Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη «βουτιά» για το ευρώ

Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη «βουτιά» για το ευρώ

Μετά το αρνητικό άνοιγμα, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες και οι δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο - Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 το ευρώ, έφθασε το 1,0506 δολάριο

Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη «βουτιά» για το ευρώ
Το άνοιγμα της Ευρώπης την επαύριο του ιταλικού δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε τους φόβους για αναταράξεις στις αγορές αν επικρατούσε το «όχι». Η συνέχεια ωστόσο αποδείχθηκε διαφορετική, μιας και οι περισσότεροι δείκτες, ακόμα και το χρηματιστήριο του Μιλάνο, μάζεψαν τις πρωινές απώλειες και γύρισαν σε θετικά πρόσημα, δείχνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx600 άνοιξε με πτώση 0,05%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις τράπεζες που έφτασαν να υποχωρούν κατά 1,2%. Η Banco Popolare, η Banco Popolare di Milano και η η Unicredit σημείωσαν απώλειες άνω του 4%. Λίγο πριν πάντως ο Stoxx600 ενισχύθηκε κατά 1,41%.

Στα ταμπλό, λίγο νωρίτερα η εικόνα είχε ως εξής: στο Λονδίνο ο FTSE100 στο +0,83%, o DAX στο +1,91% , o CAC40 με άνοδο 1,27%, o IBEX35 με άνοδο 1,13%, o BEL20 στο +1,30%, o FTSE MIB στο +0,34%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα των αγορών οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι ο ιταλικός λαός θα ψήφιζε «όχι» στην αποδυνάμωση της Γερουσίας και στην αύξηση της εξουσίας του πρωθυπουργού, που προβλεπόταν από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που υποστήριζε ο Ρέντσι.
Κλείσιμο

Παράλληλα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22' ώρα Τόκιο (01.22' ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: Το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο
Με πτώση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς το γεν ενισχύεται ως νόμισμα καταφύγιο μετά την ήττα του «ναι» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 151,09 μονάδες, σε ποσοστό 0,82%, και διαμορφώθηκε στις 18.274,99 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης