Με την αγωνία για τη δουλειά τους, ζουν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων

Με την αγωνία για τη δουλειά τους, ζουν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων

Η ραγδαία πτώση του τζίρου μετά την επιβολή των capital controls προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους - Φοβάμαι για τη δουλειά μου, λένε στο protothema.gr

Με την αγωνία για τη δουλειά τους, ζουν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων
Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους ζουν πλέον οι υπάλληλοι των καταστημάτων. Εδώ και ένα περίπου μήνα, από τη στιγμή που επιβλήθησαν τα capital controls, οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου έχουν μετατραπεί οι ίδιοι σε αφεντικά. Βλέποντας την πρωτοφανή πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καταμετρούν -κατά επιλογή τους- τους πελάτες που εξυπηρετούν, ρωτούν για τις ημερήσιες εισπράξεις κι ευελπιστούν στη σταθεροποίηση της αγοράς για να τη διατηρήσουν την θέση εργασία τους.

Ένα πέπλο φόβου έχει σκεπάσει το χώρο του λιανικού εμπορίου κι όχι μόνο. Με πτώση των πωλήσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 50% οι εμποροϋπάλληλοι, νιώθουν πως βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία, όπως λένε στο protothema.gr. Από την ημέρα που ενεργοποιήθηκε ο περιορισμός στην ανάληψη μετρητών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην Αγορά ήρθαν τα πάνω κάτω. Ήδη επιχειρηματίες, αναπροσαρμόζουν τις ανάγκες των εταιριών τους προσπαθώντας να τις φέρουν στα μέτρα των νέων δεδομένων. «Από την ημέρα που εφαρμόστηκαν τα capital control η αγοραστική δυνατότητα των ελλήνων έχει συρρικνωθεί αρκετά. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πτώση που ξεπερνά το 50%», μας λέει η Μυρτώ υπάλληλος σε κατάστημα φθηνών ειδών στο Μοναστηράκι και συνεχίζοντας τονίζει: «Οι εισπράξεις έχουν πέσει παρά πολύ. Να φανταστείτε ότι ακόμα και οι τουρίστες ψωνίζουν με μέτρο και τα απολύτως απαραίτητα. Μπορεί να μην έχουν οι ίδιοι πρόβλημα με την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, ωστόσο όπως μας λένε φοβούνται με την οικονομική συγκυρία που επικρατεί στη χώρα. Δεν ξέρω πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Αν συνεχιστεί έτσι, το σίγουρο είναι ότι πολλοί από εμάς θα χάσουμε τις δουλειές μας. Φοβόμαστε για το τι θα αντιμετωπίσουμε το Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις πτώσεις των πωλήσεων το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει νέο κύμα ανέργων. Φοβάμαι κι εγώ μην είμαι ένα από τα θύματα».

Κλείσιμο


Η Γιώτα Ρεπούση τον τελευταίο ένα χρόνο εργάζεται σε αρτοποιείο στο Νέο Κόσμο. Με την επιβολή των capital control, είδε τις δουλειές του συζύγου της να βυθίζονται στα Τάρταρα. «Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι τράπεζες να δίνουν χρήματα ο άντρας μου, που είναι ελαιοχρωματιστής δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα. Πλέον συντηρούμαστε από το δικό μου μισθό. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι αυτή η κατάσταση θα τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί τότε θα σίγουρα θα αντιμετωπίσω κι εγώ επαγγελματικό πρόβλημα» μας αναφέρει η Γιώτα Ρεπούση και προσθέτει: «Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στο φούρνο: Πλέον δεν πουλάμε κάποια είδη ψωμιού, καθώς το αλεύρι που χρειάζεται για την παρασκευή τους είναι σε έλλειψη».



Εως και 40% πτώση στις συναλλαγές των καταστημάτων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, επέφερε σε διάστημα δύο εβδομάδων η επιβολή των capital control. «Οι πελάτες που έρχονται πλέον στο κατάστημα μας είναι πολύ διστακτικοί. Δύσκολα γίνονται κάποια νέα συμβόλαια ή αγορές κινητών και διαφόρων αξεσουάρ. Με το που ανακοινώθηκε ο περιορισμός αναλήψεων μετρητών πολλοί ήταν οι συνδρομητές που σταμάτησαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Τις τελευταίες ημέρες έρχονται κάποιοι από αυτούς για να τους εξοφλήσουν. Όλη η αγορά είναι τρομοκρατημένη. Οι πάντες φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους», λέει στο protothema.gr, ο υπάλληλος σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας Κώστας Ανδρεάδης, ενώ ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης επιχείρησης, Νίκος Νικολόπουλος μας αναφέρει: «Υπάρχει αισθητή μείωση στις πωλήσεις που ξεπερνά το 40%. Εχω τέσσερις υπάλληλους. Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα για μείωση του προσωπικού».





Μέρα με τη μέρα βλέπει τους πελάτες να λιγοστεύουν και το ταμείο να αδειάζει όλο και περισσότερο. Η Μαρία Ταβερναράκη, υπάλληλος σε κατάστημα γρήγορου φαγητού ζει πλέον με την αγωνία για την επόμενη ημέρα. «Η δουλειά έχει πέσει κατά 60%. Στο κατάστημα δουλεύουμε δύο άτομα. Αν όμως συνεχιστεί έτσι η κατάσταση δεν ξέρω τι θα γίνει. Μπορεί ένα πρωινό να έρθω στη δουλειά μου και να μου πουν ότι δεν με χρειάζονται άλλο».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης