να εγκριθεί και να υπάρξει εκταμίευση εγκαίρως».

Ο ίδιος εξήγησε: «Θα πρέπει τα πράγματα να συμφωνηθούν την Δευτέρα, ακόμη κι αν περάσουμε μια μακρά νύχτα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να λάβει την έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές του Ιουλίου, όπου "εξαφανίζονται" οι βουλευτές. Είναι πιθανόν στο Eurogroup του Ιουνίου να είναι πολύ αργά» τόνισε, υπονοώντας ότι μπορεί να μεσολαβήσει ένα έκτακτο Eurogroup, αν δεν έχουμε συμφωνία την Δευτέρα.  

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και πάνω σε αυτήν θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το πόσο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50-50.

Ως προς το τι περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο της συμφωνίας, ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε τα εξής: πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στην ελληνική Βουλή), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εξάλλου, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια (ούτε ένα ούτε δέκα) και στη συνέχεια να μειωθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την «προκαταρκτική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών επί των νέων μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει, τέλος, τόσο τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η επίσημη ατζέντα της 22ας Μαΐου

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την προκαταρκτική συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, αναμένεται να συζητήσει το Eurogroup στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνάντησης.

Με βάση την ημερήσια διάταξη, μόνο η δόση φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που ψηφίζονται. Συζήτηση θα γίνει και για μείωση στόχων στα πλεονάσματα, αν και το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης προβλέπει ήδη 4% σταθερά ως το 2021 και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει ουσιαστικά τα αποδεχτεί και ως το 2023 ακόμα... Στο «βάθος» των συζητήσεων αυτών, γίνεται και νύξη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018...

Σημειώνεται τέλος ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του τον Απρίλιο το Eurogroup ενημερώθηκε για την συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στα βασικά γενικά στοιχεία του πακέτου πολιτικής για μετά το πρόγραμμα και είχε καλέσει τα δύο μέρη να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πλήρες πακέτο πολιτικής το συντομότερο δυνατό.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, με βάση τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ενημερωθούν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πορεία του πληθωρισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης