Ομηρική μάχη: ΦΠΑ 23% ζητούν οι δανειστές

Ομηρική μάχη: ΦΠΑ 23% ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές, έναν υψηλό στο 23%, όπως ειναι σήμερα και άλλον έναν στο 11%, όπου θα μπουν τα περισσότερα προϊόντα

 Ομηρική μάχη: ΦΠΑ 23% ζητούν οι δανειστές
Δραματική τροπή παίρνει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους για τον ΦΠΑ, που φαίνεται να είναι και το μεγάλο αγκάθι πλέον για την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας.
Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές, έναν υψηλό στο 23%, όπως είναι σήμερα και άλλον έναν στο 11%, όπου θα μπουν τα περισσότερα προϊόντα.

Η κυβέρνηση θεωρεί τεράστια την αύξηση που θα επέλθει σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ειδικά σε είδη όπως τα φάρμακα, αντιπροτείνει τρεις συντελεστές: 22% ο υψηλότερος, 14% ο μεσαίος και 7% ο χαμηλός. Στον χαμηλό θα μπουν όλα τα τρόφιμα προτείνει η κυβέρνηση, ενώ στον μεσαίο τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης. Με τον μεσαίο θα υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης 3% για τις συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες, λέει η κυβέρνηση παρά το θέμα που ΄χει δημιουργηθεί για τη δυσκολία της πρόβλεψης αυτής.

Το δύσκολο πάντως για την κυβέρνηση στην αλλαγή των συντελεστών  είναι το ότι ο τουρισμός θα πάει στο 14% (ή έστω στο 11% με τις κάρτες) από το 6,5% που είναι τώρα.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι το 23-11 που προτείνουν οι δανειστές "δεν θα το πάρουν".

Κλείσιμο
Τι προβλέπει το σχέδιο των Θεσμών 

- Βασικό συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 20% (αντί 23% σήμερα)
- Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 10% (αντί 13% σήμερα)
-  Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5% σήμερα)
-  Κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου κλπ.

Για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο οι θεσμοί προτείνουν να μεταταγούν και πολλά βασικά είδη κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, αφήνοντας λιγοστές εξαιρέσεις  στον χαμηλό (κυρίως φάρμακα και βιβλία).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης