Έρχονται τα φθηνά ευρωδάνεια

Έρχονται τα φθηνά ευρωδάνεια

Πολλαπλά κερδισμένοι θα βγουν οι «ψαγμένοι» πελάτες των τραπεζών με την εφαρμογή από τα τέλη Ιανουαρίου του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να κυρωθεί από  ευρωκοινοβούλιο η νέα οδηγία της Ε.Ε. που εισάγει ενιαία μέθοδο υπολογισμού του ετήσιου επιτοκίου του δανείου (ΣΕΠΕ) και τη δυνατότητα υπαναχώρησης από την πλευρά του δανειολήπτη, ακόμη και αφού έχει υπογράψει τη δανειακή σύμβαση.

 Με την ενεργοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών, έρχονται τα πάνω

Έρχονται τα φθηνά ευρωδάνεια

Πολλαπλά κερδισμένοι θα βγουν οι «ψαγμένοι» πελάτες των τραπεζών με την εφαρμογή από τα τέλη Ιανουαρίου του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να κυρωθεί από  ευρωκοινοβούλιο η νέα οδηγία της Ε.Ε. που εισάγει ενιαία μέθοδο υπολογισμού του ετήσιου επιτοκίου του δανείου (ΣΕΠΕ) και τη δυνατότητα υπαναχώρησης από την πλευρά του δανειολήπτη, ακόμη και αφού έχει υπογράψει τη δανειακή σύμβαση.

 Με την ενεργοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών, έρχονται τα πάνω-κάτω στην καταναλωτική πίστη, καθώς διευκολύνεται ο δανειολήπτης για τη λήψη δανείου από τη χώρα και το τραπεζικό ίδρυμα που προσφέρει τους πιο ελκυστικούς όρους χρηματοδότησης στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να ανταγωνιστούν το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου στις μεταφορές πιστώσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στη συμπίεση των εσόδων τους από τόκους και προμήθειες.

 Κάρτες-προνόμιο 

Όσες τράπεζες δήλωσαν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου στις ευρωπαϊκές αρχές πως είναι τεχνικά έτοιμες για να ενταχθούν στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε ευρώ, θα αρχίσουν από τις 28 Ιανουαρίου να προσφέρουν στους πελάτες τους «προϊόντα SEPA», που τέτοια είναι:

  • Χορηγήσεις (και πληρωμές) πιστωτικών καρτών σε πελάτες του εξωτερικού,
  • Νέου τύπου πιστωτικές κάρτες με δυνατότητες ασφαλούς παροχής νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (αγορές μέσω τηλεφώνου, ίντερνετ κλπ),
  • Εντολές πληρωμών με φθηνότερες χρεώσεις για το εσωτερικό και το εξωτερικό,
  • Χρεωστικές κάρτες των οποίων η χρήση θα επεκτείνεται και στα ΑΤΜ του εξωτερικού με χαμηλές προμήθειες (κάτι ανάλογο με το σύστημα «ΔΙΑΣ» που λειτουργεί εντός Ελλάδος),
  • Άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας από εταιρίες σε τράπεζες του εξωτερικού με πολύ ελκυστικούς όρους.

Με την ενεργοποίηση του SEPA από τα τέλη Ιανουαρίου και την συνακόλουθη καθιέρωση της χρήσης του αριθμού ΙΒΑΝ στις τραπεζικές συναλλαγές, θα γίνει εφικτή και η διάθεση και στην ελληνική αγορά των «νέου τύπου» πιστωτικών καρτών από τράπεζες του εξωτερικού, που δεν διατηρούν καταστήματα στη χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση της εξόφλησης στην Ελλάδα των καρτών που εκδόθηκαν από τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση του πελάτη στο γκισέ.  Με άλλα λόγια, θα μπορεί ο έλληνας καταναλωτής να προμηθεύεται πιστωτική κάρτα από τράπεζα με έδρα π.χ. στο Λονδίνο ή το Παρίσι (με επιτόκιο ακόμα έως και 10 μονάδες χαμηλότερο από τα προσφερόμενα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα!) την οποία θα μπορεί να εξοφλεί μέσω ίντερνετ ή και από το πλησιέστερο ΑΤΜ.

 «Εκτός Τειρεσία»

 Πρακτικά η μαζική διάθεση τέτοιων ανταγωνιστικών προϊόντων «χωρίς σύνορα» δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν «ωριμάσει» ο νέος θεσμός –ενδεχομένως σε ένα χρόνο ή περισσότερο. Απαιτείται όμως και η εξοικείωση του πελάτη που θα αξιοποιήσει το νέο πλαίσιο, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές, ακόμα και εκτός των συνόρων, μέσω ίντερνετ, τηλεφώνου κλπ. Ωστόσο ο έλληνας καταναλωτής θα μπορέσει συντομότερα να έρθει σε επαφή με τα νέα προϊόντα και να επωφεληθεί από ελκυστικές προσφορές που θα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες του εξωτερικού είναι έτοιμες να «ρίξουν» τα πιστωτικά προϊόντα τους στην ελληνική αγορά, μέσω συνεργασιών με μεγάλες πολυεθνικές που έχουν παρουσία στη χώρα μας –ήδη ακούγεται το όνομα μεγάλης αλυσίδας ρουχισμού που εκδίδει παγκοσμίως περί τα 4 εκατ. «επώνυμες» πιστωτικές κάρτες, όταν συνολικά στην Ελλάδα εκτιμάται πως διακινούνται περί τα 6 εκατ. πιστωτικές κάρτες.

Κλείσιμο

Για την έκδοση των συγκεκριμένων πιστωτικών καρτών δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει εφικτή η χρήση των στοιχείων της ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ από τις τράπεζες του εξωτερικού, καθώς τα σχετικά αρχεία διατίθενται μόνο προς τις ελληνικές τράπεζες που είναι και μέτοχοι στην εταιρία. Ωστόσο αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν πως για «μικρής αξίας πληρωμές» (όπως εξορισμού θεωρούνται τα προϊόντα SEPA και οι πιστωτικές κάρτες), οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού -που διαθέτουν τεράστια ταμειακά διαθέσιμα- δεν θα διστάσουν να «ρισκάρουν» προκειμένου να αυξήσουν το πελατολόγιό τους, καθώς η ελληνική αγορά θεωρείται «μικρή» εν σχέσει με το δικό τους μέγεθος διεθνώς.

 Φθηνότερες χρεώσεις

 Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου για εντολές πληρωμών, εμβάσματα κλπ, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να συμπιέσουν δραστικά τα κέρδη τους από προμήθειες  και πάσης φύσεως χρεώσεις, καθώς η χρήση του αριθμού ΙΒΑΝ δημιουργεί «αυτοματισμούς» που συνεπάγονται μεγάλες οικονομίες κλίμακος στην εκτέλεση τέτοιων τραπεζικών εργασιών. Υπολογίζεται ότι για λόγους «ασυμβατότητος» σε τέτοιες διατραπεζικές εργασίες, τα πιστωτικά ιδρύματα επιβαρύνονται ετησίως περί τα  150 εκατ. ευρώ, ενώ από την ελάφρυνση που θα προκύψει, θα πρέπει να επωφεληθούν το ισόποσο οι πελάτες τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης