«Με νύχια και με δόντια» παλεύει με τα capital controls η αγορά

«Με νύχια και με δόντια» παλεύει με τα capital controls η αγορά

Οι καταστηματάρχες ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους και επιβαρύνονται την αύξηση του ΦΠΑ - Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι φαρμακοποιοί, αφού σε κάποιες κατηγορίες φαρμακών και εμβολίων παρατήρειται έλλειψη της τάξεως του 60%

«Με νύχια και με δόντια» παλεύει με τα capital controls η αγορά
Αγωνία, αβεβαιότητα και φόβος είναι οι τρεις λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά μετά την επιβολή των capital contols και τη φοροκαταιγίδα των νέων μέτρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες.

Μπροστά στη δραματική μείωση των πωλήσεών τους, οι καταστηματάρχες -στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες τους- ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιβαρύνονται οι ίδιοι την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς δεν προχωρούν σε ανατιμήσεις, ενώ οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού ήδη σε κάποιες κατηγορίες φαρμακών και εμβολίων παρατήρειται έλλειψη της τάξεως του 60%.

Κλείσιμο
Η πρωτόγνωρη πραγματικότητα του τελευταίου ενός μήνα, έχει γονατίσει τους πάντες και τα πάντα. Οι άνθρωποι της αγοράς «με νύχια και με δόντια» προσπάθουν να κρατηθούν ζωντανοί. Καθημερινά βλέπουν τις εισπράξεις τους να λιγοστεύουν και τον εφιάλτη της καταστροφής να πλησιάζει. Αρκετοί από αυτούς προκειμένου να σταματήσουν την κατρακύλα των πωλήσεών τους αναπροσαρμόζουν τις στατηγικές τους στα δεδομένα των ημέρων και προχωρούν σε γενναίες μειώσεις των τιμών τους.

Στην κρεπέρι του Σταμάτη Στάμου και του Ηλία Κανάκη το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει όποιος θα μπει στο κατάστημα είναι μια ταμπέλα που γράφει: «Το ΦΠΑ τον φάγαμε εμείς». Οι δύο ιδιοκτήτες του καταστήματος στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις τιμές των προϊόντων τους αποφάσισαν να μην προχωρίσουν στην αναπροσαρμογή τους. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια αισθητή μείωση της τάξεως του 40% στις πωλήσεις. Μετά την απόφαση να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23% αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε κι εμείς σε άυξηση των τιμών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωμιστούμε οικονομικά εμείς τη διαφορά του 10% στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κι όχι ο πελάτης μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν άλλαξε η ποιότητα και η ποσότητα των προιόντων μας» λεει στο protothema.gr, ο Σταμάτης Στάμος και συνεχίζοντας τονίζει: «Ελπίζώ τα πράγματα να πάνε καλύτερα από εδώ και πέρα. Αν συνεχιστεί η κάθοδος, τότε για να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την καταστάση θα πρέπει να ζητήσουμε αρχικά μείωση ενοικίου και στη συνέχεια περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων μας ή απολύσεις».



Από την πλευρά του ο Ηλίας Κανάκης αναφέρει: «Εχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση στις πώλησεις, ενώ ταυτόχρονα η φορολογία εκτοξεύεται στα ύψη. Αν εγώ κλείσω το μαγαζί μου, πού θα βρω να πληρώσω του χρόνου προκαταβολή φόρου 100%. Οι αυξήσεις στους φόρους δεν είναι λογικές. Δύσκολα οι επιχειρήσεις θα τα βγάλουν πέρα».



Ο Σπύρος Στανίτσας από το 1987 ασχολείται με την κομμωτική. Ξεκίνησε με ένα κατάστημα στην περιοχή του Βύρωνα και κατάφερε εν μέσω κρίσης τα προηγούμενα δύο χρόνια να τα αυξήσει σε πέντε. Δημιούργησε 14 θέσεις εργασίας οι οποίες ευελπιστεί ότι θα διατηρηθούν. «Εδώ και λίγο καιρό είχαμε μειώσει τις τιμές στο αντρικό και στο παιδικό κούρεμα κατά 50%. Από 10 ευρώ τις πήγαμε στα 5 ευρώ. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως μας ανάγκασαν να μειώσουμε κατά 70% και το γυναικείο κούρεμα και να το πάμε κι αυτό στα 5 ευρώ. Παρότι πριν λίγες ημέρες άλλαξε ο ΦΠΑ δεν διανοηθήκα να αυξήσουμε τις τιμές μας. Αποφάσισα τη διαφορα αυτή του 10% να την πληρώσω έγω, παρά ο πελάτης» λέει στο protothema.gr, ο Σπύρος Στανίτσας.




Ελλείψεις έως και 60% σε φάρμακα και εμβόλια
Στην αγορά του φαρμάκου όμως τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Οι φαρμακοποιοί δεν αγωνιούν μόνο για τη μείωση των πωλήσεών τους και τα χρήματα που τους χρώστα για μεγάλο χρονικό διάστημα το κράτος, αλλά και για τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε διάφορα σκευάσματα.

«Ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστάει τέσσερις μήνες, τα μόνα χρήματα που παίρνουμε είναι από τις συμμετοχές των ασφαλισμένων. Από τα χρήματα του ΕΟΠΠΥ περιμένουμε να πληρώσουμε κι εμείς τους προμηθευτές μας. Υπάρχουν πλέον φαρμακαποθήκες που δεν δίνουν πίστωση και ζητούν άμεσα με την παράδοση των προϊόντων τα χρήματα» λέει στο protothema.gr o φαρμακοποιός Γιώργος Παρθύμος και συνεχίζοντας προσθέτει: «Η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αγόρα του φαρμάκου κι από ό,τι φάινεται στο άμεσο χρονικό διάστημα θα επιδεινωθούν. Οι πολυεθνικές εταιρίες, βλέποντας την άσταθεια που υπάρχει και προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο οικονομικής ζημίας τους, προωθούν ολοένα και λιγότερα φάρμακα στη Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειψη της τάξεως του 60% σε ενέσιμα αντιπηκτικά φάρμακα αλλά και σε άλλες κατηγορίες. Να φανταστείτε ότι κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάνω ειδικές επιστολές σε εταιρίες, προκειμένου να μου φέρουν τρία κουτιά φάρμακα, τα οποία πλέον παρέχονται με το σταγονόμετρο στη χωρά μας».



Παραλλήλα, μεγάλη είναι η μείωση και στις πωλήσεις των αντιηλιακών αλλά και των προϊόντων ομορφιάς. Αν και οι φαρμακοποιοί έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τιμών τους, προσφέροντας με έκπτωση ακόμα και 40%, ωστόσο οι πωλήσεις τους έχουν σημειώσει μείωση που κυμαίνεται στο 50%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης