Το δολάριο και οι τουρίστες του «Μεγάλου Μήλου»

Το δολάριο και οι τουρίστες του «Μεγάλου Μήλου»

Οι... Σειρήνες του Παρισιού γνωστές σε όλους μας. Οπως γνωστό είναι και το ότι γενικά η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη σχετικά ακριβή. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να... απειληθεί η πρωτοκαθεδρία του υπ’ αριθμόν ένα (1) αστικού τουριστικού προορισμού του κόσμου η απόσταση ήταν τεράστια. Μέχρι πέρυσι! Τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων και των διαφόρων μεταφορικών εταιρειών (πρωτίστως των αερομεταφορέων δηλαδή) δείχνουν κάτι μοναδικό: ναι μεν και το 2007 το Παρίσι διατήρησε τα σκήπ

Το δολάριο και οι τουρίστες του «Μεγάλου Μήλου»
Οι... Σειρήνες του Παρισιού γνωστές σε όλους μας. Οπως γνωστό είναι και το ότι γενικά η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη σχετικά ακριβή. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να... απειληθεί η πρωτοκαθεδρία του υπ’ αριθμόν ένα (1) αστικού τουριστικού προορισμού του κόσμου η απόσταση ήταν τεράστια. Μέχρι πέρυσι! Τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων και των διαφόρων μεταφορικών εταιρειών (πρωτίστως των αερομεταφορέων δηλαδή) δείχνουν κάτι μοναδικό: ναι μεν και το 2007 το Παρίσι διατήρησε τα σκήπτρα της πόλης με τους περισσότερους επισκέπτες, όμως έχασε αυτά της πόλης με τα μεγαλύτερα έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες! Το πλέον παράδοξο μάλιστα είναι πως ο... σφετεριστής του θρόνου δεν είναι άλλος από τη Νέα Υόρκη! Ναι, αυτήν ακριβώς την πόλη που μόλις προ ολίγων ετών βίωσε την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων, αυτή ακριβώς η πόλη που μέχρι πρότινος κρατούσε -μαζί με το Τόκιο- τον τίτλο της πιο ακριβής μητρόπολης στον πλανήτη! Για όλα... φταίει το δολάριο. Και οι Ευρωπαίοι τουρίστες! Με την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ να έχει κατακρημνιστεί σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, αίφνης η Νέα Υόρκη κατέστη εξαιρετική ευκαιρία για ταξίδια αναψυχής αλλά και ως τουριστικός προορισμός μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Με το κόστος του ταξιδιού αλλά κυρίως της εκεί παραμονής να έχει υποχωρήσει έως και κατά 33% σε σχέση με το 2006, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες -πρωτίστως Ευρωπαίοι- προτίμησαν να περάσουν τις διακοπές τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη Νέα Υόρκη μάλιστα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους και το Λος Αντζελες τη δεύτερη! Οι αριθμοί λένε την πάσα αλήθεια: +5% στις αφίξεις τουριστών στη Νέα Υόρκη το 2007 σε σχέση πάντα με το 2006, συνολικός αριθμός επισκεπτών 46 εκατομμύρια άτομα (!) και τουριστικό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην πόλη; 28 δισ. δολάρια! Ιδιαίτερα όσον αφορά στο συνάλλαγμα, η αύξηση ήταν εντυπωσιακή: +17%.

Οι προοπτικές μάλιστα περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος του «Μεγάλου Μήλου» φαντάζουν εξαιρετικές. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Michael Bloomberg, δήλωσε πρόσφατα πως η πόλη του πιθανότατα θα υποδέχεται πάνω από 50 εκατομμύρια ταξιδιώτες τον χρόνο έως το 2015. Και ο ίδιος σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 4 δισ. δολάρια σε υποδομές για να διατηρήσει η Νέα Υόρκη τα -πρόσφατα- κεκτημένα της!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης