Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο: Μία πρωτοβουλία που μας φέρνει πιο κοντά στα βιβλία που δε θα επιλέγαμε ποτέ

Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο: Μία πρωτοβουλία που μας φέρνει πιο κοντά στα βιβλία που δε θα επιλέγαμε ποτέ

Για τα βιβλία που δε θα επιλέγαμε ποτέ στο βιβλιοπωλείο κι όμως αξίζουν την προσοχή μας - Τι σκαρφίστηκε μία βιβλιοπώλισσα από την Αυστραλία και πως η ιδέα αυτή βρήκε «πρόσφορο έδαφος» στην Ελλάδα 

Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο: Μία πρωτοβουλία που μας φέρνει πιο κοντά στα βιβλία που δε θα επιλέγαμε ποτέ
Οι Άγγλοι λένε μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, όμως πόσο συχνά τηρείται αυτό το ρητό;

Μία βιβλιοπώλισσα σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία στην Αυστραλία, το Elizabeth’s bookshop, σκέφτηκε πώς να μας κάνει να δώσουμε μια ευκαιρία σε βιβλία που δεν θα επιλέγαμε ποτέ στο βιβλιοπωλείο κι όμως αξίζουν την προσοχή μας.

Κλείσιμο
Έτσι λοιπόν, τα τύλιξε με χαρτί κι έγραψε απ’ έξω μερικές λέξεις κλειδιά όπως, «Περιπέτεια», «Θρίλερ», «Δεκαετία ’90», «Λατινική Αμερική», «Σασπένς» κλπ. Κάπου εκεί γεννήθηκε το «Ραντεβού στα τυφλά μ΄ένα βιβλίο» (Blind date with a book), μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και υιοθετήθηκε από πολλά βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο.

Η ιδέα αυτή ενέπνευσε και μία ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου από τα Χανιά, την κ. Ελένη Τενεκετζή, η οποία έσπευσε να την εφαρμόσει. Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ήταν τέλος Οκτώβρη! Πλησίαζαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και σκεφτήκαμε: "Γιατί όχι! Τώρα με τις γιορτές θα είναι μια ωραία ιδέα για δώρο". Συνήθως ο κόσμος, όταν υπάρχει κάτι καινούριο, για να δει τα αποτελέσματα, περιμένει να το δοκιμάσει πρώτα κάποιος άλλος . Έτσι θα ήταν πιο εύκολο να το πάρουν πρώτα δώρο για κάποιον και μετά για τους ίδιους. Κι εμείς δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα απολύτως. Ίσα-ίσα να κερδίσουμε μια εμπειρία "παιχνιδιάρικη"».

Έτσι μόλις ωρίμασε η ιδέα στο μυαλό της, στις 14 Δεκεμβρίου, βγήκε στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου της, το «Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο!» 

Η ανταπόκριση του κόσμου πολύ άμεση. Πολύ γρήγορα ο κόσμος άρχισε να σταματάει στη βιτρίνα και να μπαίνει μέσα στο μαγαζί για να ρωτήσει τι ακριβώς είναι αυτό. Το εγχείρημα είχε πετύχει και δεν άργησε να γίνει και η πρώτη πώληση. Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο κόσμο κερδίζει η ιδέα αυτή που πρωτο-ξεκίνησε από την Αυστραλία.


Για τους βιβλιοπώλες το να προτείνουν βιβλία στους επισκέπτες, είτε πρόκειται για δώρο είτε όχι, είναι ίσως η πιο συνηθισμένη καθημερινή τους ασχολία. Tο «Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο» είναι ένας διαφορετικός τρόπος να δημιουργήσουν μια συλλογή από βιβλιοπροτάσεις και, το σημαντικότερο, να τις ντύσουν με μια επιπλέον δόση μυστηρίου που θα τις κάνει πιο δελεαστικές.

Αλλά και για εκείνους τους βιβλιόφιλους που ψάχνουν κάτι καινούριο και πελαγώνουν διαβάζοντας δεκάδες οπισθόφυλλα, είναι μια εναλλακτική επιλογή με ενδιαφέρουσα έκβαση, μιας και σπάνια θα επέλεγαν από μόνοι τους ένα βιβλίο που δε θα τους ήταν οικείο το θέμα, το εξώφυλλο ή ο συγγραφέας. 

Αν θέλετε να κάνετε κι εσείς ένα ραντεβού στα τυφλά μ ένα βιβλίο, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Koukoubook στα Χανιά, στην οδό Μπονιαλή 11-19. Επίσης, μπορείτε να τους ακολουθήσετε στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης