Το μεγάλο "ξεπούλημα" των Ελλήνων

Το μεγάλο "ξεπούλημα" των Ελλήνων

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που "η Ελλάδα πρέπει να δείξει κάτι στις αγορές...

Το μεγάλο "ξεπούλημα" των Ελλήνων
Πωλητήριο έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, σε έναν μακρύ κατάλογο εθνικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσει μέρος των χρημάτων που είναι υποχρεωμένη να εξοικονομήσει άμεσα κατ επιταγή των διεθνών δανειστών της. To άρθρο ξεκινά με αναφορά στον Θουκυδίδη που είχε χαρακτηρίσει το λιμάνι του Πειραιά ως την εμπορική καρδιά της αθηναϊκής δημοκρατίας. "Όμως τώρα το λιμάνι είναι προς πώληση, από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις που η Ελλάδα έχει δει ποτέ".

Η κυβέρνηση δοκιμάζει τα όρια της για το τι πρέπει να κάνει. Είναι μια προκλητική σκέψη ότι οι ξένοι έχουν έρθει για να πουλήσουν το ασήμι της οικογένειας", δηλώνει στην εφημερίδα ο Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics. "Είναι πολύ αμφιλεγόμενο. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το βάθος της κρίσης. Και οι πολίτες στην Ελλάδα. Αν η επιλογή είναι μεταξύ νέων αυξήσεων φόρων ή μεγαλύτερων απωλειών θέσεων εργασίας, τότε ο λαός συμφωνεί με την πώληση του ΟΠΑΠ."
Κλείσιμο
 
Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που "η Ελλάδα πρέπει να δείξει κάτι στις αγορές. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να αφαιρέσει 50 δισ ευρώ από το χρέος. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες που ενισχύονται από το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ζητήσει από διπλωμάτες στο εξωτερικό να διορίσει ένα ανεξάρτητο όργανο για την παρακολούθηση και, εφόσον απαιτείται, πίεση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, "είτε αρέσει στην Ελλάδα είτε όχι".
 
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να φέρει εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό που θα διαθέτει επιχειρηματική εμπειρία και όχι έναν ευρωπαίο τεχνοκράτη για την επίβλεψη ενός ειδικού ταμείου που θα στεγάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ιδιωτικοποίησης. Το γεγονός αυτό, ελπίζει ότι θα διευκολύνει τις ανησυχίες ότι η διαδικασία θα καταρρεύσει, αναφέρει το άρθρο.
 
Ο Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου - το οποίο διοργανώνει ένα συνέδριο στο Λονδίνο για τους επίδοξους αγοραστές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αργότερα αυτό το μήνα, τονίζει: "Είναι θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία πωλήσεων επισπεύδεται για να γεμίσουν τα ταμεία και να ξεκινήσει δυναμικά η άνοδος της οικονομίας. Ακόμη περισσότερο, ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει ανάπτυξη. Επίσης, οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, διότι θα φέρουν νέα φορολογικά έσοδα. "
 
Όμως η Telegraph επισημαίνει ότι η λίστα περιουσιακών στοιχεία προς πώληση "είναι μόνο το μισό πρόβλημα". Υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο εμπόδιο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. "Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με την Deutsche Bank να προβλέπει 2.9% συρρίκνωση το τρέχον έτος. Επιπλέον, το προσωπικό στις βιομηχανίες που είναι υπό τον έλεγχο του κράτους είναι νευρικό για την ασφάλεια της εργασίας τους".
 
Ήδη τα συνδικάτα, ετοιμάζονται για μάχη, υπογραμμίζεται στο άρθρο. Χιλιάδες Έλληνες στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται κατά της πώλησης. Το προσωπικό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κλείσει την είσοδο της τράπεζας στην Αθήνα, ενώ η ΑΔΕΔΥ, προγραμματίζει 24ωρη απεργία τον επόμενο μήνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων. "Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι μια τεράστια πολιτισμική αλλαγή από ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις θα είναι πολύ κοντά στην πολιτική. Αλλά, για να μεταπηδήσει σε μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά θέλει βαθιά ριζική αλλαγή . Η ελπίδα είναι ότι αυτή η κρίση πραγματικά πρόκειται να είναι σε θέση να προκαλέσει αυτή τη θεμελιώδη αλλαγή", επισημαίνει ο Kevin Featherstone.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης