Η φοροεπιδρομή βοηθά στις διαπραγματεύσεις

Η φοροεπιδρομή βοηθά στις διαπραγματεύσεις

Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα απέδωσαν πολύ περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα της τρόικα ότι πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα για να αποδώσουν έσοδα

Η φοροεπιδρομή βοηθά στις διαπραγματεύσεις
Μεγάλη, αλλά και πρωτοφανή υπέρβαση του στόχου εμφανίζουν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία ξεπέρασαν το στόχο κατά 555 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Αθήνα, εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών με την τρόικα για τις φοροελαφρύνσεις.

Όπως γράφει η Καθημερινή, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν φέτος (κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, νέοι συντελεστές και νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%) απέδωσαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

Κλείσιμο
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται «μεμονωμένο γεγονός» από το υπουργείο Οικονομικών που δεν θα επαναληφθεί στις δύο επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Όμως, η υπέρβαση των 555 εκατ. ευρώ ερμηνεύεται είτε επειδή η αποδοτικότητα των εν λόγω παρεμβάσεων είχε υποεκτιμηθεί είτε επειδή είχαν σκοπίμως ληφθεί μέτρα μεγαλύτερης αποδοτικότητας (υπερφορολόγηση) για να διασφαλιστεί η είσπραξη των εσόδων που ήταν απαραίτητα. Μέχρι σήμερα η τρόικα επέμενε πάντα να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα από αυτά που θεωρητικά θα έπρεπε, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων. Δεδομένου, όμως, ότι πλέον αποδεικνύεται πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδηγούν σε σημαντική υπέρβαση των εισπρακτικών στόχων, η κυβέρνηση αποκτά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει φοροελαφρύνσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης