Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για επιστροφή του κουαρτέτου, «στο περίμενε» την κρατάνε οι θεσμοί

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για επιστροφή του κουαρτέτου, «στο περίμενε» την κρατάνε οι θεσμοί

«Πάγωσαν» όλα ενόψει διαπραγμάτευσης - Άρχισε το «blame game» για τις καθυστερήσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για επιστροφή του κουαρτέτου, «στο περίμενε» την κρατάνε οι θεσμοί
Από την επανέναρξη των συνομιλιών στην Αθήνα εξαρτά πλέον τα πάντα η κυβέρνηση. Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να υποδεικνύουν ως «πιθανή» ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, όμως κοινοτικές πηγές έδειχναν πως η επάνοδος των ελεγκτών μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
 
Αν δεν αλλάξει κάτι πάντως από τις συναντήσεις Κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα, ο χρόνος φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών
και τίποτε δεν κινείται.
 
Ακόμα και για την υποβολή των
Κλείσιμο
φορολογικών  δηλώσεων, παρότι δεν δόθηκε παράταση στην υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας από τις επιχειρήσεις, δεν διαφαίνεται να μπορεί να ξεκινήσει τελικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πριν μπει ο Μάρτιος.

Για την εξέλιξη αυτή μάλιστα προϊδεάζουν και οι «διαρροές» περί αλλαγής του τρόπου πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από τις φετινές δηλώσεις Ε1. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να φανεί πως η καθυστέρηση συνδέεται με μία μίνι-διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το αν μπορεί η πληρωμή να γίνει σε πέντε, οκτώ ή και δέκα μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες που προβλέπει ο νόμος.
 
«Φταίει η Τρόικα»

Ωστόσο, ακόμα και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έδειχναν άγνοια τα σενάρια αυτά. Αν και δεν είναι πρωτοφανές «να μη γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά», επιχειρηματολογούσαν και έλεγαν πως «για σενάρια για 5 μηνιαίες δόσεις δεν χρειάζεται η έγκριση των θεσμών» αφού είναι ...επαχθέστερη λύση για τους φορολογουμένους να πληρώσουν τους φόρους τους σε 5 μήνες αντί σε 6 που ισχύει σήμερα». Άλλες πηγές απέκλειαν όμως και τις 10 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή πληρωμή έως τον Φεβρουάριο) αφού «θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο» με την Τρόικα, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται σε πολλά άλλα θέματα. Ενδεχομένως οι οκτώ μηνιαίες δόσεις να μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης, αλλά τέτοιες εισηγήσεις δεν έχουν φτάσει να συζητηθούν ευρέως ούτε και εντός το υπουργείου Οικονομικών.
 
«Στον αέρα» έφοροι και φοροτεχνικοί
 
Η υποβολή των δηλώσεων όμως γίνεται δυσκολότερη και λόγω των κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Αποφασίστηκαν μάλιστα παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και την Τρίτη 1η Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ σχεδιάζεται αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) και κυλιόμενη αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μόλις ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. Επί σχεδόν ένα μήνα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να ασχολούνται περισσότερο με τις μαζικές ανακατάταξεις από την διαδικασία αλλαγής διευθυντών και γενικών διευθυντών στις εφορίες, καθώς η αβεβαιότητα που διακατέχει τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στην επιτέλεση του έργου τους.​

​Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση αναζητεί "καλύτερο τρόπο" για να εισπράξει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε από το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη του ΟΠΑΠ, ενώ  επίκειται η εκδίκαση της αγωγής του ΟΠΑΠ που ζητά 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για τις αλλαγές που έφεραν πίσω την λειτουργία των "κουλοχέρηδων"​ και, επιπλέον, τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν πως τα έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου το 2015 ήταν πενιχρά και δεν ξεπέρασαν τα 29 εκατ. ευρώ συνολικά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης