ΤτΕ: Τι θα λένε τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες

ΤτΕ: Τι θα λένε τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες

Στις 6 αναμένεται η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδας - Πόσα χρήματα θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας από τις συστημικές τράπεζες

ΤτΕ: Τι θα λένε τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες
Με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυνδέσει την κατάσταση των τραπεζών από την αξιολόγηση και την καταβολή των δόσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται η ανακοίνωση των stress-tests από την Τράπεζα της Ελλάδας. 

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την εξαίρεση των τραπεζών από τη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον έως ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ελέγχου, που υπολογίζονται στο τέλος του έτους. Στο μεσοδιάστημα, με βάση τα stress-tests της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τράπεζες θα έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση, ενώ προβλέπονται και συμπληρωματικές διαδικασίες, εάν αυτό δεν είναι αρκετό. 

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση επίσης δεσμεύεται ότι για το διάστημα αυτό, τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μείνουν ανέγγιχτα, στα 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). 

Ήδη από την αρχή της διαδικασίας, οι αξιωματούχοι της ΤτΕ είχαν αποσυνδέσει το ζήτημα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών με τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση, αξιολογώντας το ως ευθύνη των εποπτικών αρχών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα stress-tests που έκανε η Blackrock για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστούν από 2 δισ. ευρώ, ενώ οριακές υπολογίζονται οι ανάγκες της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά για το τραπεζικό σύστημα, το ποσό υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ. 

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, εκ μέρους της Τρόικας, ανεβάζει το ποσό αυτό σε 8,5 με 9 δισ. ευρώ, με τη διαφορά των περίπου 2 δισ. ευρώ να εκλαμβάνεται περισσότερο σαν «μαξιλάρι ασφαλείας», στην περίπτωση που οι προβλέψεις πέσουν έξω για άλλη μια φορά. Κι αυτό διότι οι δανειστές, τουλάχιστον η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, φαίνεται ότι θέλει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο ενδεχόμενο και έτσι επιλέγει να ανεβάσει το πιθανό κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης