Σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα

«Η άντληση ρευστότητας από ταμειακά διαθέσιμα στην Ελλάδα θυμίζει... Αργεντινή» - Η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες καθώς η μειοψηφία εντός του ΔΣ που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται, λέει το ρεπορτάζ

Σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα
Η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες καθώς η μειοψηφία εντός του ΔΣ που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

Κλείσιμο
Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και η πρόταση δεν έχει επισήμως συζητηθεί από το ΔΣ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που οι ηγέτες της Ελλάδας αποτύχουν να πείσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα Κεφάλαια διάσωσης.

Η πρόταση του τεχνικού προσωπικού της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνει τρεις τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί το διαθέσιμο ρευστό προς τις ελληνικές τράπεζες πάντα με τη χρήση εχέγγυων. Το δημοσίευμα όμως δεν τις παραθέτει αναλυτικά.

Σημειώνεται πάντως ότι το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των εχέγγυων που χρησιμοποιούνται για δανεισμό μέσω του ELA δεν είναι γνωστό. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε επισήμως για το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια 74 δισ ευρώ από τον ELA.

CNBC: Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδια για «άτακτη χρεοκοπία» της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, σχέδια είτε για «οργανωμένη» είτε «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας έχει φθάσει στα ύψη και η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει την αύξηση του «haircut» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχει προσφερθεί ως αντάλλαγμα ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέρουν στο CNBC πηγές σε καθεστώς ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Η εν λόγω πρόταση, σημειώνουν, δεν έχει ακόμη συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Πάντως από την πλευρά της η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία ως εγγυήσεις σε αντάλλαγμα ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν γίνονται αποδεκτά στην ονομαστική τους αξία, αλλά επιβάλλεται σε αυτά ένα «κούρεμα» (haircut).
Σε αντάλλαγμα, οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, που παρέχεται από τον ELA.

Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η πρόταση δημιουργήθηκε με βάση τέσσερα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης ως έχει, ενώ το δεύτερο να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς πριν τον Νοέμβριο του 2014, όταν η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της για τις ελληνικές εγγυήσεις.

Το τρίτο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει μια «οργανωμένη» χρεοκοπία, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών υπό ένα επίσημο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση προβλέπει κούρεμα 75% των εγγυήσεων.
Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για «άτακτη χρεοκοπία», κάτι που θα σήμαινε ότι το «κούρεμα» θα έφθανε στο 90%.

Ορόσημο το Eurogroup στη Ρίγα
Οι Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg αντιμετωπίζουν την ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 του μήνα ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.

Χωρίς νέα Κεφάλαια, υπογραμμίζει το Bloomberg, πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι το Μάιο.

Καθώς οι καταθέτες στη χώρας έχουν τραβήξει μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει το κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δάνεια από τον ELA.


«Μαξιλάρι» 3 δισ στην ΤτΕ
Μάλιστα η ΤτΕ έχει στα Ταμεία της διαθέσιμα 3 δισ ευρώ από τον ELA προκειμένου να έχει το χρόνο σε μία άμεση αντίδραση στην περίπτωση bank run, αποκαλύπτει στο Bloomberg ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν για το θέμα.

Η ΕΚΤ έχει επιμείνει σε αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ELA, υπό το φόβο ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα Κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν άμεσα την κυβέρνηση κατά παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Παρ' όλα αυτά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι δεν έχει πεισθεί πως υπάρχει η ανάγκη να πιέσει και άλλο τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα είχε αποκαλύψει στις 15 Απριλίου πως στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε “γίνει αναφορά στο θέμα αλλά δεν συζητήθηκε με τα άλλα μέλη του ΔΣ”. Μάλιστα είχε τονίσει πως “θα το ξαναδούμε το θέμα εν ευθέτω χρόνω”.


Νέα «τρύπα» στις τράπεζες μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Ήδη χθες, όπως παρατηρεί το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μη έχοντας πλέον πολλές επιλογές ζήτησε απ' τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ. Πρόκειται για περίπου 2 δισ ευρώ και όπως σημειώνει το πρακτορείο στην περίπτωση που κριθούν επαρκή αυτά τα Κεφάλαια τότε θα καλυφθούν κατά προτίμηση οι μισθοί αλλά και η αποπληρωμή μίας δόσης δανείου προς το ΔΝΤ στις 12 Μαϊου.

Μόνο, που όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αυτή η κίνηση παράλληλα θα αυξήσει και τις ανάγκες των τραπεζών για αντικατάσταση αυτών των κεφαλαίων, που θα μετακινηθούν, απ' την χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας!


Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο ΔΣ
Σημειώνεται πως για να περιορίσει ή να ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση μέσω ELA η ΕΚΤ είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων του ΔΣ της ΕΚΤ. Ωστόσο μία αυξανόμενη μειοψηφία αντιτίθεται στην επ άπειρον παροχή βοήθειας, όπως αποκαλύπτει η πηγή του Bloomberg.

Όπως παρατηρεί μάλιστα το πρακτορείο η δήλωση αυτή απηχεί και τις ανησυχία που έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.


Η άντληση ρευστότητας από ταμειακά διαθέσιμα φορέων θυμίζει... Αργεντινή
Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει αναδρομικά υποχρεωτική τη μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση μπορεί να αποφέρει ρευστότητα έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις αλλά και τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης έχει ωθήσει τις αποδόσεις των 3ετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012. Επίσης, είναι ενδεικτική της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αφού η Κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα από κάθε δυνατή πηγή.

Κατά τους αρθρογράφους του Bloomberg, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα θυμίζει αντίστοιχες κινήσεις της Αργεντινής.

«Η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ άντλησε το 2008 περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια από τα διαθέσιμα του ταμείου συντάξεων για 10 διαφορετικά προγράμματα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της κυβέρνησής της για ρευστότητα», αναφέρει το άρθρο σημειώνοντας πως η Αργεντινή πρόεδρος προχώρησε σε παρόμοιες κινήσεις άλλες δύο φορές, το 2010 και το 2012.



Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης