Τσακαλώτος για διαπραγμάτευση: Λύση να 'ναι και ό,τι να 'ναι!

Τσακαλώτος για διαπραγμάτευση: Λύση να 'ναι και ό,τι να 'ναι!

Από τη σκληρή διαπραγμάτευση και το «διώχνουμε την Τρόικα»... στις ικεσίες για επιστροφή - Ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ορίσει χρονικά ούτε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ούτε την επιστροφή των δανειστών

Τσακαλώτος για διαπραγμάτευση: Λύση να 'ναι και ό,τι να 'ναι!
«Λύση να ‘ναι και ότι να ‘ναι»! Σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται η ενημέρωση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου
στη
Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς ο υπουργός όχι μόνο δεν μπόρεσε να ορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά ούτε καν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην χώρα μας. 

Κλείσιμο
«Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν έρθει την 1η Φεβρουαρίου και έφυγαν στις 5 του ίδιου μήνα. Μας είπαν τότε ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες και εγώ τους πίεζα να γυρίσουν σε μια εβδομάδα. Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «Δεν ξέρω αν θα γίνει στο Eurogroup… Δεν μπορώ να μιλήσω για ημερομηνία (σ.σ. ολοκλήρωση αξιολόγησης) γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά απογοητεύσεις».

Όταν μάλιστα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τον κάλεσε να απαντήσει σε δημοσιεύματα που μιλούν «για σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης ο ίδιος απέφυγε να το διαψεύσει.

«Από αυτό που λέω είναι πως όποια λύση κι αν βρεθεί το κυρίαρχο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι εβδομάδα μετά από τη λύση - όποια και αν είναι αυτή – θα βγουν οι Financial Times και θα μπουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν κλώτσησαν τον τενεκέ αυτή τη φορά μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος στο μέλλον αλλά ότι έδωσαν λύση που θα κάνει πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα»  είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η τεχνική μορφή της λύσης δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εσείς εδώ (σ.σ. αντιπολίτευση) θα δυσκολευτείτε να το πείτε αλλά όλοι θα το καταλάβουν ότι βρέθηκε λύση».

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η αιτία της καθυστέρησης και του μπλοκαρίσματος είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων από φέτος. Παράλληλα, με αισιόδοξες εκτιμήσεις που βασίζονται στο ότι οι ευρωπαίοι επιθυμούν άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιχείρησε να κρύψει την αγωνία και την μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τον χρόνο.

«Οι διαφορές μας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εντός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης. Όμως το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση» είπε για να συμπληρώσει «Υποτίθεται ότι η σκληρή στάση είναι και προς τις 2 πλευρές. Μας πιέζει για περισσότερα μέτρα και παράλληλα πιέζει την Ευρώπη για να κάνει περισσότερα για το χρέος».

Παραδέχθηκε ότι η πίεση του ΔΝΤ είναι για περισσότερες περικοπές στις συντάξεις καθώς όπως είπε «Θεωρεί ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για να φτάσουμε σε 3,5% πλεόνασμα το 2018. Λέει ότι από την στιγμή που έχετε κόψει παντού να κόψετε και από συντάξεις».

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρνητική για νέες περικοπές στις συντάξεις στην παρούσα φάση, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. «Εξηγήσαμε ότι δεν μπορούν να θιγούν τώρα οι συντάξεις γιατί έχουν κοπεί 12 φορές και γιατί βοηθούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια» είπε για να προσθέσει «Κατανοούμε ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί να ξοδεύουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ λιγότερο για συντάξεις και περισσότερα για άλλα κοινωνικά ζητήματα (αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας κ.α.). Οι αλλαγές στους κωδικούς του προϋπολογισμού μπορούν να αλλάξουν αργότερα».

Ο ίδιος είπε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών θεσμών για να εκτιμήσει ότι «Αυτό βγάζει αισιοδοξία ότι η λύση είναι κοντά. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί ότι ζούμε σε λογικό κόσμο. Η άποψή μου είναι ότι πιέζουν πολλοί παίκτες να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται. Πιστεύω ότι σε ένα λογικό κόσμο όταν η πλειοψηφία θέλει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση το λογικό είναι να γίνει». Πάντως, σημείωσε ότι δεν «ξέρω αν θα γίνει στο Eurogroup. Ξέρω ότι οι περισσότεροι επίσημα και ανεπίσημα θέλουν λύση».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης