Κερδσμένοι και χαμένοι στο παζλ των επιτοκίων

Κερδσμένοι και χαμένοι στο παζλ των επιτοκίων

Χαμηλότερες δόσεις για τα στεγαστικά τους δάνεια πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι είχαν πάρει το δάνειό τους έως τα τέλη του 2007 και εφόσον είχαν επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση αναφοράς το euribor τριμήνου.  

Οσοι είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ευρώ τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα δηλαδή μέχρι το 2005 και είχαν επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση προσδιορισμού το euribor μηνός είναι ακόμη πιο ωφελημένοι καθώς η συνεχιζόμενη μείωση του διατραπεζικού επιτο

Κερδσμένοι και χαμένοι στο παζλ των επιτοκίων

Χαμηλότερες δόσεις για τα στεγαστικά τους δάνεια πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι είχαν πάρει το δάνειό τους έως τα τέλη του 2007 και εφόσον είχαν επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση αναφοράς το euribor τριμήνου.  

Οσοι είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ευρώ τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα δηλαδή μέχρι το 2005 και είχαν επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση προσδιορισμού το euribor μηνός είναι ακόμη πιο ωφελημένοι καθώς η συνεχιζόμενη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου επηρεάζει απευθείας τα επιτόκιά τους και αντανακλάται στις δόσεις των δανείων τους.  

Επιπλέον, οι παλαιοί δανειολήπτες επιβαρύνονται με πολύ φθηνότερα spreads (περιθώρια κέρδους της τράπεζας επί του επιτοκίου) τα οποία δεν ξεπερνούσαν το 1% και κυμαίνονταν κατά μέσο όρο μεταξύ 0,50% - 0,80% ως αποτέλεσμα του πολύ φθηνού κόστους χρήματος των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.  

Δεδομένου ότι τόσο το επιτόκιο αναφοράς (euribor προκαθορισμένης διάρκειας για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σε ευρώ) όσο και τα περιθώρια κέρδους προσδιορίζονται με τη δανειακή σύμβαση, δεσμεύουν τόσο τον πελάτη όσο και την τράπεζα η οποία ακόμη κι αν οι συνθήκες γίνουν δραματικά αρνητικές δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τη βάση προσδιορισμού του επιτοκίου ούτε –πολύ περισσότερο- να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους μονομερώς.  

Με βάση τα παραπάνω, όσοι έχουν δάνεια αυτής της κατηγορίας, επωφελούνται αυτομάτως από τις τελευταίες μειώσεις των επιτοκίων.    

Στο τέλος του Δεκεμβρίου το euribor διαμορφώθηκε για την τρίμηνη διάρκεια στο 2,86% και για τη διάρκεια ενός μήνα στο 2,57%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν δάνειο που τιμολογείται με βάση το euribor τριμήνου (ισχύει για όλα σχεδόν τα δάνεια σε ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου τα οποία έχουν χορηγηθεί από τα τέλη του 2006 και μετά) το τελικό επιτόκιό τους με το οποίο θα προσδιοριστεί η δόση που θα καταβάλλουν τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στο 3,98% υπό την προϋπόθεση πως το επιτόκιο επιβαρύνεται με ένα spread ύψους 1% συν την εισφορά του Ν.128 ύψους 0,12%. 

Οσοι έχουν πάρει δάνειο το 2004 ή το 2005 που τιμολογείται με βάση το euribor μηνός επωφελούνται ακόμη περισσότερο, καθώς το τελικό επιτόκιο και με την παραδοχή πως το spread που έχουν συμφωνήσει με την τράπεζα δεν ξεπερνά το 1% διαμορφώνεται στο 3,69% και με αυτό θα τιμολογηθεί η δόση που θα καταβάλλουν τον Φεβρουάριο.  

Οι ίδιοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις μειώσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν καθώς η κρίση που συνεχίζει να δοκιμάζει τις χρηματαγορές και τις οικονομίες επιβάλλει στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια παρέμβασης.  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν έχει προαναγγείλει ότι στην επόμενή της συνεδρίαση, την πρώτη του 2009, θα προχωρήσει σε νέα μείωση του ευρω-επιτοκίου ακολουθώντας έστω και διστακτικά την αμερικανική FED και την Τράπεζα της Ελβετίας.  

Κλείσιμο

Ωφελημένοι πάντως, αν και λιγότερο, θα είναι και οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο μέσα στο 2008, τα επιτόκια των οποίων αυτομάτως προσαρμόζονται με βάση τις μειώσεις των επιτοκίων της διατραπεζικής, όμως επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερα spreads που μπορεί να ξεπερνούν και το 2%.  

Ετσι για παράδειγμα κάποιος που έχει πάρει δάνειο τον Ιούνιο του 2008, λόγω του υψηλότερου spread και μόνο θα τιμολογηθεί με τελικό επιτόκιο τουλάχιστον 4,98% ή και παραπάνω ανάλογα με το spread που έχει συμφωνήσει με την τράπεζα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης