Απόντες Τσακαλώτος - Χουλιαράκης από το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο

Απόντες Τσακαλώτος - Χουλιαράκης από το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο

Οι «κακές γλώσσες» σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν παρατηρήσεις ή υποδείξεις, ακόμα και γκρίνιες από τους ξένους επενδυτές

Απόντες Τσακαλώτος - Χουλιαράκης από το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο
Xωρίς εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο θα παρουσιαστεί η κυβέρνηση κατά την ελληνική ημέρα (Greek Day roadshow) που διοργανώνει το Χρηματιστήριο κάθε χρόνο στο Λονδίνο  (21- 22 Σεπτεμβρίου).

Προσκλήσεις εστάλησαν και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Κλείσιμο
και τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη οι οποίοι απάντησαν αρνητικά, καθώς έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις, όπως είπαν, με εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρουμε την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Αντ’ αυτών, η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί μέσω του υφυπουργού, αρμοδίου για το ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτση. Πέρυσι παρά το γεγονός ότι ήταν προεκλογική περίοδος, το «παρών» είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης.

Τα σχόλια των παραγόντων της αγοράς δίνουν και παίρνουν για την απουσία ενός εκ των βασικών εκπροσώπων του οικονομικού επιτελείου. Μετά το φιάσκο από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο roadshow την περασμένη εβδομάδα της HSBC στη βρετανική πρωτεύουσα με τους ξένους διαχειριστές να δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την Ελλάδα και την κυβέρνηση, οι «κακές γλώσσες» σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν παρατηρήσεις ή υποδείξεις, ακόμα και γκρίνιες από τους ξένους επενδυτές.  

Το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί

Βεβαίως, όπως γνωρίζουν καλά οι ξένοι επενδυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα, το παιχνίδι έχει χαθεί εδώ και ένα χρόνο, ύστερα από την αναστάτωση στις τράπεζες με το νόμο για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, αλλά και την έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Η αγορά εδώ και πολύ καιρό αποτυπώνει στο ταμπλό την αδιαφορία της για την Ελλάδα, με έντονη απαξίωση πολλές φορές προς τις ελληνικές μετοχές, έτσι το μοναδικό που μένει για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μόνο οι αγοραπωλησίες που  πρέπει ενδιαφέρουν μόνο τους επαγγελματίες. Μόνο όταν καθοριστούν οι κανόνες του παιχνιδιού (διοικήσεις, νόμος για τα NLP’S) και εμπιστευθούν εκ νέου την Ελλάδα (σ. σ αυτό θα πάρει πολύ χρόνο)  ενδέχεται να επιστρέψουν οι επενδυτές. Το «παρών» στις παρουσιάσεις σε κάθε περίπτωση θα δώσει η διοίκηση του ΧΑ που είναι και η διοργανώτρια αρχή, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος έχει επιδοθεί όλο το καλοκαίρι σε καταιγίδα νομοθετικών παρεμβάσεων ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο και το crowdfunding. Σημειωτέον, ότι από την Κεφαλαιαγορά πέρασε την Δευτέρα το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση εταιρικών ομολόγων από την Housemarket του ομίλου Φουρλή, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και από την Forthnet.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ΧΑ, πάντως, είναι αισιόδοξες αφού υπάρχει ενημέρωση από το Λονδίνο για περισσότερες συναντήσεις μεταξύ των εισηγμένων και των ξένων διαχειριστών και αναλυτών, ενώ λόγω  παρουσίας EBRD, εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη το θετικό πρόσημο της οποίας, αλλά και ο χρόνος που θα επιτευχθεί αυτό,  απασχολεί σφόδρα τους επενδυτές. Σύμφωνα με χρηματιστές που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο καθώς αναμένεται να είναι κατά 50% λιγότεροι οι ξένοι εκπρόσωποι σε σχέση με το 2015.

Στις παρουσιάσεις μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν εκπρόσωποι από τις 4 συστημικές τράπεζες ( Eθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, ΜIG, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Folli- Follie, Motor Oil , ΕΛΠΕ, Aegean, Ελλακτωρ, Μυτιληναίος, Μετκα, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, MLS, ΟΛΠ, Creta Farms, Φουρλής, Τέρνα, Grivalia, Γεκ- Τέρνα,   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης