Εθνική Τράπεζα: Η φορολογία θα κρίνει το μέλλον της κτηματαγοράς το 2015

Εθνική Τράπεζα: Η φορολογία θα κρίνει το μέλλον της κτηματαγοράς το 2015

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να επιδιώκει ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα γιατί θα επιβαρύνει παραπάνω τους κατόχους μεσαίας ιδιοκτησίας, τονίζει

Εθνική Τράπεζα: Η φορολογία θα κρίνει το μέλλον της κτηματαγοράς το 2015
Χαμηλότερα θα πρέπει να βάλει τον πήχη ως προς τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων το νέο οικονομικό επιτελείο αν και εφόσον θέλει να ανέβει- έστω και λίγο- η εγχώρια κτηματαγορά. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει εξαγγελθεί με αντικατάσταση από τον ΦΜΑΠ, δεν θα πρέπει να επιδιώκει ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα γιατί θα επιβαρύνει παραπάνω τους κατόχους μεσαίας ιδιοκτησίας και θα επιτείνει το πρόβλημα, ενώ, επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης αναλόγως της χρήσης των ακινήτων (ιδιοχρησιμοποιούμενο, κενό, μισθωμένο) και να συνοδεύεται από νέες αντικειμενικές αξίες.

Στην άποψη αυτή, όπως εκφράστηκε το περασμένο Σάββατο κατά την εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για την εγχώρια αγορά ακινήτων, από τον κ. Γιάννη Γόρδιο, εκπρόσωπο της Εθνικής τράπεζας, συγκλίνουν τα στελέχη του κλάδου, τα οποία βλέπουν μεν ότι κλείνει ο πτωτικός κύκλος στην αγορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, δεν προβλέπουν ωστόσο βελτίωση του κλίματος αν δεν υπάρξει ορθολογικότερη πολιτική στο κομμάτι της φορολογίας. «Σε διαφορετική περίπτωση η πτώση της κτηματαγοράς θα συνεχιστεί με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της χώρας, γιατί το όφελος από τους φόρους θα είναι ελάχιστο σε σχέση με τη ζημιά που θα προκαλείται από τις απώλειες στις αξίες των ακινήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόρδιος.

«Οι αγοραπωλησίες το 2014 κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εστω κι αν δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν εκτιμήσεις ακινήτων για τραπεζικούς σκοπούς αναφέρουν 16.331 εκτιμήσεις για το 2014 (χωρίς να αφορούν όλες τις πράξεις χρηματοδότηση αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και άλλων εργασιών- πρόσθετη εξασφάλιση, ανέγερση, αποπεράτωση κλπ). Όμως σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών πραγματοποιείται με μετρητά. Με βάση έμμεσα στοιχεία και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι αγοραπωλησίες εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 10.000 - 15.000».

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης