Σήμερα η «ημέρα της κρίσης» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Σήμερα η «ημέρα της κρίσης» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα stress test - Σε πλήρη κάλυψη των «κενών» από ιδιώτες επενδυτές ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σήμερα η «ημέρα της κρίσης» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Λίγο μετά τις 11.30 σήμερα θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Εξέτασης Ποιότητας Ενεργητικού (Asset Quality Reviews – AQRs), των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σύνολο των κεφαλαίων, βασικό και ακραίο σενάριο, τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες έχει η Eurobank (2,2 δισ. ευρώ) και έπεται η Alpha Bank (2,5 – 2,6 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το βασικό σενάριο οι μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες τις έχει η Alpha και ακολουθεί η Eurobank.

Στόχος των πάντως η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί πλήρως το ενδεχόμενο bail in και φυσικά η μάλλον τρομακτική πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, με δεδομένες και τις απόψεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τελική απόφαση για το μερίδιο που μπορεί να διαθέτει το Δημόσιο σε μία τράπεζα θα λαμβάνεται από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισε ότι σήμερα θα υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση, πιθανώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το θέμα.
Κλείσιμο

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για η πρόθεση είναι να υπάρχει μία αναλογία μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου 50% - 50% για την κάλυψη του «ακραίου» σεναρίου, κάτι που θα οριστεί με την υπουργική απόφαση - εντείνει την αβεβαιότητα. Γενικότερα η παράταση της αβεβαιότητας που δημιουργεί το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις αυξήσεις θεωρείται ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τις αυξήσεις κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ποσοστά που θα ελέγχει το κράτος. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι την Κυριακή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει τα ποσοστά.

Παράλληλα ανοίγει παράθυρο στη χρησιμοποίηση και των senior ομολόγων στην ανακεφαλαιοποίηση. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση «την ουσιαστική αλλαγή στο άρθρο 6α αποτελεί η προσθήκη κατά απαίτηση του Eurogroup των εγχειρόγραφων υποχρεώσεων μη προτιμητέων από διάταξη αναγκαστικού δικαίου (senior liabilities non preferred by mandatory provisions of law) στην κατηγορία των υποχρεώσεων εκείνων των οποίων η ονομαστική αξία μειώνεται ή οι οποίες δύνανται να μετατρέπονται σε τίτλους κεφαλαίου που προσμετρώνται στα ίδια κεφάλαια της κατηγορίας 1 (CET 1)». 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης