ΔΝΤ: Η ύφεση εκτόξευσε το ιδιωτικό χρέος και μείωσε τις καταθέσεις στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Η ύφεση εκτόξευσε το ιδιωτικό χρέος και μείωσε τις καταθέσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τα δάνεια στην ελληνική οικονομία διαμορφώθηκαν στο 108,51% του ΑΕΠ το 2013, από 113% το 2012, όταν το 2008 προσέγγιζαν το 82% του ΑΕΠ

ΔΝΤ: Η ύφεση εκτόξευσε το ιδιωτικό χρέος και μείωσε τις καταθέσεις στην Ελλάδα
Η μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ την περίοδο 2008 - 2013 δημιουργεί μια «πλασματική» εικόνα για τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει συντελεστεί σημαντική  συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο χορηγήσεων, όσο και σε ό,τι αφορά στη σχέση μεταξύ καταθέσεων και πιστώσεων με το ΑΕΠ σημειώνει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Financial Access Survey» που ερευνά την πρόσβαση των πολιτών, ανά τον κόσμο, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τα δάνεια στην ελληνική οικονομία διαμορφώθηκαν στο 108,51% του ΑΕΠ το 2013, από 113% το 2012, όταν το 2008 προσέγγιζαν το 82% του ΑΕΠ.

Αν και η απλή ανάγνωση των δεδομένων δίνει την εικόνα ότι υπήρξε μια ποσοστιαία αύξηση των χορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 31% στο διάστημα 2008-2012, ωστόσο αυτό δε συμβαίνει, καθώς την περίοδο αυτή το ποσό των δανείων μειώθηκε λόγω της απομόχλευσης στην οποία προχώρησαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Αντιθέτως το ΑΕΠ από τα 233,198 δισ. ευρώ το 2008, υποχώρησε στα 182,054 δισ. ευρώ το 2013.

Αυτή είναι η πέμπτη ετήσια έρευνα του Ταμείου για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταδεικνύει ότι κατά μέσον όρο κάθε Έλληνας διαθέτει περισσότερους από τρεις καταθετικούς λογαριασμούς στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης