Τράπεζες: Ζητούν να κριθούν από την ΕΚΤ με βάση τα αποτελέσματα του 2014, όχι του 2013

Τράπεζες: Ζητούν να κριθούν από την ΕΚΤ με βάση τα αποτελέσματα του 2014, όχι του 2013

Τι θα πουν στις τηλεδιασκέψεις με τους ξένους επενδυτές οι Έλληνες τραπεζίτες 

Τράπεζες: Ζητούν να κριθούν από την ΕΚΤ με βάση τα αποτελέσματα του 2014, όχι του 2013
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον ερχόμενο Νοέμβριο αναλαμβάνει ως επόπτης των Ευρωπαϊκών τραπεζών και τούτο σημαίνει ότι θα θέλει να είναι συντηρητικός  επόπτης. Θα επιδιώξει να ελέγξει γενικά το σύστημα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη με ένα δείκτη  κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 15%. Έτσι, τα stress τests είναι διαχειρίσιμα. Μάλιστα ούτε η ίδια η ΕΚΤ δεν γνωρίζει τι κεφάλαια χρειάζονται, διότι δεν έχει τρέξει τα stress tests”  είναι η άποψη τραπεζικού  στελέχους μεγάλης ιδιωτικής  τράπεζας που πιστεύει -βασίμως- ότι θα ξεπεραστεί ο κάβος των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Κλείσιμο
Μάλιστα, εφόσον η ΕΚΤ  αποδεχθεί μια πιο δυναμική (πιο πρόσφατη) προσέγγιση στα αποτελέσματα -με στοιχεία του 2014  και όχι του 2013- και δοθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος τότε οι ελληνικές τράπεζες στα μέσα Οκτωβρίου θα δουν ότι, τα αποτελέσματα των stress tests δεν είναι δραματικά όπως θρυλείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ίδιος τραπεζίτης  καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει δείκτη  κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από 8%.           
Τι θα πουν, όμως, οι Έλληνες τραπεζίτες κατά τις τηλεδιασκέψεις στους ξένους θεσμικούς επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα ;

Αποτελέσματα

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις των ξένων επενδυτών θα είναι για τα αποτελέσματα εξαμήνου, και εδώ υπάρχουν δύο θετικά  και ενθαρρυντικά στοιχεία:  Από τις καταθέσεις και τα λειτουργικά έξοδα.

Βελτίωση στις καταθέσεις

Σαφέστατη  βελτίωση θα δουν στο κόστος των καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες.  Τα επιτόκια του 3% ή και του 5% αποτελούν παρελθόν, αφού  το κόστος των προθεσμιακών έπεσε στο  1,90%. Η βελτίωση έχει άμεση επίδραση στα αποτελέσματα.

Μείωση στα λειτουργικά έξοδα

Οι ελληνικές τράπεζες (όπως Alpha Bank – Πειραιώς) έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις εξορθολογισμού με εθελούσιες αποχωρήσεις,  μειώσεις προσωπικού, μισθών. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης